Sekretet e mjeshtrave më të mëdhenj

Keni një ëndërr, një pasion, një talent? Dëshironi të lulëzoni në jetën tuaj personale dhe profesionale? Dëshironi të keni një ndikim pozitiv në botë? Më pas duhet të lexoni librin “Arritja e ekselencës nga Robert Greene”, i cili zbulon sekretet e mjeshtrave më të mëdhenj në histori.

Robert Greene është një autor bestseller, i njohur për librat e tij për fuqinë, joshjen, strategjinë dhe natyrën njerëzore. Në librin e tij Arritja e Ekselencës, ai analizon biografitë e personaliteteve të jashtëzakonshme si Mozarti, Ajnshtajni, Da Vinçi, Prusti apo Fordi dhe identifikon parimet që i lejuan ata të arrinin kulmin e artit të tyre.

Ky libër nuk është një përmbledhje e thjeshtë anekdotash apo këshillash. Është një udhëzues i vërtetë praktik, i cili ju shoqëron hap pas hapi në rrugëtimin tuaj drejt përsosmërisë. Ai ju tregon se si të zgjidhni fushën tuaj të zgjedhur, si të mësoni në mënyrë efektive, si të zhvilloni kreativitetin tuaj, si të kapërceni pengesat dhe si të ndikoni tek të tjerët.

Në këtë artikull, unë do t'ju prezantoj me tre fazat kryesore të procesit të zotërimit të përshkruar nga Robert Greene:

 • Të mësuarit
 • Kreativ-aktiv
 • Mjeshtëri

Të mësuarit

Hapi i parë për të arritur përsosmërinë është të mësuarit. Kjo është faza më e gjatë dhe më e vështirë e procesit, por edhe më e rëndësishmja. Është gjatë kësaj periudhe që ju do të fitoni bazat thelbësore për të zotëruar fushën tuaj.

Për të mësuar në mënyrë efektive, duhet të ndiqni këto rregulla:

 • Zgjidhni një zonë që përputhet me prirjen tuaj natyrore, domethënë ajo që ju emocionon dhe motivon thellësisht. Mos lejoni që të ndikoheni nga moda, presionet sociale apo pritshmëritë e të tjerëve. Ndiqni instinktet dhe kuriozitetin tuaj.
 • Gjeni një mentor që do t'ju udhëheqë, këshillojë dhe t'ju përcjellë njohuritë e tij. Zgjidhni dikë që ka arritur tashmë përsosmëri në fushën tuaj dhe që mund t'ju ofrojë reagime konstruktive. Jini të përulur, të kujdesshëm dhe mirënjohës ndaj mentorit tuaj.
 • Praktikoni intensivisht dhe rregullisht. Kushtojini të paktën katër orë në ditë mësimit tuaj, pa shpërqendrime apo ndërprerje. Përsëritni ushtrimet derisa t'i keni zotëruar ato në mënyrë perfekte. Gjithmonë kërkoni të përmirësoni teknikën tuaj dhe të korrigjoni gabimet tuaja.
 • Eksperimentoni dhe eksploroni. Mos ndiqni thjesht rregullat e vendosura ose mos kopjoni shabllonet ekzistuese. Guxoni të mendoni jashtë kutisë dhe të provoni qasje të reja, kombinime të reja, perspektiva të reja. Jini kurioz dhe krijues.

Kreativ-aktiv

Hapi i dytë për të arritur përsosmërinë është kreativ-aktiv. Kjo është faza ku do të vini në praktikë atë që keni mësuar dhe do të shprehni personalitetin tuaj. Është gjatë kësaj periudhe që ju do të zhvilloni stilin tuaj unik dhe origjinal.

Për të qenë kreativ-aktiv, duhet të ndiqni këto rregulla:

 • Gjeni zërin tuaj. Mos u kërkoni të imitoni ose kënaqni të tjerët. Pohoni identitetin tuaj dhe opinionet tuaja. Shprehni atë që ndjeni dhe atë që mendoni. Jini të sinqertë dhe të sinqertë.
 • Inovoni dhe krijoni vlera. Mos e dyfishoni ose përmirësoni atë që tashmë ekziston. Kërkoni të kontribuoni me diçka të re dhe të dobishme. Zgjidhini problemet, plotësoni nevojat, krijoni emocione. Jini origjinal dhe relevant.
 • Merrni rreziqe dhe mësoni nga dështimet tuaja. Mos kini frikë të dilni nga zona juaj e rehatisë dhe të përballeni me sfidat. Guxoni të provoni ide të guximshme dhe projekte ambicioze. Pranoni të bëni gabime dhe të pyesni veten. Jini të guximshëm dhe të qëndrueshëm.
 • Bashkëpunoni dhe frymëzoni të tjerët. Mos punoni vetëm në këndin tuaj. Kërkoni shkëmbimin dhe ndarjen me njerëz të tjerë që ndajnë pasionin dhe vizionin tuaj. Përfitoni nga shumëllojshmëria e talenteve, përvojave dhe këndvështrimeve. Jini bujarë dhe me ndikim.

Mjeshtëri

Hapi i tretë për të arritur përsosmërinë është mjeshtëria. Kjo është faza ku ju do të arrini majat e lojës tuaj dhe do të bëheni një pikë referimi në fushën tuaj. Pikërisht gjatë kësaj periudhe do të kaloni kufijtë e të mundshmes dhe do të krijoni kryevepra.

Për të arritur zotërim, duhet të ndiqni këto rregulla:

 • Integroni njohuritë dhe intuitën tuaj. Mos u mbështetni vetëm në arsyen ose emocionet tuaja. Thirrni inteligjencën tuaj globale, e cila ndërthur logjikën, kreativitetin, instinktin dhe përvojën. Jini intuitiv dhe racional.
 • Zhvilloni vizionin dhe strategjinë tuaj. Mos u mbingarkoni nga detajet apo urgjencat. Mbani një pasqyrë dhe një perspektivë afatgjatë. Parashikoni tendencat, mundësitë dhe kërcënimet. Jini vizionar dhe strateg.
 • Kapërceni konventat dhe paradigmat. Mos e kufizoni veten në norma apo dogma të vendosura. Sfida e marrë ide, paragjykime dhe zakone. Kërkoni të zbuloni realitete të reja, mundësi të reja, të vërteta të reja. Bëhu revolucionar dhe pionier.
 • Ndani njohuritë dhe mençurinë tuaj. Mos i mbani për vete njohuritë apo arritjet tuaja. Transferoni trashëgiminë tuaj brezave të ardhshëm. Mësoni, këshilloni, udhëzoni, frymëzoni. Jini bujarë dhe të mençur.

Arritja e Ekselencës është një libër që ju mëson se si të zhvilloni potencialin tuaj dhe të arrini ëndrrat tuaja. Ai ju tregon se si të zotëroni fushën tuaj të zgjedhur dhe si të bëheni një lider, një novator dhe një vizionar. Në videot e mëposhtme, libri është dëgjuar i plotë.