На 9 декември 2021 година, издавачот Apache пријави безбедносен пропуст во компонентата на софтверот за евидентирање Log4J, широко користен од многу апликации што го користат јазикот Јава.

Овој недостаток, наречен „Log4Shell“, е широко присутен во многу информациски системи. Веројатно во најнеповолните случаи е да му се дозволи на напаѓачот да ја преземе далечинската контрола на целната апликација, па дури и на целиот информациски систем каде што е присутен.

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Зошто да научите кинески јазик?