Print Friendly, PDF & Email

Për të huajt apo jorezidentët, disa procedura kërkohet të hapin një llogari bankare në Francë. Për të mësuar më shumë rreth bankave dhe procedurave më të mira, shihni artikullin tonë.

A mund të hap një llogari bankare jashtë vendit? Cilat banka pranojnë jorezidentë? Çfarë dokumentesh u duhen të huajve për të hapur një llogari bankare? Të huajt dhe a mund të kërkojnë jorezidentët hapjen e një llogarie bankare? Si mund të kursej kohë? Çfarë ndodh nëse kërkesa ime refuzohet?

Ky seksion shpjegon se si të hapni një llogari bankare në Francë nëse nuk jeni rezident.

 

1 Gjeni një bankë që pranon të huaj jashtë vendit.

Nëse jeni duke kërkuar për një bankë që pranon jorezidentë, shihni Boursorama Banque, N26 dhe Revolut. Ka dy raste: nëse nuk jeni shtetas francez ose nëse jeni shtetas francez. Nëse keni qenë në Francë për më pak se një vit, për shembull si student ose udhëtar, mund të hapni një llogari jashtë vendit në një bankë celulare. Për të hapur një llogari në një bankë online ose tradicionale, duhet të prisni një vit.

2 Transmetimi i të dhënave personale

Për të hapur një llogari bankare jashtë vendit, duhet të plotësoni një formular që zgjat rreth pesë minuta. Informacioni i kërkuar është standard. Do t'ju kërkohet informacion personal në lidhje me ofertën që keni zgjedhur (numri i identitetit, data e lindjes, shteti dhe rajoni), si dhe detajet tuaja të kontaktit dhe një fletë e shkurtër informacioni. Më pas mund të shikoni dhe nënshkruani kontratën e përfunduar në internet.

Koha e nevojshme për të plotësuar formularin online për të hapur një llogari jashtë vendit varet nga banka që zgjidhni: bankat online dhe ato celulare si Nickel, Revolut ose N26 ofrojnë formularë që mund të plotësohen shumë shpejt. Kjo vlen edhe për bankat tradicionale, si HSBC.

 

3 Për jorezidentët që hapin një llogari bankare, kërkohen dokumentet e mëposhtme.

– Pasaportë ose kartë identiteti

– Dëftesa e qirasë ose dëshmi tjetër e adresës

– Shembull nënshkrimi

– Leja juaj e qëndrimit nëse jeni të shqetësuar

Në këtë rast, koha e nevojshme për verifikimin pas transferimit varet nga banka e zgjedhur. Mesatarisht, duhen pesë ditë, por me banking celular, si N26, ju duhet të prisni vetëm 48 orë për t'u identifikuar në llogarinë tuaj bankare dhe për të pasur një RIB. Me Nickel, është edhe më i shpejtë, me llogaritë që krijohen pothuajse menjëherë.

 

4 Bëni depozitën tuaj të parë.

Për të hapur një llogari për një jorezident kërkohet një depozitë minimale, e cila përbën garancinë e bankës se llogaria do të përdoret realisht. Disa banka ngarkojnë edhe tarifat e pasivitetit, të cilat duhet të paguhen kur të hapet depozita. Depozita minimale varion nga banka në bankë, por zakonisht është të paktën 10 deri në 20 euro.

Duke qenë se hapja e një llogarie bankare për të huajt është gjithmonë falas, bankat nuk paguajnë depozitën e parë. Mesatarisht, paratë transferohen brenda pesë ditëve të punës. Pasi të aktivizohet karta, mund të bëhen pagesa dhe tërheqje.

 

Cilat janë bankat kryesore online?

 

 BforBank: banka sipas tyre

BforBank është një degë e Crédit Agricole e krijuar në tetor 2009. Aktualisht ka më shumë se 180 klientë dhe është një nga peshat e rënda të bankingut në internet. Ajo ofron një gamë të gjerë produktesh dhe shërbimesh, duke përfshirë llogari bankare, produkte të përgjithshme kursimi, kredi personale, hipoteka dhe shërbime personale. Për të mos përmendur, një kartë debiti dhe një lehtësi mbitërheqjeje, të dyja falas. Ju gjithashtu mund të lëshoni çeqe dixhitale.

 

Bousorama Banque: banka që duam të rekomandojmë

Boursorama Banque është një nga bankat më të vjetra në internet, një degë e Société Générale, e cila e ka në pronësi 100% që nga marrja e saj nga CAIXABANK. E themeluar në vitin 1995, fillimisht u fokusua në tregtimin e monedhave në internet. Më pas, në vitin 2006, ajo bëri një ndryshim strategjik dhe zgjeroi ofertën e saj në llogaritë rrjedhëse. Sot, Boursorama Banque ofron kredi, sigurime jete, llogari kursimi, këmbim valutor dhe internet banking. Karta e debitit dhe kontrolli i bilancit ofrohen falas. Qasja e drejtpërdrejtë në hipotekat është e disponueshme në internet, si dhe pagesa me celular. Pa harruar edhe këtu dorëzimin e një çeku dixhital. Banka online synon të arrijë 4 milionë klientë deri në vitin 2023.

 

Fortuneo Banque: banka e thjeshtë dhe efikase

Fortuneo, një kompani pagesash celulare, u themelua në vitin 2000 dhe u ble nga Crédit Mutuel Arkéa në 2009, e cila u bashkua me Symphonis për t'u bërë një bankë. Para kësaj, ajo ishte e specializuar në tregtimin e aksioneve dhe fondeve. Fortuneo tani ofron të gjitha shërbimet e ofruara nga bankat kryesore, duke përfshirë hipotekat, sigurimet e jetës, kursimet dhe madje edhe sigurimin e makinës. Në vitin 2018, Fortuneo ishte e-banka e parë franceze që prezantoi pagesat pa kontakt.

Është e vetmja bankë online që ofron kartën MasterCard World Elite pa pagesë, por jo vetëm. Overdrafti është padyshim i disponueshëm pa pagesë.

 

HelloBank: banka në majë të gishtave tuaj

Pagesat me celular Hello Bank u lansuan në vitin 2013 me mbështetjen e rrjetit tradicional bankar të BNP Paribas për të tërhequr numrin maksimal të klientëve. Të gjitha produktet dhe shërbimet e BNP Paribas janë të disponueshme për klientët e Allo Bank në mbarë botën. Kështu, Hello Bank u jep klientëve të saj akses në një rrjet prej rreth 52 ATM në 000 vende. Banka është e pranishme në Gjermani, Belgjikë, Austri, Francë dhe Itali dhe ofron një gamë të gjerë shërbimesh bankare. Ofrohen postime të çeqeve në degë dhe kartë debiti falas.

 

MonaBank: banka që i vendos njerëzit të parët

Monabank është një filial i grupit Crédit Mutuel, i njohur për sloganin e tij "Njerëzit përpara parasë", i cili u themelua në vitin 2006. Që nga dhjetori 2017, Monabank kishte afërsisht 310 klientë. Monabank është e vetmja bankë në internet që nuk ofron karta debiti falas. Karta standarde Visa kushton 000 € në muaj dhe karta Visa Premier kushton 2 € në muaj. Nga ana tjetër, tërheqjet e parave të gatshme janë falas dhe të pakufizuara në të gjithë zonën e euros.

Monabank nuk ka kërkesa për të ardhura dhe ka fituar çmimin Shërbimi i Vitit për Klientin disa herë radhazi.

 

N26: banka që do të duash

N26 ka një licencë bankare evropiane, që do të thotë se llogaritë e tij rrjedhëse i nënshtrohen të njëjtave garanci si institucionet e kreditit të vendosura në Francë. I vetmi ndryshim është se numri i llogarisë IBAN është i njëjtë me atë të një banke gjermane. Kjo llogari për të rritur mund të hapet dhe menaxhohet vetëm përmes aplikacionit celular të bankës dhe nuk ka kërkesa për të ardhura apo vendbanim.

Llogaria N26 është e përputhshme me transfertat bankare, duke përfshirë debitimet direkte. Transferimet e MoneyBeam ndërmjet përdoruesve të N26 janë gjithashtu të mundshme nëpërmjet numrit të telefonit ose adresës së emailit të marrësit. Mbitërheqjet, paratë dhe çeqet nuk janë të disponueshme për përdoruesit francezë. Megjithatë, nëse jeni duke financuar një projekt ose një start-up, mund të merrni deri në 50 € në kredi N000.

 

Nikel: një llogari për të gjithë

Nickel u lançua në vitin 2014 nga Financière des Payments Electroniques dhe është në pronësi që nga viti 2017 nga BNP Paribas. Fillimisht, nikeli u shpërnda në 5 shitës duhani. Klientët mund të blejnë një kartë kursimi Nikel dhe të hapin një llogari direkt në vend. Sot, Nikeli është bërë më demokratik dhe ofron shërbime të thjeshta bankare për të gjithë. Llogaritë e nikelit mund të hapen në të njëjtën ditë, pa kushte anëtarësimi ose tarifa të fshehura, në dyqane duhani ose në internet në më pak se pesë minuta.

 

Banka Portokalli: banka e rishpikur

E lançuar në nëntor 2017, banka më e re online, Orange Bank, tashmë ka një ndikim të madh. Në katër vitet që nga fillimi i saj, banka elektronike e gjigantit të telekomunikacionit ka fituar rreth 1,6 milionë klientë. Fillimisht duke ofruar vetëm llogari rrjedhëse, Orange Bank tani ofron edhe llogari kursimi dhe kredi personale. Orange Bank zë një pozicion unik midis bankingut online dhe bankingut celular. Për shembull, kartat e Orange Bank mund të personalizohen plotësisht nga aplikacioni. Modifikimi i limiteve, bllokimi/zhbllokimi, aktivizimi/çaktivizimi i pagesave online dhe pa kontakt, etj. Orange Bank ishte e para që krijoi një "ofertë familjare". Familja Orange Bank: me këtë paketë përfitoni një ofertë shtesë deri në pesë karta për fëmijë për vetëm 9,99 € në muaj.

 

Revolut: banka inteligjente

Revolut bazohet në teknologjinë financiare 100% mobile, kështu që klientët mund të menaxhojnë llogaritë e tyre dhe bankat ekskluzivisht përmes aplikacionit Revolut. Kompania ofron katër shërbime. Shërbimi standard është plotësisht falas dhe kushton 2,99 € në muaj.

Mbajtësit e llogarive Revolut mund të përdorin aplikacionin celular për të transferuar fonde në llogaritë e tyre dhe për të kryer të gjitha transaksionet bankare prej andej. Për shembull, ju mund të bëni transaksione parash, transferta bankare, porosi parash dhe debitime direkte.

Megjithatë, mbajtësi i llogarisë nuk mund të bëjë pagesa që tejkalojnë shumën totale të parave të depozituara në llogari. Gjithçka funksionon në këtë mënyrë, mbajtësi i llogarisë duhet së pari të plotësojë llogarinë dhe më pas të mund të bëjë pagesat me transfertë bankare ose kartë krediti.

 

Për çfarë përdoret një kartë debiti?

Karta e debitit (si çeqet) është një mjet pagese i lidhur me një llogari rrjedhëse (personale ose të përbashkët) dhe, si çeqet, është mjeti më i zakonshëm i pagesës në Francë. Ato mund të përdoren për të bërë blerje direkt në dyqane ose në internet dhe për të tërhequr para nga ATM-të ose bankat.

Kartat e debitit mund të lëshohen nga banka dhe institucione të tjera krediti. Ato mund të përfshijnë gjithashtu shërbime të tjera si shërbime sigurimi ose rezervimi.

 

Llojet e ndryshme të kartave të pagesës dhe kushtet e përdorimit të tyre.

— Kartat bankare për tërheqje: Kjo kartë ju mundëson të tërhiqni para vetëm nga ATM në rrjetin e bankës ose nga ATM që i përkasin rrjeteve të tjera.

— Kartat bankare të pagesave: Këto karta ju lejojnë të tërhiqni para dhe të bëni blerje në internet ose në dyqane.

— Kartat e kreditit: Në vend që të paguani para në dorë nga llogaria juaj bankare, ju nënshkruani një kontratë rinovimi me lëshuesin e kartës së kreditit dhe paguani një normë interesi fikse sipas kushteve të kontratës.

— Kartat me parapagesë: Këto janë karta që ju lejojnë të tërhiqni një sasi të kufizuar krediti të parapaguar.

— Karta e shërbimit: mund të përdoret vetëm për të paguar shpenzimet e biznesit të ngarkuara në një llogari shërbimi.

Kartë debiti.

Është karta më e zakonshme e pagesave në Francë. Ka disa lloje të ndryshme.

— Kartat standarde si Visa Classic dhe MasterCard Classic.

— Kartat premium si Visa Premier dhe MasterCard Gold.

— Kartat premium si Visa Infinite dhe MasterCard World Elite.

Këto karta dallohen nga mënyra e përdorimit të tyre për pagesë dhe tërheqje, sigurim dhe akses në shërbime shtesë falas ose me pagesë. Sa më i lartë të jetë çmimi i kartës, aq më shumë shërbime dhe përfitime ofron ajo.

 

Si ndryshojnë kartat e debitit?

Me një kartë debiti, mund të zgjidhni të paguani të gjitha menjëherë ose të shtyni pagesën. Cili është ndryshimi midis të dyjave?

Një kartë debiti imediate zbret shumën nga llogaria juaj sapo banka informohet për tërheqjen ose pagesën, pra brenda dy ose tre ditëve. Me një kartë debiti me vonesë, pagesat bëhen vetëm në ditën e fundit të muajit. E para është më e lirë dhe më e lehtë për t'u përdorur, ndërsa e dyta është përgjithësisht më e shtrenjtë, por më fleksibël.

Për siguri të shtuar, mund të zgjidhni gjithashtu një kartë që kërkon autorizim nga sistemi. Përpara se të lejojë një pagesë ose rimbursim, banka kontrollon nëse shuma që do të debitohet është në llogarinë tuaj rrjedhëse. Përndryshe, transaksioni do të refuzohet.

 

Si të përdorni kartën e tij?

Nëse dëshironi të përdorni kartën tuaj të debitit për të tërhequr para ose për të paguar në dyqane, thjesht shkruani kodin sekret që ju është dhënë kur tërhiqni kartën tuaj të debitit. Ofrohen edhe pagesa pa kontakt prej 20 deri në 30 euro, por jo të gjitha terminalet e pagesave janë të pajisura me këtë teknologji.

Për të përdorur një kartë bankare për pagesa elektronike, duhet të dini numrin në pjesën e përparme të kartës dhe kodin vizual treshifror. Pavarësisht nëse kjo kartë ju jepet nga një bankë tradicionale ose online, është e njëjta gjë.

 

Çfarë është një kontroll elektronik?

Një çek elektronik, i njohur gjithashtu si një çek elektronik, është një instrument që i lejon paguesit të debitojë llogarinë bankare të marrësit të pagesës pa përdorur një çek fizik. Në varësi të situatës, kjo është e dobishme si për paguesin ashtu edhe për marrësin. Ata mund të reduktojnë në mënyrë drastike kohën e përpunimit të pagesave.

 

Parimet e funksionimit të një kontrolli online

Edhe pse shumë njerëz nuk dinë të përpunojnë kontrollet elektronike, në fakt është një proces shumë i thjeshtë. Katër faktorë janë shumë të rëndësishëm kur lëshoni një çek elektronik:

Së pari: numri serial, i cili identifikon bankën në të cilën është tërhequr çeku i dyti: numri i llogarisë, i cili identifikon llogarinë në të cilën është tërhequr çeku i treti: shuma e shumës, e cila përfaqëson shumën e çekut.
së katërti: data dhe ora e caktuar e kontrollit.

Informacione të tjera si data e lëshimit, emri dhe adresa e mbajtësit të llogarisë mund të shfaqen gjithashtu në çek, por nuk janë të detyrueshme.

Ky informacion i rëndësishëm ruhet dhe përpunohet kur aktivizohet pagesa e çekut elektronik. Banka e përfituesit zakonisht kontakton bankën e paguesit dhe u jep atyre informacionin e nevojshëm. Nëse banka e përfituesit është e kënaqur në këtë fazë se transaksioni nuk është mashtrues dhe se ka fonde të mjaftueshme në llogari, ajo do të miratojë transaksionin. Pas pagesës, përfituesi mund të mbajë numrin e llogarisë dhe numrin e rrugës për përdorim të mëvonshëm ose ta fshijë këtë informacion.

 

Zgjerimi i përdorimit të çeqeve elektronike online

Çeqet elektronike po bëhen gjithnjë e më popullore, veçanërisht pasi konsumatorët mësohen me pagesat më të shpejta dhe më të shpejta të ofruara nga tregtarët. Ata janë të njohur me kreditorët sepse mund të marrin para shumë më shpejt se metodat tradicionale. Tradicionalisht, kreditorët duhej të dërgonin çeqe personale në një qendër përpunimi, ku ato arkëtoheshin dhe kreditoheshin. Më pas ato mund të kthehen në bankën e marrësit, gjë që mund të zgjasë një javë ose më shumë.

Shitësit me pakicë po përdorin gjithnjë e më shumë çeqe elektronike dhe u ofrojnë klientëve të tyre mënyra alternative pagese. Në të kaluarën, tregtarët kanë marrë gjithmonë rreziqe duke pranuar çeqe. Në disa raste, shitësit me pakicë ndaluan së pranuari kontrolle personale sepse e konsideronin rrezikun shumë të lartë. Me përpunimin elektronik të çeqeve, tregtarët e dinë menjëherë nëse ka para të mjaftueshme në llogarinë e tyre për të përfunduar një transaksion.

 

A është vërtet i sigurt banka bankare në internet?

Bankat online duhet të plotësojnë të njëjtat kërkesa sigurie si bankat tradicionale. Për më tepër, fakti që shumica e bankave online janë të lidhura drejtpërdrejt ose tërthorazi me bankat tradicionale gjithashtu rrit besimin e konsumatorëve në këto institucione.

Kështu që nuk duhet të shqetësoheni për garancitë e depozitave apo besueshmërinë e bankingut online. Në fakt, këto janë rreziqe me të cilat përballen bankat. Qoftë online apo tradicional.

Rreziku kryesor vjen nga vjedhja kibernetike dhe metodat e ndryshme të përdorura në rrjet për të vjedhur paratë tuaja.

 

Pse është e rëndësishme të jesh i kujdesshëm me bankingun online?

Me bankingun online, shumica e transaksioneve kryhen në ueb. Prandaj, një nga rreziqet më të mëdha është vjedhja e informacionit. Kjo është arsyeja pse bankat online fokusohen në parandalimin e krimit kibernetik. Besimi i klientëve dhe përfundimisht mbijetesa e bizneseve në këtë sektor janë në rrezik.

Masat teknike të sigurisë kibernetike përfshijnë, ndër të tjera:

– enkriptimi i të dhënave: të dhënat e shkëmbyera ndërmjet serverëve të bankës dhe kompjuterit ose celularit të klientit mbrohen nga protokolli SSL (Secure Sockets Layer, i përfaqësuar nga "S" i njohur në fund të kodit HTTPS dhe përpara URL-së).

– Autentifikimi i klientit: objektivi është mbrojtja e të dhënave të ruajtura në serverët e bankës. Ky është objektivi i Direktivës Evropiane të Shërbimeve të Pagesave (PSD2), e cila kërkon që bankat të përdorin dy “metoda të forta vërtetimi”: kartat e pagesave që përmbajnë të dhëna personale dhe kode të marra nga SMS (ose sisteme biometrike si njohja e fytyrës ose e gjurmëve të gishtave).

Krahas masave të sigurisë, bankat i kujtojnë shpesh klientët e tyre. Metodat e përdorura nga hakerat dhe mënyrat për t'u mbrojtur kundër tyre.

 

Disa metoda të përdorura nga kriminelët kibernetikë

– Phishing: këto janë emaile në të cilat një person pretendon se flet në emër të bankës suaj. Ju kërkon të dhënat tuaja bankare për arsye fiktive dhe mashtruese që banka nuk do t'i pyeste kurrë. Për qetësi, kontaktoni menjëherë këshilltarin tuaj bankar për më shumë informacion. Asnjëherë mos i dërgoni me email detajet tuaja bankare askujt.

– Pharming: kur besoni se jeni duke u lidhur me bankën tuaj. Ju po transmetoni të gjitha kodet tuaja të hyrjes duke u lidhur me një sajt të rremë. Instaloni softuer antivirus dhe përditësoni atë rregullisht.

– Keylogging: bazuar në spyware të instaluar në një kompjuter pa dijeninë e përdoruesit dhe duke regjistruar aktivitetet e tij. Instaloni dhe përditësoni rregullisht softuerin antivirus për të parandaluar që të dhënat tuaja të shkojnë në një rrjet trafikantësh. Mos u përgjigjni dhe mos fshini emailet e papërshtatshme (p.sh. ato nga një dërgues i panjohur, me gabime drejtshkrimore ose gramatikore, probleme me kodimin).

Sigurisht që këshillohet edhe lidhja me internetin në mënyrë të përgjegjshme dhe të matur. Shmangni hyrjen nga vende të cenueshme (p.sh. rrjetet publike Wi-Fi). Ndryshimi i rregullt i kodeve të hyrjes dhe zgjedhja e fjalëkalimeve të forta do t'ju kursejë shumë probleme.