Ако сте инвеститор или претприемач кој е навикнат да соработува со банките и да ги користи нивните услуги, знајте дека постојат и други видови финансиски институции кои ви дозволуваат пристап до истите привилегии, но со пониски стапки. Овие се нарекуваат: банки членки.

Откријте, во оваа статија, сè што треба да знаете за овој вид банки. Што значи членска банка ? Кои се предностите да се стане член на клиентот? Како да станете член на банка?

Што значи банка членка?

Како што сите знаеме, банка е профитна финансиска институција чија цел е да ги зачува и зголеми вашите заштеди. Сепак, како и сите профитабилни претпријатија, банката има свои проекти кои и овозможуваат да се развива. Меѓутоа, за да остане на курсот и да ги заврши своите проекти, банката има потреба од надворешно финансирање. И тоа е местото каде што на принцип на банка членка.

Un финансиска институција членка е, пред сè, заедничка или кооперативна банка. Ова му овозможува на клиентот да интервенира во неговиот капитал преку купување акции. Секој клиент кој поседува акции се нарекува член. Во Франција, на пример, можете да најдете неколку банки-членки.

Како да препознаете банка членка?

Можете да препознае банка-членка од:

  • нејзиниот капитал;
  • присуство на агенции.

Всушност, банки членки се, пред сè, класичен естаблишмент. Со други зборови, мрежна банка. Зошто ? Па, замислете дека купувате акции во одредена банка, легитимно ќе станете член или соработник на основањето. Значи, технички мора да бидете блиску до вашата банка, директно или преку нејзините филијали, за да можете да ги искористите различните права што ќе ви бидат доделени како член.

Кои се предностите да се стане член на клиентот?

Купи акции во капиталот на банката и Стани член имаат неколку предности, меѓу нив:

Учествувајте во банкарски проекти

Станете член на банка е сличен на статусот соработник на компанија. Навистина, титулата член нуди можност на нејзиниот носител да учествува во проектите на банката. Затоа, тој има право да гласа на генералното собрание, во присуство на различни активни членови на банката, особено други членови. Очигледно, колку се поголеми акциите, толку повеќе гласот на членот сметка на генералното собрание.

Искористете ги попустите на сите банкарски услуги

Член е а приватен клиент на банката. Така, бидејќи тој учествува во развојот и еволуцијата на проектите на банката, таа му дава попусти на сите понудени услуги. Така тој ќе има можност да подигне банкарски заем додека ќе има корист од намалена камата.

Бесплатен пристап до банкарски документи

Со тоа што станав член, ќе имате пристап до сите банкарски документи. Така ќе имате можност да ја видите еволуцијата на банката во изминатите години, особено различните проекти што ги одржувала, за да можете да предложите нова стратегија или инвестициска идеја што ќе го направи капиталот на заедничката институција.

Бидете први што ќе дознаете за новите услуги на банката

Како член, ја имате привилегијата да бидете меѓу првите луѓе кои ќе дознаат за новите услуги што ги нуди банката во која сте член.

Како да станете член на банка?

Ако статус на член ве интересира, знајте дека постапката за да станете е многу едноставна. Всушност, само треба да ги следите овие чекори:

Консултирајте се со финансиски советник на дотичната банка!

Првиот чекор е да се консултирате со советник од А заедничка банка по ваш избор за да можете да ги имате сите информации за предностите и ограничувањата на овој статус.

Одредете ја количината на акции што сакате да ги купите!

Вториот чекор е да определи го капитални акции што го купувате. Внимавајте, сепак, дека акциите се ограничени за да може сите да учествуваат! Сепак, со 5 или 20 евра може многу добро Стани член.

Така! Сега знаете дека на чекори за да станат членови се многу едноставни. Сепак, треба да знаете дека овој статус не е профитабилен, со други зборови, нема да добиете добивка во замена за вашиот придонес.