Во оваа обука на Google, ќе видите како ефикасно да го стартувате и развивате вашиот онлајн бизнис. Исто така, ќе научите како да го поставите вашето дигитално присуство, да користите е-трговија, да се браните од хакери и да ги натерате луѓето да зборуваат за вас локално.

Креирањето онлајн бизнис е едноставен и ефективен начин да започнете сопствен бизнис. Формалните барања за основање бизнис зависат од правната форма што ќе ја изберете. За почеток, повеќето почнуваат со статус на автопретприемач за да избегнат многу чекори. Постојат многу профитабилни бизнис идеи за различни сектори, на пример:

- пресметување.

- Тренинг.

- Блогирање.

— сајтови за совети од секаков вид, итн.

Зошто вреди да се започне онлајн бизнис?

Има многу предности за претприемачите кои сакаат да започнат онлајн бизнис. Исто така, започнувањето онлајн бизнис е лесно и ефтино, што ви дава конкурентна предност. За да го одредите вашиот проект, обуката на Google чија врска е по статијата ќе ви помогне многу. Ви кажувам дека е бесплатно.

 Едноставноста

Едноставноста е една од главните предности за започнување онлајн бизнис. Всушност, многу е лесно да се води онлајн бизнис од дома. Затоа, не треба да преземате никакви чекори како што се наоѓање простории.

Покрај тоа, постојат корисни алатки за водење бизнис преку Интернет (како што се онлајн продавници или платформи за продажба на услуги) кои се бесплатни и достапни за многу луѓе. Значи сè е многу побрзо и пред се поефтино.

Започнувањето онлајн бизнис бара помалку буџет од физичкиот бизнис. Трошоците за поставување се помали затоа што не мора да барате место за да го поставите вашиот бизнис.

Годишниот трошок за купување име на домен за веб-локација е во просек од 8 до 15 евра.

Не заостанувајте зад вашите конкуренти

Денес, присуството на интернет е од суштинско значење за сите бизниси, без оглед на големината и индустријата. Интернетот е одлично место за наоѓање клиенти и промовирање на вашиот бизнис.

Но, за да успеете во овој простор и да останете конкурентни, важно е да создадете ефикасна стратегија за дигитален маркетинг. Повторно силно ве советувам да ја погледнете обуката на Google понудена по статијата. Содржи специфичен модул кој се занимава со овој тип на тема.

Како да креирате онлајн бизнис?

Тоа е многу едноставен процес. Постапката зависи од правната форма која ја избирате. Претприемачите можат да создадат сопствен онлајн бизнис или да ги користат услугите на давател на услуги кој ќе создаде веб-страница за нив.

Почни да работиш

Пред да започнете со вашиот онлајн бизнис, проверете дали сте добро подготвени и водете се со овие неколку чекори:

  • Избравте идеја за вашиот онлајн бизнис.
  • Развивте детален деловен план.
  • Развивте план за создавање содржина.

Има многу различни бизнис идеи, некои ќе бидат накратко опфатени во обуката на Google на дното на статијата. Првиот чекор во вашето истражување е да ја разберете зрелоста на вашата идеја и вашите деловни потреби и да ги споредите со вашите ресурси и способности.

Подгответе целосен бизнис план (Бизнис план)

Развивање на бизнис план (Бизнис план) заврши може да биде добар начин да го претворите вашиот проект во реалност. Ова вклучува дефинирање на проектот, истражување на пазарот и развој на маркетинг стратегија. Со други зборови, бизнис планот треба да биде патоказ кој ќе ви помогне вам и на трети страни (банки, инвеститори итн.) да го разберете вашиот проект и неговата одржливост.

Разбирањето на клучните чекори во процесот на развој на бизнисот исто така ќе ви помогне да поставите приоритети без да ја изгубите од вид големата слика. Знаејќи однапред што ви треба, ќе можете да извлечете максимум од најмалата сума на пари.

Маркетинг на содржина

Оптимизиран дизајн на веб-локација и разновидна, интерактивна и интересна содржина ќе помогне да се привлече публика на вашата страница. Една можна стратегија е да се креираат формати на содржина како што се видео, инфографик и текст што одговараат на различни групи корисници.

Исто така, изгледот и дизајнот треба да бидат соодветни за видот на услугите или производите што ги нудите. Интернет-страница за обука не може да има ист тип на презентација како друга специјализирана за продажба на сирење. Вашиот сајт не може да прикажува шестмесечни вести на насловната страница кога тврди дека е вонредна вест.

Преземете ја контролата врз вашиот бизнис

Користете блогови, социјални медиуми и анкети за да дознаете што најдобро функционира за вашиот бизнис и што може да се подобри. Повратните информации од корисниците на веб-локациите честопати се начин да се зголеми продажбата. Затоа е препорачливо да спроведувате анкети и да ги анализирате повратните информации од клиентите со цел да ги подобрите вашите производи.

Некои маркетинг методи препорачуваат и тестирање на производите пред да ги продадат.

Ова му овозможува на продавачот да ги идентификува потенцијалните купувачи и да направи трошоци само ако има доволна побарувачка за стоката.

Направете веб-локација

Креирањето веб-страница е изборен, но важен чекор за младите претприемачи. Ако одлучите да поставите свој, треба да преземете неколку чекори:

— Изберете име за вашата веб-страница

- Купете име на домен

— Изберете атрактивен дизајн

— Подгответе содржина што ве издвојува од конкуренцијата

Работата со професионалци во областа на веб дизајнот е многу интересна. Веб-програмерите, писателите, консултантите и графичките дизајнери можат да ја направат вашата страница повидлива. Сепак, овие активности ќе влијаат на вашиот буџет. Ако не можете да си го дозволите тоа, ќе мора да го направите сето тоа сами.

Социјалните мрежи

Ако сакате лесно да допрете до вашата целна публика, важно е да имате присуство на социјалните медиуми. Ова може да се направи бесплатно (страница на Фејсбук, канал на YouTube, профил на LinkedIn……) или можете да го промовирате вашиот бизнис преку платени реклами.

Осигурајте се дека сте оптимизирани за пребарувачите

Обуката на Google за која ви кажав содржи конкретни информации за оваа тема. Целта е да се зголеми рангирањето на вашата страница за да биде повидлива за корисниците на Интернет во резултатите од пребарувањето. За да ја оптимизирате и рангирате природно (и бесплатно) вашата веб-страница во пребарувачите, мора да ги анализирате критериумите што ги користат пребарувачите, како што се клучни зборови, врски и јасност на содржината. Друга опција е да платите за поставување на пребарувачот на вашата страница.

Чекори и процедури за започнување онлајн бизнис

За да започнете а онлајн активност, мора да се следат одредени процедури. Овие процедури се важни за да се осигурате дека ги исполнувате законските барања и дека можете да ги наплатите вашите клиенти пред да започнете со вашиот бизнис. Регистрацијата може да се направи онлајн на страниците предвидени за ова. Во дигиталната ера, сè се движи многу побрзо отколку во минатото.

Која правна форма да се избере?

Ако сакате сами да поставите, мора да ја изберете правната форма што најмногу одговара на вашиот бизнис или на вашиот проект. SARL, SASU, SAS, EURL, сите овие акроними се однесуваат на различни правни структури.

Овој избор е многу важен за општествениот живот на компанијата. Тоа влијае на даночниот статус на компанијата и на социјалниот статус на менаџерите на компанијата (самовработени или вработени).

Линк до обуката на Google →