Без разлика дали во вашиот професионален или приватен живот, често треба да направите избор.
Додека некои се поважни од другите, знаењето како да се направи вистинската одлука не може да се импровизира.

Кога станува збор за правење избори, се спротиставуваат два методи, предностите и недостатоците на двете колони, а другиот се состои во следење на еден инстинкт.
За да ви помогнеме да донесувате вистински одлуки, тука се два методи и неколку совети.

Метод # 1: Колони за предности и недостатоци

Ова е метод што многу луѓе го користат за да направат избор. Тоа може да биде ефективно затоа што ви овозможува јасно да го нагласите она што го добивате и да изгубите за да ја донесете таа одлука. Зборови се ставаат, тоа е начин да се даде значење за донесување на одлуки.
Сепак, овој метод бара време и вистински одраз на изборот.
Тоа може да не работи цело време, само да ве прекинува понатаму.

Метод # 2: потпирај се на инстинкт

Често се вели дека првиот избор што го правиш е често вистинскиот.
И она што нè поттикна да го направиме тој избор е едноставно нашиот инстинкт. Тоа е сосема поинакво гледиште за донесување одлуки.
Еве еден пример: мора да одиш на точката А, да одбереш пат, често без да размислуваш за тоа.
Тој што се потпира на неговите инстинкти никогаш нема да го доведе во прашање неговиот избор.
Дури и ако се случи несреќа на ова патување, таа ќе ви каже дека тоа е судбина.
Да му верувате на нечиј инстинкт, исто така, треба да се верувате и да си кажете дека изборот што го правиш е добар и добар за нас.
Истражувањата покажуваат дека интуитивните одлуки често се најдобри, особено кога се поврзани со контролирана област или во опасна ситуација.

READ  Развијте силна работна етика за да напредувате

Моите совети за донесување на вистински одлуки:

Совет # 1: знаат да слушаат едни со други

Вашите емоции можат да ви помогнат да донесувате вистински одлуки. Навистина, емоциите дејствуваат како аларм кој ви дава клучни информации за ситуацијата.
Тие се многу добар показател, вие сте возбудени и среќни или напротив тажни и носталгични, знаете како да ги слушате вашите емоции.

Совет # 2: Чувајте ги само информациите што ви се потребни

Управувано од поплава од информации, нема да можете да ги донесувате вистинските одлуки.
Ќе биде тешко да се направи разлика што е важно, а што не е.
Затоа, имајте на ум она што навистина е важно и се фокусира на она што е важно.

Совет # 3: знаејќи како да паузирате

Останува замрзната на одлуката да се земе со часови е бескорисна.
Значи, престанете да размислувате и да излезете.
Ова ќе ви помогне да видите појасно, ќе се опуштите, секако во тој момент ќе се појави вистинската одлука.