Thjeshtëri që i tremb lexuesit tuaj

Ju keni integruar mirë bazat për shkruani dokumente profesionale me një kornizë solide: strukturoni mirë përmbajtjen tuaj, kujdesuni për stilin tuaj, nivelet alternative të gjuhës, etj. Te lumte ! Por kini kujdes që të mos neglizhoni një aspekt tjetër vendimtar: shmangni me çdo kusht rrafshimin dhe monotoninë.

Shkrimi juaj mund të jetë i patëmetë në aspektin e ndërtimit. Nëse është gjithashtu e mërzitshme për të lexuar, të gjitha përpjekjet do të jenë të kota. Lexuesit tuaj do të lodhen shpejt nga një deklaratë e njëtrajtshme, pa lehtësim apo asgjë për t'i lidhur ata. Për të shmangur këtë grackë të tmerrshme, ju duhet absolutisht të frymëzoni dinamikë dhe gjallëri në shkrimin tuaj. Ja si.

Ndryshoni format

Në vend që të jepni të gjithë informacionin tuaj në një formë të vetme demonstruese, merrni parasysh përfshirjen e formateve të ndryshme përgjatë tekstit tuaj. Kjo do të krijojë ndryshime të mirëpritura të ritmit që do të tërheqin vëmendjen e lexuesit.

Futni shembuj specifikë në intervale të rregullta që do të ilustrojnë një pikë të caktuar. Ose anekdota të shkurtra, duke treguar situata të cilat do t'i japin një materialitet më të gjallë shpjegimeve tuaja teorike.

Mos kini frikë të pikësoni vërejtjet tuaja me disa pyetje retorike drejtuar drejtpërdrejt marrësit. Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për ta kapur atë duke e përfshirë më shumë.

Gjithashtu, herë pas here, mund të guxoni të përdorni një formulim tronditës, një analogji piktoreske goditëse, për sa kohë që ajo mbetet e justifikuar dhe e aksesueshme. Disa prekje të pazakonta do të ndihmojnë të lini përshtypje.

Por kini kujdes edhe të mos e teproni. E gjithë kjo shumëllojshmëri formash duhet të mbetet e matur dhe e dorëzuar me mjeshtëri, pa e detyruar shënimin. Një alternim i mirëbalancuar me fazat më akademike.

Luaj me frazat dhe regjistrat

Për të shtuar dinamizëm, mund të ndërhyni edhe në vetë formulimin dhe nivelet gjuhësore të mbuluara. Në vend të një rrjedhe të qëndrueshme në mënyrë uniforme, punoni në ndërprerje dhe ndryshime në ritëm.

Filloni duke alternuar gjatësinë e fjalive tuaja. Spërkatni disa sekuenca më kompakte, pothuajse stakato në mes të zhvillimeve më të përpunuara. Mos qëndroni në fjali të gjata gjatë gjithë kohës.

Ju gjithashtu mund të thyeni monotoninë e një regjistri të vetëm duke ndryshuar pak tonet në të gjithë tekstin. Pas disa pasazheve shumë akademike, zgjidhni një formulim pak më të natyrshëm, ose herë pas here disa veçori oraliteti të kalibruar mirë. Të gjitha pa rënë në familjaritet të tepruar.

Këto ndryshime të shpeshta në konstruksionin dhe tonin e thënieve tuaja do të sjellin dinamizëm të vërtetë i cili do ta mbajë vigjilent vëmendjen e lexuesit.

Së fundi, mos hezitoni të përfshini disa elementë të tjerë që bien në sy këtu dhe atje: shifra tronditëse, citate të habitshme nga ekspertët, pyetje sfiduese. Por gjithmonë duke qëndruar brenda një frekuence të arsyeshme.

 Drejtimi i stërvitjes dhe dozimit

Natyrisht, të dish se si t'i përdorësh të gjitha këto teknika energjike në mënyrë të përshtatshme dhe të saktë nuk mund të arrihet brenda natës. Kjo kërkon kohë trajnimi dhe praktikë të rregullt.

Në esetë tuaja të para, më të gjalla, ka shumë të ngjarë që disa efekte thyerjeje ose vija grushti do të duken të padëshiruara ose shumë të detyruara. Qëndroni të qetë, kjo është krejtësisht normale në fillim.

Me këmbëngulje do të zhvilloni një ndjenjë më të sigurt për momentet e përshtatshme për të thyer ritmin, format për të favorizuar, pikat e ndjera mirë pa rënë në teprim etj. Gama juaj e proceseve për nënvizim gradualisht do të rafinohet.

Gjëja kryesore është të mbani në mend dy gjëra:

  1. Këto teknika duhet të mbeten vetëm një erëza dhe të mos bëhen rregull. Baza duhet të mbetet një shprehje e shkruar cilësore dhe e strukturuar mirë.
  2. Gjithmonë i kushtoni vëmendje dozës dhe shpeshtësisë së përdorimit të këtyre elementëve gjallërues. Të kesh shumë do të ishte më keq se të mos kesh asnjë. Lexuesi duhet të jetë në gjendje të marrë frymë midis çdo shpërthimi dinamizmi.

Pak nga pak, ndjenja juaj e ekuilibrit do të formohet. Dhe shkrimet tuaja më pas do të jenë në gjendje të japin efektin e tyre të plotë falë kësaj përzierjeje të lumtur të sfondit të fortë dhe prekjeve stimuluese të lehtësimit!