Gjurma unike e gishtit dixhital - një mjet gjurmimi në internet

Gjurmët unike dixhitale, të njohura edhe si gjurmët e gishtërinjve, janë një metodë e gjurmimi në internet i cili bazohet në informacionin teknik të dhënë nga kompjuteri, telefoni ose tableti juaj. Ky informacion përfshin gjuhën e preferuar, madhësinë e ekranit, llojin dhe versionin e shfletuesit, komponentët e harduerit, etj. Kur kombinohen, ato krijojnë një identifikues unik për të gjurmuar shfletimin tuaj në ueb.

Sot, ka mjaft nga këto cilësime për ta bërë çdo shfletues unik, duke e bërë më të lehtë gjurmimin e përdoruesit nga faqja në faqe. Faqe të tilla si "Am I Unique", e mirëmbajtur nga Inria, ju lejojnë të kontrolloni nëse shfletuesi juaj është unik dhe për këtë arsye mund të përdoret si një gjurmë gishti unike dixhitale.

Për shkak të natyrës së informacionit të mbledhur, shpesh është e vështirë të mbrohesh kundër gjurmëve unike dixhitale të gishtërinjve. Shumica e informacionit të përdorur është teknikisht i nevojshëm për të shfaqur saktë faqen e konsultuar, për shembull për të shfaqur versionin e faqes më të përshtatshme për një lloj telefoni specifik. Gjithashtu, në disa raste, llogaritja e gjurmës së gishtit mund të jetë e nevojshme për arsye sigurie, të tilla si zbulimi i përdorimit të pazakontë të kompjuterit dhe parandalimi i vjedhjes së identitetit.

Zgjidhje teknike për të luftuar gjurmët dixhitale të gishtërinjve

Disa shfletues kanë zhvilluar zgjidhje për të luftuar gjurmët dixhitale të gishtërinjve, duke ofruar veçori të thjeshtuara dhe të zakonshme për një numër të madh përdoruesish. Kjo zvogëlon aftësinë për të dalluar një pajisje specifike dhe për këtë arsye e bën më të vështirë gjurmimin në internet.

LEXO  Si të menaxhoni besueshmërinë e produktit në fushën industriale: trajnim falas

Për shembull, shfletuesi Safari i Apple përfshin një program të quajtur Intelligent Tracking Protection. (ITP). Ai paraqet faqet e internetit të vizituara me karakteristika të thjeshtuara dhe të zakonshme për shumë përdorues në mënyrë që të minimizohet aftësia për të dalluar një terminal specifik. Në këtë mënyrë, bëhet më e vështirë për aktorët e internetit që të përdorin gjurmën dixhitale për t'ju gjurmuar në internet.

Në mënyrë të ngjashme, Firefox ka integruar rezistencën ndaj gjurmëve të gishtërinjve në Mbrojtjen e tij të Përmirësuar të Gjurmimit. (DHE P) sipas parazgjedhjes. Në veçanti, ai bllokon të gjitha domenet që dihet se përdorin këtë teknikë të gjurmimit në internet.

Google ka njoftuar gjithashtu synimin e saj për të zbatuar një iniciativë të ngjashme për shfletuesin e saj Chrome si pjesë e projektit të saj Privatësia Sandbox. Zbatimi i kësaj nisme është planifikuar për këtë vit. Këto masa mbrojtëse të integruara të shfletuesit janë një hap i rëndësishëm në mbrojtjen e privatësisë tuaj në internet kundër gjurmëve unike dixhitale të gishtërinjve.

Këshilla të tjera për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet

Përveç përdorimit të shfletuesve me mbrojtje të integruar për gjurmët e gishtërinjve, ka mënyra të tjera për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet. Këtu janë disa këshilla për të forcuar sigurinë tuaj dhe për të kufizuar rreziqet që lidhen me gjurmimin në internet:

Përdorni një VPN (rrjet privat virtual) për të fshehur adresën tuaj IP. Një VPN ju lejon të lidheni me internetin përmes një serveri të sigurt në një vend tjetër, duke e bërë më të vështirë mbledhjen e të dhënave për vendndodhjen tuaj reale dhe aktivitetin tuaj në internet.

Përditësoni rregullisht softuerin dhe sistemin operativ. Përditësimet shpesh përfshijnë arna sigurie që parandalojnë kriminelët kibernetikë nga shfrytëzimi i dobësive në sistemin tuaj.

LEXO  Si të organizoni studimet tuaja në shtëpi

Tregoni kujdes kur ndani informacione personale në mediat sociale dhe platforma të tjera në internet. Kufizoni informacionin që ndani publikisht dhe kontrolloni cilësimet e privatësisë për t'u siguruar që vetëm njerëzit që ju besoni mund të kenë qasje në të dhënat tuaja.

Aktivizo vërtetimin me dy faktorë (2FA) për llogari të rëndësishme në internet. 2FA shton një shtresë shtesë sigurie duke kërkuar një kod verifikimi përveç fjalëkalimit tuaj, duke e bërë më të vështirë hyrjen e paautorizuar në llogaritë tuaja.

Më në fund, bëhuni të vetëdijshëm për praktikat e gjurmimit në internet dhe qëndroni të informuar për tendencat më të fundit të privatësisë dhe sigurisë. Sa më shumë të dini për metodat e përdorura për të gjurmuar aktivitetet tuaja në internet, aq më mirë do të jeni në gjendje të mbroni privatësinë tuaj.