Работата како тим не може да се импровизира, сите вие ​​имате свој начин на гледање на работите и тоа е без да сметате на карактерот на секој од нив.
Значи, понекогаш мора да компонирате, така што тимската работа станува продуктивна и пријатна, еве неколку совети.

Поделбата на задачите, клучот за ефективната тимска работа:

Запомни на училиште кога треба да подготвите презентација.
Често си се нашол самиот правејќи најголем дел од работата, нели?
Па, во светот на работа, тоа е истото.

Не е невообичаено што во една група само еден учесник се наоѓа себеси да ја врши работата на другите.
Ова може да се должи на недостаток на мотивација од другите учесници или поради тоа "готвач" ги наметнува своите идеи за секого.
Затоа е важно однапред да се поделат задачите со цел да се дефинира улогата на секој од нив.

Да знаат како да слушаат и комуницираат:

Тимската работа бара многу почит, па ако сакаш да работиш, ќе треба да научиш да ги слушаш другите, но и да комуницираш.
Ако нешто не ве задоволи или ви пречи, не двоумете се да разговарате со засегнатото лице.
Тоа веќе не е тајна, а добра комуникација и внимателно слушање се два елементи кои ја прават работата да стане продуктивна.

READ  Подобрете ја вашата интерперсонална комуникација на работа

Никогаш не обвинувајте друг учесник:

Тоа е реакција која многу луѓе ја имаат, кога ќе направат грешка обвинуваат некој од соиграчите.
Знаете, нема ништо полошо кога работите како тим.

Ако направите грешка, претпоставете го и искористете го тоа за да дознаете.
Покрај тоа, ќе заработите почит на вашите колеги, важна точка за избегнувајте да работите во токсична клима.

Да преземе иницијативи без да ги уништи другите:

Преземање иницијативи е многу добро осознаено однесување за време на тимска работа.
Сепак, не оди премногу далеку, во кој случај ризикувате да се налутиш со своите соработници.
Секогаш можете да дадете предлози, да дадете свое мислење и да ги носите вашите идеи, но без да направите премногу, немојте да бидете премногу претприемнички.

Вреднување на работата на другите

Ако некои од учесниците не инвестираат доволно во работата, тоа може да биде затоа што тие не се чувствуваат доволно вредно.
Значи, и особено ако го имате квалитетот на лидерот, обидете се секогаш да останете во позитивниот, не двоумете се да дадете води и да ги поттикнете членовите на вашиот тим.