Износ на SMIC 2021: зголемување од 0,99%

Во својот извештај доставен до министерот за труд на почетокот на декември, експертите препорачуваат ограничување на зголемувањето на минималната плата во 2021 година на она што е предвидено со текстовите и да се воздржат од каква било помош. Според овие критериуми, извештајот привремено проценува дека зголемувањето треба да биде 0,99%.

За време на една интервенција на BFMTV сетот, на 2 декември, Жан Кастекс одговори дека веројатно нема да има поттик од SMIC. Тој прецизираше дека дискусијата не е прекината, туку ќе се предвиди зголемување од 1 до 1,2 отсто на СМИЦ.

Зголемувањето на минималната плата во 2021 година го објави Габриел Атал, владиниот портпарол за напуштање на Советот на министри. Не е прогласен поттик како дел од зголемувањето на минималната плата за самата 2021 година.

Износ на SMIC 2021: нови бројки што треба да ги знаете

Износот на минималната плата во 2020 година е 10,15 евра бруто на час, или 1539,42 евра бруто месечно.

По најавата за зголемување од 0,99% заклучно со 1 јануари 2021 година, минималната плата за час оди од 10,15 евра на 10,25 евра. Минималната плата во 2021 година ...

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Основи на оптимизација