Në botën e kompjuterit, një shkurtore e tastierës është përdorimi i një ose më shumë çelësave për të kryer një veprim ose komandë. Shpesh një shkurtore e tastierës është një kombinim i dy ose më shumë tasteve të shtypur njëkohësisht. Shkurtoret e tastierës si Ctl+C et Ctl+V shpesh përdoren për të kopjuar dhe ngjitur elementë.

Në pamje të parë, shkurtoret e tastierës janë më pak intuitive sesa përdorimi i miut, por ato janë shumë efektive dhe kursejnë kohë. Tastet e shkurtoreve mund të zëvendësojnë shumë veprime të kryera me miun ose tastierën.

Windows 10 dhe i gjithë softueri i përdor ato për të gjitha llojet e funksioneve të zakonshme. Pjesa më e vështirë është të kujtoni veprimet që lidhen me shkurtoret e tastierës. Shumica e këtyre shkurtoreve janë universale dhe të paracaktuara. Megjithatë, disa aplikacione ju lejojnë t'i personalizoni ato.

Përdorni shkurtore për më shumë produktivitet.

Pak njerëz e dinë se është e mundur në Windows të krijohen shkurtore të tastierës nga e para për të hapur një program, një dosje, një dokument apo edhe një faqe interneti duke përdorur një kombinim të thjeshtë çelësash. Kjo është një metodë shumë e përshtatshme për të aksesuar shpejt artikujt e përdorur shpesh. Truku është të caktoni një shkurtore tastiere për një kombinim të tasteve, një shkurtore tastierë në kuptimin e Windows, domethënë një shkurtore që i referohet një elementi.

LEXO  Master Excel: trajnim falas

Në të gjitha rastet, programi, dosja ose dokumenti hapet në një dritare kur futet ky kombinim. Nga ana tjetër, një dokument, për shembull një tekst ose një spreadsheet, hapet si parazgjedhje në softuerin që i është caktuar.

Operacioni kryhet në dy hapa: së pari krijoni një shkurtore, nëse nuk ekziston tashmë, dhe caktojeni një kombinim të tasteve. Kjo vlen për programet, si dhe dosjet, dokumentet, tekstin, PDF-të dhe të tjera. Ashtu si për faqet e internetit.

Si mund të krijoj një shkurtore për një program, dosje ose skedar?

Nëse objekti që dëshironi të hapni me një shkurtore ka tashmë një shkurtore (p.sh. një shkurtore për një program në desktopin e Windows), kaloni në hapin tjetër.

– Hapni një dritare eksploruesi në kompjuterin tuaj duke shtypur Windows + E ose duke klikuar në ikonën e eksploruesit në shiritin e detyrave.

– Shfletoni strukturën e kompjuterit tuaj për të gjetur artikullin që dëshironi të telefononi me një shkurtore.

– Më pas klikoni me të djathtën mbi emrin ose ikonën dhe zgjidhni Krijo Shortcut nga menyja e kontekstit.

– Më pas Windows krijon një shkurtore për artikullin në të njëjtin vend, me një shigjetë të vogël sipër ikonës dhe me të njëjtin emër. Ju mund të modifikoni emrin e shkurtores tuaj nëse e konsideroni të nevojshme. Mos u shqetësoni për hapësirën: kjo shkurtore nuk është një dublikatë, por një shkurtore e thjeshtë për këtë element. Prandaj, nuk merr pothuajse asnjë hapësirë ​​në hard diskun tuaj.

LEXO  Gjithçka rreth mjeteve të Google: trajnim falas

Ju gjithashtu mund të krijoni shkurtore duke zvarritur artikujt në një destinacion tjetër me butonin e djathtë të miut. Kjo duke zgjedhur Krijoni një shkurtore në menynë që shfaqet kur lëshoni butonin. Sidoqoftë, kjo metodë nuk na intereson këtu.

Si mund t'i caktoj një shkurtore tastiere për një kombinim tasti?

Caktimi i një çelësi të nxehtë për një kombinim të tasteve është i mundur pavarësisht se si dhe ku është krijuar kombinimi i tasteve. Kjo do të thotë se mund të përdoret për shkurtoret ekzistuese kudo, duke përfshirë shkurtoret e krijuara në hapin e mëparshëm dhe shkurtoret e softuerit në desktopin e Windows.

– Klikoni me të djathtën në shkurtoren e zgjedhur, për shembull atë që keni krijuar në hapin e mëparshëm dhe zgjidhni Propriétés në fund të menysë pop-up që shfaqet.

– Hapet dritarja Properties. Klikoni në skedën shkurtore në krye të dritares.

– Më pas zhvendoseni kursorin në fushë Keyelësi i shkurtoreve e cila shfaq aucun sipas parazgjedhjes. Pastaj futni tastin e tastierës që dëshironi të përdorni në kombinimin tuaj. Në parim, mund të përdorni çdo çelës në tastierë: shkronja, shenja pikësimi ose karaktere speciale. Për shembull, nëse zgjidhni C, Windows automatikisht do ta mbushë fushën me Ctl+Alt+C, i cili do të jetë kombinimi që do të përdorni për kombinimin e tastit special.

– Nëse dëshironi, klikoni në menynë në të djathtë të kryej dhe zgjidhni opsionin e shfaqjes së dritares në të cilën do të hapet artikulli i specifikuar (programi, dosja ose dokumenti): Dritarja normale (rekomandohet), e minimizuar (jo shumë interesante…) ose e maksimizuar (për shikimin në ekran të plotë).

LEXO  Përmirësoni kërkimin tuaj të emailit në Gmail me këto këshilla

– Konfirmoni zgjedhjen tuaj duke klikuar OK.

Mësoni si të gjeni shkurtoret e tastierës së aplikacionit.

Çdo aplikacion mund të ketë shkurtoret e veta të tastierës. Është mirë të njihni disa prej tyre për të përmirësuar komoditetin dhe efikasitetin kur përdorni pajisjet tuaja.

Mënyra më e lehtë për të gjetur shkurtore në një aplikacion është të lundroni nëpër meny. Në disa raste, mund të vëreni se në të djathtë të disa menuve ka një çelës shkurtore që ju lejon të kryeni një veprim duke përdorur tastierën.

Në aplikacione ose programe të tjera, thjesht shtypni butonin Alt. Ky veprim do të nxjerrë në pah një shkronjë në çdo menu. Për të hapur një meny, shtypni tastin përkatës duke mbajtur të shtypur tastin Alt.

Këtu është një artikull mbi shkurtesat e tastierës së Windows 10.