Frika e pensionistëve përballë erozionit të fuqisë së tyre blerëset e cila vazhdon të rritet me kalimin e viteve nuk është një temë për t'u vënë në margjina. Në të vërtetë, e indinjuar, kjo kategori e popullsisë pranon të pohojë se një rënie e ndjeshme e fuqisë blerëse të pensioneve dhe pensioneve kërcënon arritjen e pragut të pasigurisë në të ardhmen e afërt.

Çfarë thonë statistikat për fuqinë blerëse të pensionistëve

Le të kthehemi në historia e këtij problemi. Sipas një studimi të kryer mbi evolucionin e varfërisë (Studimi Insee Première nr. 942, dhjetor 2003), pohohet se nëse pasiguria u ul në mënyrë të moderuar në Francë midis viteve 1996 dhe 2000, rritja e popullsisë së varfër përbëhet kryesisht nga pensionistët. . Në të vërtetë, këtu janë disa shifra shpjeguese:

  • 430000 pensionistë kishin të ardhura mujore nën pragun e pasigurisë në lidhje me standardin gjysmë mesatar të jetesës në 1996
  • Kjo shifër u rrit në 471 në vitin 000.

Duhet theksuar se kjo rritje nuk vjen vetëm nga rritja e përgjithshme e numrit të pensionistëve të vlerësuar në rreth 4% në të gjithë popullsinë me një rritje paralele prej 10% në popullsinë e varfër.

Është gjithashtu pasojë e rritjes së pragut të pasigurisë mbi moshën minimale të pleqërisë për një person beqar. Si rezultat, pensionistët që marrin moshën minimale të pleqërisë përfshihen në statistikat e varfërisë. Shumë pensionistë me të ardhura të cilat evoluojnë ngadalë, për shkak se ato janë të indeksuara sipas çmimeve, u morën nga pragu në 50% të standardit mesatar të jetesës midis viteve 1996 dhe 2000.

Fuqia blerëse e pensionistëve: çfarë është sot?

Në korrik 2021, Unioni Konfederal i Pensionistëve të CGT publikoi një reklamë i cili shpjegoi se për pensionet nga skema e përgjithshme ishte planifikuar një rritje prej 4%, nga ana tjetër nuk do të planifikohej reformë për përfituesit e pensioneve suplementare.

Megjithatë, duhet theksuar se inflacioni përjetoi shifra të paprecedentë gjatë këtij viti 2022. Ai është pothuajse dyfishuar dhe ka të ngjarë të rritet më tej, duke u rritur nga 5.8% në fillim të vitit në pothuajse 8% drejt tremujorit të fundit të 2022 (parashikimi të ekonomistëve). Të gjitha produktet e konsumit preken, përfshirë mishin dhe perimet. Qytetari mesatar nuk ka zgjidhje tjetër veçse të respektojë këtë rritje dhe të paguajë më shumë. Pavarësisht përpjekjeve të qeverisë për të përmirësuar fuqinë blerëse të pensionistëve tanë, situata aktuale mbetet e pafavorshme për shumicën. Inflacioni tejkalon shumë pensionin e caktuar për ta përballuar atë, duke krijuar kështu një çekuilibër fillestar midis nevojave dhe mjeteve. Rivlerësimi mbulon vetëm gjysmën e alokimit të prekur, që vjen mbështesin tezën që evokon këmbënguljen e kolapsit të fuqisë blerëse për pensionistët.

Po pensionet suplementare?

Produktet plotësuese Agirc-Arrco do të rivlerësohet në nëntor, por vetëm 2,9% thonë drejtuesit e organeve të përbashkëta. Megjithatë, ai ka të bëjë me 11,8 milionë pensionistë nga CNAV dhe ka të bëjë mesatarisht me rreth 50% të shumës totale të pensioneve mujore. AGIRC-ARRCO aktualisht ka 68 miliardë euro rezerva, që është e barabartë me 9 muaj pensione, por këto rezerva duhet të japin 6 muaj pensione, sipas sistemit të menaxhimit të organizatës. I përmendur nga Le Figaro më 26 qershor, Didier Weckner, anëtar i bordit të drejtorëve të AGIRC-ARRCO në emër të MEDEF, përmendi se “paritarizmi nuk i nënshtrohet presionit të përhershëm politik. Do të shohim në tetor se cili është niveli i inflacionit dhe evolucioni i pagave”, do të vendoset në fund të vitit shkalla e rritjes së komplementit.

À erozioni i fuqisë blerëse të pensioneve u shtohet atyre të kursime paraprake. Lidhur me shpërblimin e Livret A, Bruno Le Maire tha se ai do të arrijë në 2% në gusht. Qeveria e kishte ulur këtë shpërblim në 0,5% në prill 2018 dhe rritja në 1% daton vetëm nga shkurti i kaluar. Sipas propozimit të ministrit të Financave, shpërblimi i këtij kursimi do të mbulojë vetëm një të katërtën e rritjes së çmimit, nëse ai arrin vetëm 8% gjatë gjithë vitit 2022.