Вистинските предизвици со кои се соочуваат менаџерите на тимовите

Преминот од улогата на експерт во улогата на менаџер претставува голем предизвик. Иако се доживува како ласкава промоција, оваа транзиција крие многу стапици. Без потребните квалитети, новата улога на тимскиот менаџмент брзо се претвора во вистинска патека со пречки. Бидејќи надвор од деловната експертиза, водењето тим бара многу специфични човечки и менаџерски вештини.

Примарната мисија е да се дефинира патоказот. Ова вклучува јасно поставување на заедничката цел што треба да се постигне, потоа утврдување на методите и приоритетите за нејзино постигнување. Но, менаџерот мора да знае и како ефективно да ги делегира задачите што треба да се извршат. Без да се заборават суштинските фази на реформирање кога е потребно, притоа постојано осигурувајќи се дека мотивацијата на тимот е непроменета.

6 суштински квалитети за да станете лидер на кој му се восхитуваат

На ниво на однесување, спокојството претставува основен предуслов. Останувајќи смирени и контролирајќи го стресот, избегнувате да го пренесете на војниците. Големата достапност и вистинското слушање се исто така меѓу основите што се очекува да одговорат на различни барања. Способноста да се смират неизбежните конфликти во групата е исто така клучна.

Во однос на менаџерското знаење, усвојувањето на начинот на размислување на „лидер-слуга“ е клучот. Далеку од имиџот на авторитарен лидер, добриот менаџер останува внимателен да му ги даде на својот тим сите средства за да успее. Така, тој се става себеси на негова услуга создавајќи погодна средина. Конечно, вистинската способност за прилагодување останува од суштинско значење за да се реагира со агилност кога ќе се соочиме со непредвидени настани што треба да се управуваат.

Постојано тренирајте за да го развиете вашето лидерство

Малку поединци се раѓаат со постигнат менаџерски талент. Повеќето од горенаведените квалитети се стекнуваат преку искуство и соодветна обука. Сепак, нема потреба од паника! Повеќекратните ресурси ви овозможуваат активно да напредувате на овие различни аспекти.

Корпоративните програми се насочени, на пример, на донесување одлуки, лидерство или комуникација. Индивидуалното тренирање е исто така многу наградувачка авенија за работа на вашите силни страни и области за подобрување. Можете исто така да имате голема корист од размената на најдобри практики со други лидери на тимот. Главната работа останува да се покаже понизност и да се усвои пристап за континуирано учење.

Негувајќи ги овие 6 суштински квалитети со текот на времето, вие несомнено ќе станете инспиративен и грижлив менаџер за кој сонуваат вашите вработени. Вашата група тогаш ќе може да го даде најдоброто од себе, поддржана од вашето просветлено раководство.

 

→→→Бесплатна премиум обука за HEC←←←