Обука на Google создадена во партнерство со националниот систем Cybermalveillance.gouv.fr и Федерацијата за е-трговија и продажба на далечина (FEVAD), за да им помогне на VSE-SMEs да се одбранат од сајбер напади. Во текот на оваа обука, научете да ги идентификувате главните сајбер закани и да се заштитите од нив користејќи соодветни и конкретни процеси, инструменти и информации.

Сајбер безбедноста треба да биде грижа и за големите организации и за малите бизниси

Малите и средни претпријатија понекогаш прават грешки потценувајќи ги ризиците. Но, последиците од сајбер напад врз мали структури може да бидат сериозни.

Вработените во SMB имаат многу поголема веројатност да станат жртви на напади од социјален инженеринг отколку нивните колеги од големите претпријатија.

Ако сакате да дознаете повеќе за овој тип на проблем, не двоумете се да ја користите обуката на Google откако ќе ја прочитате статијата.

Малите и средните бизниси се главна цел на сајбер нападите

Сајбер-криминалците добро знаат дека малите и средни бизниси се главна цел. Со оглед на бројот на вклучени компании, не е изненадување што се заинтересирани сајбер криминалците.

Треба да се запомни дека овие компании се и подизведувачи и добавувачи на големи компании и затоа можат да станат цели во синџирот на снабдување.

Можноста за мала структура на се опорави од сајбер напад во многу случаи е повеќе од илузорно. Ве советувам сериозно да ја сфатите темата и уште еднаш да ја следите обуката на Google чија врска е на дното на статијата

Економски предизвици

Големите претпријатија можат да одолеат на нападите, но што е со малите и средните претпријатија?

Сајбер нападите се многу поштетни за малите и средните претпријатија отколку за поголемите претпријатија, кои имаат поголема веројатност да имаат безбедносни тимови кои можат брзо да ги решат проблемите. Од друга страна, малите и средните претпријатија ќе страдаат во однос на изгубената продуктивност и нето приход.

Подобрувањето на ИТ безбедноста е можност за зголемување на конкурентноста и ефикасноста преку спречување или елиминирање на загубата на приходи.

Спроведувањето на безбедносната политика исто така има за цел да го заштити угледот на компанијата. Знаеме дека компаниите кои стануваат цел на такви истраги ризикуваат да изгубат клиенти, да откажат нарачки, да ја нарушат нивната репутација и да бидат дискредитирани од нивните конкуренти.

Сајбер нападите имаат директно влијание врз продажбата, вработувањето и егзистенцијата.

Домино ефект предизвикан од вашата небрежност

И микро, малите и средните претпријатија можат да бидат подизведувачи и добавувачи. Тие се особено ранливи. Сајбер-криминалците може да се обидат да пристапат до партнерските мрежи.

Овие мали и средни претпријатија мора да обезбедат не само сопствена безбедност, туку и безбедност на нивните клиенти. Сите фирми имаат законски обврски. Покрај тоа, на големите компании се повеќе им се потребни информации за безбедносните системи на нивните трговски партнери или ризикуваат да го нарушат нивниот однос со нив.

Напад кој би се проширил поради пропуст што сте го создале. Кон онаа на вашите клиенти или добавувачи може да ве доведе директно до банкрот.

Заштита од облак

Складирањето податоци значително се промени во последниве години. Облакот стана незаменлив. На пример, 40% од малите и средните претпријатија веќе имаат инвестирано во cloud computing. Сепак, тие не го претставуваат мнозинството МСП. Ако менаџерите сè уште се двоумат поради страв или незнаење, други претпочитаат хибридни системи за складирање.

Се разбира, ризикот се зголемува со количината на складирани податоци. Ова е дополнителна причина да се размислува не само на сајбер безбедноста при изборот на решение, туку и на целиот синџир на податоци: заштита од крај до крај на целата мрежа, од облак до мобилни уреди.

Глобално осигурување и сајбер безбедност

Некои деловни менаџери мислат дека не им е потребна сајбер безбедност бидејќи нивните ИТ безбедносни мерки се доволно силни. Сепак, тие не се свесни за барањата за осигурување: план за континуитет на бизнисот (BCP), резервна копија на податоци, свесност на вработените, потреби за враќање од катастрофи итн. Следствено, некои од нив не се свесни за овие барања или не ги исполнуваат. Недоразбирањето на договорите влијае на усогласеноста со нивните услови од страна на МСП. Јасно е дека кога не се почитува договор, осигурениците не плаќаат. Замислете што ве чека ако сте изгубиле се и сте без осигурување. Пред да се упатите кон врската за обука на Google што следи по статијата, прочитајте го следново.

Напади на SolarWinds и Kaseya

Сајбер напад на компанијата SolarWinds влијаеше на американската влада, федералните агенции и други приватни компании. Всушност, ова е глобален сајбер напад за прв пат пријавени од американската компанија за сајбер безбедност FireEye на 8 декември 2020 година.

Советникот за национална безбедност на американскиот претседател Доналд Трамп, Томас П. Босерт, во напис на „Њујорк тајмс“ рече дека постојат докази за руска вмешаност, вклучително и руската разузнавачка служба СВР. Кремљ ги отфрли овие наводи.

Касеја, снабдувач на софтвер за управување со мрежа на претпријатија, објави дека бил жртва на „значаен сајбер напад“. Kaseya побара од своите околу 40 клиенти веднаш да го оневозможат неговиот софтвер VSA. Според соопштението за печатот во тоа време, околу 000 клиенти биле погодени и повеќе од 1 од нив можеби биле жртви на откупниот софтвер. Оттогаш се појавија детали за тоа како група поврзана со Русија се инфилтрирала во софтверската компанија за да го изврши најголемиот напад со откупнина во светот.

Линк до обуката на Google →