Создадено во 2016 година од 3 пријатели во Франција, HopHopFood е првенствено непрофитно здружение која има за цел да им помогне на луѓето во тешкотии во поголемите градови во Франција и насекаде во земјата. Со високите трошоци за живот во последните години, некои семејства повеќе не јадат квалитетни производи во потребните количини. Денес, здружението има дигитална платформа, тоа е апликација за паметни телефони која има за цел да го олесни донирањето храна помеѓу поединци. Целта на HopHopFood е да се бори против несигурноста и фрлањето храна во Франција. Еве ги сите детали подолу.

HopHopFood накратко!

Создавањето на здружението HopHopFood беше првиот чекор на ко-основачите во борбата против несигурноста и отпадот од храна во Франција, главно во големите градови. Изборот на оваа локација се објаснува со порастот на цените на прехранбените производи, притискајќи многу семејства да ја изберат храната како прва ставка што треба да се жртвува поради ниските примања. Како проектот HopHopFood не требаше долго да се постигне голем успех, лидерите беа во искушение да создадат апликација за паметни телефони со исто име како и здружението за да организираат донации на храна помеѓу поединци. Последователно, многу солидарни бизниси беа во искушение да придонесат за успехот на проектот ја интегрирале апликацијата да им ја понудат својата помош на најсиромашните домаќинства.

Овој импулс на локална солидарност потоа беше удвоен со основањето на солидарни шпајзови во различни градови во земјата, почнувајќи од Париз. Корисници на апликации може да ги има локациите на неговите места и нивното работно време/затворање директно на картата на апликацијата. Со помош на неколку волонтери одвреме-навреме се врши собирање храна од партнерските продавници, покрај свесност против фрлањето храна.

Како да ја користите апликацијата HopHopFood?

Доколку сакате да имате корист од помагала за храна од HopHopFood или обезбедете поддршка за домаќинствата на кои им е потребна во Франција, едноставно преземете ја апликацијата на вашиот паметен телефон за брзо да ги пронајдете сите потребни контакти. За да го направите ова, само треба да ја проверите вашата Play Store или App Store за да ја пронајдете апликацијата HopHopFood и преземете го на вашиот телефон за неколку минути! Во зависност од вашата цел, можете да организирате пристап за придонес во храната во 5 чекори:

  • споделете: мора да ги споменете вашите цели на платформата, да обезбедите или да имате корист од помош, за да можете да бидете видливи за сите корисници;
  • најдете ги: вистинските контакти, профили слични на вашите и најдобрите канали за пренесување на вашата порака на апликацијата HopHopFood;
  • geolocate: оставата, чајната кујна, продавниците за солидарност, Cigognes Citoyennes кои се грижат за жетвата на храната и сите други засегнати страни;
  • разговор: со личноста за која сте заинтересирани за да добиете подобра идеја за потребната процедура според вашите потреби;
  • размена: затоа што дури и ако ви треба помош во храна за вашето домаќинство, можете да учествувате во доброволни акции. Ако не, можете да ги донесете вашите донации на вистинската личност.

Кои се целите на HopHopFood?

За да се олесни контактот помеѓу различните страни, апликацијата HopHopFood исто така е достапен на таблет и компјутер, можете да го користите бесплатно преку различни медиуми. Главната цел е да се промовираат донации на храна, без разлика дали се за поединци или за солидарни трговци, со цел да се поврзете луѓе кои не сакаат да трошат прехранбени производи со други на кои им треба. Создавањето на а мрежа за донирање храна се прави за само неколку минути со цел да се постигнат следните цели:

  • дозволете илјадници поединци и професионалци да воспостават контакт, тоа е релациски подарок кој секогаш се врти околу храната;
  • промовирање на создавање врски помеѓу луѓе од многу различни социо-културни средини;
  • поттикнување на локалната солидарност, бидејќи прехранбените производи не можат секогаш да се испраќаат далеку;
  • поттикнете ги луѓето да ја зголемат активноста на апликациите со тоа што ќе натерате повеќе поединци и трговци да учествуваат во проектот HopHopFood.

Во принцип, ништо не се троши. Секогаш ќе има некој во ваша близина што не можете да го видите или не знаете кој може треба храна дека не јадеш. Затоа организирајте се и не двоумете се преземете ја апликацијата за да можете да помогнете најсиромашните.

Како трговците можат да учествуваат во проектот HopHopFood?

Преку бројни договори за партнерство, како што е партнерството потпишано од CMA на Есон, големите градски места можат корист од одреден број солидарни бизниси. Овие партнерства им овозможуваат на поединците кои не можат да го обезбедат квалитетот на храната во своите домови, да најдат локални продавници каде што можат да добијат што им треба. Дури и ако се чини дека вклучува повеќе трговци, но тие успеваат да им помогнат на домаќинствата кои се борат нудејќи им ја целата непродадена стока од продавницата. Знај го тоа решението HopHopFood е совршено прилагоден на учениците во тешкотии. Младите често имаат се борат да се нахранат, особено кога се зафатени цел ден и не можат да најдат доволно време да завршат работа.

Донациите може да се соберат од луѓе во тешкотии директно во засегнатите бизниси, или преку апликацијата HopHopFood. Бизнисите кои учествуваат во проектот HopHopFood можат да имаат корист од a делумно даночно ослободување, обично до 60%.

Во краток преглед, HopHopFood е непрофитен проект која е родена во 2016 година и која продолжува да биде толку успешна до денес. Создавање апликација посветена на овозможување на креаторите да ја олеснат борбата против отпадот и несигурноста поттикнатијас сум во неколку региони на Франција. Преземете ја апликацијата на вашиот паметен телефон, таблет или компјутер и придонесете за овој многу ветувачки проект со само неколку кликања!