Rrjetet sociale tashmë zënë një vend të madh në jetën e përditshme të përdoruesve të internetit. Ne i përdorim ato për të mbajtur kontakte me të dashurit tanë (miqtë dhe familjen), për të ndjekur lajmet, për të mësuar rreth ngjarjeve afër shtëpisë; por edhe për të gjetur një punë. Prandaj është më mirë t'i kushtojmë vëmendje aktivitetit tonë në ueb përmes rrjeteve sociale. Nuk është e pazakontë që një rekrutues i mundshëm të shkojë në një profil në Facebook për të marrë një ndjenjë për kandidatin, të lërë një përshtypje të mirë është shumë e rëndësishme, por biznesi juaj në Facebook mund të mos jetë për të gjithë.

Pastrimi i të kaluarës, një detyrim?

Nuk është e detyrueshme fshirja e përmbajtjes së vjetër, qoftë në Facebook apo në një tjetër rrjeti social. Madje është normale të dëshironi të ruani kujtime nga aktiviteti juaj i disa viteve më parë. Por kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të jeni vigjilentë. Në të vërtetë, nëse keni postime të sikletshme, është e rrezikshme t'i mbani ato, sepse çdokush mund t'i hasë nga profili juaj. Jeta juaj personale mund të vuajë si dhe jeta juaj profesionale. Prandaj është e këshillueshme që të bëni një pastrim efektiv për të mbrojtur veten nga ndërhyrjet.

Nëse disa prej jush e konsiderojnë veten të imunizuar, sepse çdo postim shqetësues është disa vjeçar, dijeni se edhe pas 10 vitesh, një postim mund të ketë pasoja negative. Në të vërtetë, është shumë e zakonshme të shohësh një gjë të tillë të ndodhë, sepse ne nuk bëjmë shaka aq lehtë sa më parë në rrjetet sociale, termi më i vogël i paqartë mund të bëhet shpejt shkatërrues për reputacionin tuaj. Personat publikë janë të parët e shqetësuar pasi gazetat nuk ngurrojnë të nxjerrin botime të vjetra për të krijuar polemika.

Prandaj këshillohet fuqimisht që të bëni një hap prapa nga publikimet tuaja të vjetra në Facebook, kjo do t'ju lejojë të pastroni jetën tuaj nga më parë dhe ajo aktuale. Do të jetë gjithashtu më e këndshme dhe e thjeshtë të shfletoni profilin tuaj nëse hendeku kohor nuk është shumë i madh.

Qartë botimet e tij, të thjeshta apo të komplikuara?

Nëse dëshironi të filloni pastrimin e profilit tuaj, keni zgjidhje të ndryshme në varësi të nevojave tuaja. Ju thjesht mund të zgjidhni postimet për t'i fshirë nga profili juaj; do të keni akses në ndarjet, fotot, statuset, etj. Por kjo detyrë do të jetë shumë e gjatë nëse doni të bëni një fshirje të madhe dhe mund të mos shihni disa postime gjatë renditjes tuaj. Gjëja më praktike është të aksesoni opsionet tuaja dhe të hapni historinë personale, do të keni akses në më shumë opsione duke përfshirë atë të kërkimit për shembull ku mund të fshini gjithçka pa rrezik. Ju gjithashtu mund të përdorni fshirjen e komenteve dhe "pëlqimeve", ose identifikimit ose publikimeve tuaja të grupimit të historisë personale. Pra, është e mundur të bëni një fshirje të madhe nga opsionet tuaja, por gjithçka do të marrë shumë kohë. Armatosuni me guxim përpara një operacioni të tillë, por dijeni se mund ta bëni atë nga kompjuteri juaj, një tabletë ose një smartphone, gjë që është mjaft praktike.

Përdorni një mjet për të shkuar më shpejt

Është shumë e zakonshme të mos keni shumë të dhëna për të fshirë në profilin tuaj në Facebook, por kjo nuk do të thotë që detyra do të jetë e shpejtë, përkundrazi. Nëse e keni përdorur këtë rrjet social për disa vite, akumulimi mund të bëhet i rëndësishëm. Në këtë rast, përdorimi i një mjeti pastrimi mund të jetë shumë i dobishëm. Zgjatja e kromit e quajtur Social Book Post Manager ju lejon të përpunoni aktivitetin e profilit tuaj në Facebook për të ofruar opsione efektive dhe të shpejta të fshirjes. Pasi të jetë bërë analiza e aktivitetit tuaj, do të mund të kryeni fshirje sipas fjalëve kyçe dhe kjo do t'ju kursejë shumë kohë për një rezultat efektiv.

Mund të zgjidhni aplikacionin falas Facebook Post Manager i cili konfigurohet shumë shpejt. Nga ky mjet, ju mund të skanoni postimet tuaja shumë shpejt duke zgjedhur vite apo edhe muaj. Pasi të përfundojë analiza, do të keni akses në "pëlqimet", komentet tuaja, publikimet në mur dhe ato të miqve tuaj, fotot, shpërndarjet... Mund të zgjidhni ato që dëshironi të fshini ose të zgjidhni fshirjen totale . Aplikacioni do të kujdeset për ta bërë atë automatikisht, kështu që nuk do t'ju duhet të fshini manualisht çdo postim që kërkon kohë.

Falë këtij lloji të mjeteve, nuk do t'ju duhet më të shqetësoheni për botimet e paqarta ose komprometuese që mund të gjenden në momentin më të keq nga një person me qëllime të këqija.

Prandaj nuk duhet të nënvlerësoni rëndësinë e rrjeteve sociale dhe të profilit tuaj, i cili përfaqëson imazhin që ju u dërgoni njerëzve tuaj të dashur, por edhe mjedisit tuaj profesional.

Dhe pastaj?

Për të shmangur pastrimin radikal pas disa vitesh, kini kujdes se çfarë postoni në rrjetet sociale. Facebook nuk është një rast i izoluar, çdo fjalë mund të ketë pasoja pozitive dhe negative dhe fshirja e përmbajtjes nuk është gjithmonë një zgjidhje në kohë. Ajo që do t'ju duket qesharake dhe e pafajshme nuk do të jetë domosdoshmërisht e tillë për një drejtues të ardhshëm departamenti, i cili do të hasë në një foto të cilësuar si me shije të keqe. Prandaj, çdo përdorues duhet të sigurohet që të vendosë saktë opsionet e tij të privatësisë, të renditë kontaktet që shton dhe të monitorojë aktivitetin e tij në Facebook. Veprimi para se të bëhet gabimi është një mënyrë efektive për të shmangur problemet.
Nëse, sidoqoftë, bëni një gabim, shkoni te opsionet për të fshirë përmbajtjen tuaj në mënyrë efikase dhe të shpejtë sa të shkoni pa pasur nevojë të kaloni nëpër një mjet kur tërhiqni postimet komprometuese.

Prandaj, pastrimi i profilit tuaj në Facebook është një domosdoshmëri ashtu si për rrjetet e tjera sociale. Ka mjete të shpejta dhe efikase të renditjes për t'ju ndihmuar me këtë detyrë të mërzitshme, por shumë të nevojshme. Në të vërtetë, rëndësia e rrjeteve sociale sot nuk lejon që fotot e papërshtatshme apo batutat e dyshimta të lihen në sy. Një menaxher projekti do të shkojë shumë shpesh në Facebook për të parë profilin e një kandidati dhe elementi më i vogël që ai e gjen negativ mund t'ju bëjë të humbisni shanset për rekrutim edhe nëse ky element daton dhjetë vjet më parë. Ajo që harroni shpejt do të qëndrojë në Facebook derisa ta pastroni dhe dihet që interneti nuk harron kurrë asgjë.