Stili mediokër, armiku më i keq i shkrimit profesional

Shkrimet tuaja përfaqësojnë vitrinën tuaj profesionale. Por një paraqitje e shurdhër, konfuze ose e ndarë minon menjëherë besueshmërinë tuaj. Më keq se një gabim drejtshkrimor, një stil i dobët editorial zhvlerëson imazhin tuaj dhe dëmton ndikimin e mesazheve tuaja. Me fjalë të tjera, kundër joshjes absolute!

Për fat të mirë, ka disa teknika të jashtëzakonshme që mund të rrisin cilësinë e shprehjes suaj të shkruar sa hap e mbyll sytë. "Përforcues" stilistik ultra-efektiv për t'i dhënë frymë dhe personalitet shkrimit tuaj. Mjaft për të transformuar çdo dokument të mërzitshëm në një sukses të pastër editorial!

Teknika #1 – Fjali të shkurtra, detonatorë me ndikim

"Me ndikim." "Goditëse." "E mahnitshme." Këto fjali të përmbledhura nga ana kirurgjikale godasin mendjen me forcën e sëpatës. Asgjë për të thënë, deklaratat e shkurtra të shpërthimit kanë fuqi të jashtëzakonshme ndikimi.

Kjo është arma sekrete e komunikuesve të mëdhenj për të krijuar emocione dhe për të kapur vëmendjen. Pritini fazat e tij të gjata në njësi kompakte dhe me ndikim. Efektshmëri e garantuar!

Por kini kujdes, teprimi është i dëmshëm. Ne duhet të dimë të menaxhojmë efektet tona, duke i alternuar këto ndikime dinamike me zhvillime më të gjera. Një tekst i përbërë nga 100% fjali të shkurtra do të bëhej shpejt i ngathët dhe artificial. Arti është në masën e duhur.

Teknika # 2 - Ndryshoni gjatësitë për ritmin

Pikërisht, këtu është plotësimi thelbësor i teknikës së mëparshme: alternimi i fjalive të thata, gati telegrafike me fjali të tjera më të strukturuara, me zhvillim të qëndrueshëm.

Ashtu si një muzikant kombinon nota të shkurtra dhe të gjata për të marrë një melodi të gjallë, një ritëm të pasur dhe të kundërt, redaktori profesionist luan me ndryshueshmërinë e gjatësisë së frazave. Teksti i tij merr frymë dhe thellësi.

Një fjali e plotë ju lejon të thelloni arsyetimin kompleks dhe të integroni nuanca dhe detaje. Por nëse e teprojmë, fjala e shkruar do të bëhej shpejt masive dhe e patretur. Prandaj, rëndësia e rikthimit të rregullt të sekuencave më të gjalla dhe më therëse. Kështu që subjekti të marrë frymë!

Teknika #3 – Arti i fjalisë sugjestive

"Një oqean mundësish". “Një përmbytje mundësish”… Këto janë formulime të lëngshme, ndjellëse që kapin menjëherë imagjinatën e lexuesit. Fjalitë e fuqishme për shkak të imazheve mendore që ato projektojnë, shumë më të habitshme se përshkrimet e sheshta.

Qofshin ato metafora, analogji apo krahasime, këto figura të të folurit janë vërtet shufra të çmuara për të përmirësuar një tekst. Të trajtohet me shkathtësi, megjithatë, pa e tepruar.

Mjaftojnë disa prekje impresioniste, të shpërndara me mjeshtëri, për të pasuruar një stil, për ta nxjerrë nga paqartësia. Shkrimi ideal duhet të stimulojë intelektin, por edhe t'i stimulojë shqisat për të transportuar lexuesin.

Teknika # 4 – Një stil i fortë për besueshmëri

“Është thelbësore të veprohet”. "Ne duhet të mobilizojmë urgjentisht." Frank, urdhra ushtarake, të cilat nuk pranojnë asnjë mohim. Shenja e një toni të sigurt, vendimtar, ai i një lideri të vërtetë i sigurt për veprimet e tij.

Nuk ka më gjuhë druri apo masa paralizuese oratorike! Një stil redaktues muskuloz, i drejtpërdrejtë, madje i ashpër në vende duhet të burojë nga personi me ndikim që jeni.

Pozicioni juaj kërkon shkrim të vazhdueshëm, i cili shkurton, lëkundet dhe ngre zërin tuaj kur është e nevojshme. Shkrimet tuaja do të frymëzojnë besim dhe konsideratë nëse i mbroni idetë tuaja me këtë qëndrueshmëri shprehëse.

Teknika nr 5 – Fjalë që rimagjepsin një fjalor të çuditshëm

"Një projekt në shkallë të gjerë." “Synime ambicioze”… Ju e dini stërvitjen. Këto shprehje tepër të dukshme, tepër konvencionale nuk kanë më asnjë rëndësi sot. Ata njollosin një tekst në vend që ta përmirësojnë atë.

Strategu i mirë i fjalëve do të preferojë t'i zëvendësojë ato me shprehje më grafike, të cilat të godasin mendjen: "një sfidë me fluturim të lartë", "një sfidë e lartë", për shembull. Një rinovim gjuhësor i guximshëm, por i matur, për të rinovuar fjalorin tuaj.

Ky pastrim terminologjik nxjerr në pah fjalët e vjetruara, sjell një frymë të mirëpritur freskie në një shkrim. Ai ndihmon për të krijuar një stil të vrullshëm, larg nga shtigjet e çuditshme të prozaizmit të ambientit. Një portë e shkëlqyer për tokat stilistike shumë më emocionuese!

Teknika # 6 - Ndryshoni strukturën e fjalive tuaja

Një tjetër shënues i padiskutueshëm i një stili të dobët: uniformiteti i ndërtimeve. Një varg fjalish krejtësisht të ngjashme, të ndërtuara mbi të njëjtën strukturë lineare... Sa e mërzitshme për lexuesin fatkeq!

Në të kundërt, integroni hutimin duke thyer qëllimisht monotoninë. Zhvendosni atë kryesore në fund të fjalisë. Shumëzoni propozimet e incizuara. Fshi disa tema. Thyeni rendin kanonik!

Lexuesi juaj, i defuzuar, do të mbetet në trazira të plota, në kërkim të goditjes së radhës sintaksore. Surpriza, e papritura do të ringjallë vigjilencën e tij. Ai do të kujtojë më mirë një thënie të mprehtë, të pasur me ngjarje të paparashikuara, të shënuara nga këto devijime të panumërta formulimesh.

Teknika # 7 - Zbukuroni fjalitë tuaja me një prekje elegance

Imagjinoni për një moment: një fjalim të zhveshur, pa as më të voglin zbukurim apo zbukurim. Asnjë hir apo joshje në këtë regjistër të rreptë. Një adresë thjesht funksionale, pa asnjë formë elegance stilistike. Është shumë e trishtueshme!

Strategu i mirë i fjalëve do jetë i kujdesshëm që të mos dështojë në këtë grackë. Ai do të kujdeset për kaligrafinë e tij për të gdhendur fjalitë e tij më të bukura. Qëllimi i tij? Duke u dhënë shkrimeve të tij këtë stilolaps të hollë që godet çdo herë në shenjë.

Shenjat e pikësimit të matura me kujdes, integrimi i shprehjeve paksa bombastike, disa formula të modës së vjetër të rifutur me kujdes: prekje delikate hiri për të kapërcyer prozaizmin. Dhe kënaquni të gjithë dashamirët e mendjemadhësisë!

Në fund të fundit, këto 7 teknika stili përfaqësojnë fishekë të fuqishëm sekret për të rritur ndikimin e shkrimit tuaj.