Во оваа обука на Google, објаснуваме како да дизајнираме енергична маркетинг и рекламна стратегија. Слично ќе видите како маркетингот по е-пошта, видеото и рекламите за прикажување може да ви помогнат да достигнете и да привлечете повеќе нови купувачи. Понудената содржина е бесплатна и со висок квалитет, па ајде да ја искористиме.

Содржини на страницата

Вкрстена тема на обуката на Google: Што е маркетинг анализа?

Маркетинг анализа е собирање на податоци од различни извори вклучувајќи ги резултатите од маркетинг активностите на компанијата, информации за однесувањето на потрошувачите. Со потпирање на овие различни извори, ќе можете да:

– дефинирајте стратегија

– планирајте нови пазарни студии

– обновете ги вашите рекламни кампањи на потаргетиран начин

– можеби ги изменивте вашите аргументи и дејствата за испраќање е-пошта

– редефинирање на целите што треба да се постигнат

Добрата анализа ќе ви ги даде сите информации што ви се потребни за да донесувате одлуки и да дејствувате. Но, ќе треба да внимавате да ги анализирате само информациите што се навистина релевантни. Замката е да го трошите вашето време правејќи анализи без воопшто да донесувате одлуки.

Ве советувам да ја следите обуката на Google доколку не ја прочитате целата статија. Врската е веднаш по статијата.

Пред да започнете да собирате податоци, треба да си ги поставите следните прашања.

Која е целта на анализата и што сакате да знаете?

Бидејќи податоците што ги собирате се клучни за вашите стратешки маркетинг напори, важно е да ги идентификувате метриките што се клучни за успехот на вашиот бизнис и на вашиот целен пазар. Без цели, маркетинг анализата е само листа на бројки кои не значат ништо.

Ова се само дел од можностите што ги нуди анализата на вашите маркетинг акции:

– Оправдајте ги трошоците за маркетинг.

– Сметководство за маркетинг трошоци.

– Идентификувајте ефективни канали и специфични маркетинг активности.

– Детален распоред на ресурсите по проект.

– Идентификација на празнини во вашата маркетинг стратегија.

Маркетинг анализата треба да обезбеди јасна слика и информации кои можат да се користат за подобрување на постоечките маркетинг стратегии.

Поставете онлајн продавница

Многу претприемачи бараат нови начини да го направат тоа онлајн бизнис. Онлајн продавниците можат да допрат до илјадници потенцијални клиенти.

Исто така, треба да се забележи дека развојот на онлајн алатки им овозможи на сите да создадат онлајн продавница прилично едноставно. Ова е причината зошто многу компании сонуваат да ја зголемат својата продажба со е-трговија. Но, зад оваа утопија се крие друга реалност: жестока конкуренција на интернет.

Ако сакате да успеете во е-трговија, еве неколку повеќе од корисни совети.

Не можете сами да го направите тоа.

Многу луѓе сонуваат да имаат сопствена онлајн продавница (барем на почетокот), но тоа не мора да биде.

Сонот да заработите пари со онлајн продавница дома и продавница во гаража е примамлив, но доста е тешко да се оствари: во 2018 година, во Франција има 182 онлајн продавници и ако сакате да бидете успешни, треба да поседувате вештини за да се истакнете уште повеќе.

Со други зборови, обидете се да се опкружите со луѓе кои можат да ги надополнат вашите вештини.

Можете исто така да изберете добар провајдер кој има знаење во различни области поврзани со вашиот проект (техничка експертиза, маркетинг, интернет, оптимизација на пребарувачите, дизајн).

Внимавајте да продавате производи за кои никој не е заинтересиран

Ако веб-локацијата не задоволува вистинска побарувачка или потреба, нејзиниот потенцијал за раст е низок. Се чини дека некои луѓе сè уште немаат здрав разум и трошат луди суми за да нападнат повеќе од доверлив пазар.

Вашата страница може да има ниша, но избегнувајте ниши кои се премногу мали и веќе добро зафатени. Ако не можете да достигнете голем број потенцијални клиенти, вашиот бизнис нема да биде профитабилен.

Логиката е поинаква ако веќе имате физичка продавница. Во овој случај, ризиците се многу помали.

Дизајнот на вашата страница треба да биде привлечен и едноставен. Ова помага да се обезбеди добро корисничко искуство што ќе ги охрабри посетителите да останат на страницата.

Сите овие совети се потсетуваат на обуката на Google, чија врска може да се најде по статијата. Колку подобро сте обучени, толку помалку пари ќе изгубите.

Тема опфатена во модул 2 од обуката: e-mail маркетинг

Дефиниција на A/B тестирање

Тестирањето A/B вклучува тестирање на две верзии на иста маркетинг кампања или веб-содржина на два примероци од потенцијални клиенти. Целта е да се одреди која од двете верзии (А или Б) е порелевантна за целната публика.

Треба да се креираат диференцирана содржина и формат на содржина за споредување.

На пример, A/B маркетингот може да се примени на различни дигитални медиумски канали.

– Рекламирање на социјалните медиуми (на пример, рекламирање на Facebook и LinkedIn).

– Формулари за регистрација за семинари и вебинари.

– Страници за повик за акција со бели документи за преземање.

– Промотивни брошури за обука и учење на далечина.

– Описи на производите на веб-страниците на добавувачите

– маркетинг преку е-пошта.

Зошто е важно A/B тестирањето за е-пошта маркетинг?

Тестирањето A/B е важно за подобрување на стратегиите за е-пошта маркетинг во која било индустрија, без разлика дали тоа е B2B, B2C, е-трговија, дизајн, ИТ, здравствена заштита или услуги за бизнисите.

Помага да се знае зошто одредена порака е ефективна или зошто не е. Зошто некои од публиката имаат високи стапки на одговор на одредени е-пошта и ниски стапки на ангажирање?

Потпирањето на претпоставки е лош метод: тоа е неефикасна стратегија. Дури и најискусните маркетери треба да го тестираат влијанието на кампањите за да се уверат дека тие работат и ќе донесат повеќе клиенти.

Постојат многу причини за спроведување на A/B тестирање:

– Разберете ги факторите кои привлекуваат клиенти.

– Идентификувајте ги најдобрите практики за пишување и испраќање е-пошта до одредени групи клиенти.

– Одредете кои е-пошта да ги испратите до целната публика.

– Донесувајте информирани и објективни одлуки за да се обезбеди континуитет на бизнисот.

– Оптимизирајте ја ефективноста на маркетинг кампањите за е-пошта.

Која е поентата на обложување на локалниот маркетинг?

Повторно, во ваш најдобар интерес е да ја земете обуката на Google веднаш по статијата. Ова ќе ви овозможи брзо да ги разберете предизвиците на локалниот маркетинг. Бизнисите кои сакаат да ги промовираат своите услуги или производи и да продаваат на локалниот пазар, треба да се одлучат за локален маркетинг на близина. Ова исто така важи и за стоматолошки ординации, салони за убавина, продавници за храна, продавници за облека, продавници за мебел итн.

Ова се однесува на речиси секоја индустрија.

На пример, барањата за пребарување на Google стануваат сè потесни и локализирани, како стоматолог во Париз, најблискиот стоматолог, најблиската продавница за играчки итн.

Друга причина е што локалните веб-маркетинг услуги се поевтини од услугите на целата земја или на целиот континент.

Националниот маркетинг е тежок за имплементација и не е погоден за сите бизниси. Локалниот маркетинг на близина може да го зголеми интересот на клиентите за вашата услуга и да ви помогне да ги зголемите приходите. Не треба да ангажирате агенција.

Како да се спроведе локална онлајн маркетинг стратегија?

Можете да го креирате и управувате вашиот деловен профил на Google.

Во овој преглед на локалниот дигитален маркетинг, невозможно е да не се спомене Google. Најефективен и удобен канал за управување со вашата корпоративна слика.

Списоците на Google се локални деловни профили на Google што корисниците можат да ги користат бесплатно и да се појавуваат во резултатите од пребарувањето на Google и на „Карти на Google“.

Можете да користите клучни зборови што го опишуваат вашето име на бизнис, услуги или производи, како што е продавачот на риби во Марсеј, за да го изградите вашиот бренд и да ја зголемите продажбата.

Еве ги главните придобивки од Профилите за продажба на Google за локални бизниси.

- Лесен за користење.

– Користењето е бесплатно.

– Вашата деловна веб-страница се појавува во локалните резултати од пребарувањето.

– Ги вклучува сите информации поврзани со вашиот бизнис, како што се детали за контакт, локација, производи, услуги, описи и прегледи.

Локалното прелистување е исто така корисно за управување со вашиот деловен профил, проверка на видливоста и добивање критики. Со воспоставување конзистентен профил, можете да ја зголемите вашата видливост и да привлечете повеќе клиенти секоја недела.

Банери и маркетинг на прикажување: модул за обука на Google 1

Приказниот маркетинг е многу стара и широко распространета форма на дигитално рекламирање. Ова е една од облиците на рекламирање што ја гледаме речиси насекаде.

Банерите се главната форма. Дисплеј маркетинг се нуди од различни мрежи како Google, Facebook, Instagram, TikTok или Pinterest.

Ако сакате да допрете до голема публика преку онлајн канали, вреди да направите рекламирање на екранот или да организирате рекламна кампања. Ова често го надополнува рекламирањето на пребарувачот.

За разлика од рекламирањето на пребарувачите, кое се заснова на клучни зборови пронајдени во пребарувачите, рекламирањето за прикажување цели на публиката врз основа на социо-демографски податоци.

Основните чекори за спроведување на совршена стратегија за оптимизација.

Истражување на клучни зборови

Првиот чекор во спроведувањето на ефективна стратегија за оптимизација е истражување на клучни зборови. Ова е всушност основа за подобро оптимизација. Прво, треба темелно да ја истражите вашата веб-страница и да ги идентификувате релевантните теми и трендови. Потоа се врши избор на вистинските клучни зборови.

Затоа е важно да ги знаете навиките, фреквенцијата на пребарување и интересите на вашата целна публика. Избраните клучни зборови мора да бидат релевантни за клучните зборови што ги користи корисникот. Ако можете да ги идентификувате овие услови, ќе можете да ја достигнете целната публика и да ги претворите во потенцијални клиенти.

Можете да користите различни алатки како Google Ads Keyword Planner, Ubersuggest, Semrush за подобро да ги идентификувате клучните зборови што ќе ја интересираат вашата целна публика. Овие алатки ќе ви помогнат да ги најдете најдобрите клучни зборови кои генерираат најголем сообраќај.

Ревизија на вашиот сајт и неговата оптимизација

Ревизијата за оптимизација на пребарувачот ги проверува внатрешните и надворешните аспекти на вашата веб-страница, како и нејзиното техничко ниво. Конкретно, ги испитува разликите помеѓу стратегиите за маркетинг, содржина и дигитален маркетинг.

Во пракса, секој дел од страницата се проверува за да бидете сигурни дека сè работи правилно. На пример, содржината е правилно индексирана, внатрешните врски се ефективни, прегледите се квалитетни итн. Проверете дали метаподатоците и мета описите се оптимизирани за сите страници.

Бесплатните алатки за оптимизација како ScreamingFrog може да се користат за проверка на практиките за оптимизација, на пример, за да се избегне дупликат содржина, дупликат URL-а и ирелевантни информации.

Создавање на линкови

Градењето врски е една од целите на оптимизацијата на пребарувачот надвор од страницата. Тоа обично вклучува создавање на влезни врски (наречени линкови) помеѓу другите веб-ресурси и вашите страници. Кога планирате градење врски, прво мора да ги изберете клучните зборови што сакате да ги промовирате. Потоа додадете врски што се релевантни за вашата содржина.

Квалитетните врски треба да потекнуваат од доверливи извори и да бидат поврзани со истата тема како вашата страница. На пример, поавторитетната страница со линкови до следење има поголемо влијание врз рангирањето отколку страница со линкови за следење. Затоа е важно да се знаат различните начини за добивање надворешни врски.

Препорачан работен тек за добивање линкови.

За да добиете врски, треба да креирате квалитетна содржина што е лесна за дистрибуција. Ова значи создавање содржина што другите ќе сакаат да ја користат како доверлив извор на информации. Овој метод обично бара повеќе време и напор, но е најсигурен во однос на врските и посетителите.

Можете исто така да соработувате со други блогери за да изградите врски и да споделувате содржина. Ова се нарекува geest блогирање.

Креирајте ефективна и оптимизирана содржина.

Вашата содржина може да го подобри рангирањето на вашиот сајт според вашите клучни зборови. Секој блог пост може да го гледате како нова можност. Така, секоја од вашите написи може да се појави на резултатите од пребарувачите. Ако вашиот бизнис сè уште нема блог, треба да започнете еден.

Не користете премногу клучни зборови во вашите публикации: пребарувачите ќе ве казнат. Можете исто така да креирате излезни врски до други авторитативни сајтови поврзани со вашата тема. Тие можат да се појавуваат како прицврстен текст или како копчиња во текстот на статијата.

Добрата стратегија за содржина не бара вашиот сајт да биде 100% фокусиран на една тема. Сепак, темата треба да биде релевантна за вашата ниша и вашата целна публика. Ова ја подобрува вашата позиција на авторитет во алгоритмот на Google. Затоа е корисно да креирате категории на статии кои ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.

Оптимизирајте ја секоја од вашите страници по приоритет

Определете кои страници прво треба да ги оптимизирате. Еве неколку совети за оптимизирање на вашата страница:

– Изберете ги клучните зборови што сакате да ги промовирате на вашите страници, ажурирајте ги метаподатоците со најрелевантните клучни зборови и креирајте атрактивни и описни врски за да привлечете повеќе клиенти.

– Додајте ги клучните зборови во вашата содржина.

– Додајте ги клучните зборови во насловите H1, H2 и H3.

– Користете алт-ознаки за слики

– Градењето врски до внатрешна содржина на вашиот сајт е важен дел од оптимизацијата на пребарувачите. Врските до други страници можат да создадат јасна навигација на вашата страница. Исто така, ја подобрува оптимизацијата за индексирање на пребарувачите.

 Бидете во тек со најновите случувања во оптимизација.

Пребарувачите, како дигиталниот маркетинг, постојано се развиваат. Затоа е важно да ги следите најновите трендови на пребарувачот. Запомнете дека има многу извори на информации на интернет.

 Проверете ги перформансите на вашата веб-страница.

Без оглед на тоа колку време трошите на тоа, важно е да знаете дали стратегиите за оптимизација што ги користите функционираат. Ако сакате да ја знаете ефективноста на вашата стратегија за оптимизација, треба да го следите целиот процес. Ова не само што ќе ви помогне да најдете области кои можат да се подобрат, туку и ќе ви отвори нови можности.

Можете да го следите органскиот сообраќај користејќи алатки за веб-аналитика како Google Analytics. Можете исто така да креирате контролни табли во Excel или Google Sheets. Следниве фактори се особено важни:

– Времетраење на посетата или времето поминато на секоја страница.

– Просечен број на прегледи на страници или посетени страници во одреден период.

– Просечниот број на прегледи или преземања на страници во одреден период.

– Стапка на конверзија: процентот на посетители кои конвертираат.

 

Линк до обуката на Google →