Në një kohë kur institucionet evropiane po kërkojnë një ekuilibër të ri gjeopolitik, kur emërimi i kryetarëve të institucioneve kryesore evropiane ka zënë qendër prej disa javësh, a pyesim veten se çfarë dimë realisht për këto institucione?

Si në jetën tonë profesionale ashtu edhe në atë personale, gjithnjë e më shumë po përballemi me të ashtuquajturat rregulla “evropiane”.

Si përcaktohen dhe miratohen këto rregulla? Si funksionojnë institucionet evropiane që vendosin për këtë?

Ky MOOC synon të sqarojë se cilat janë institucionet evropiane, si kanë lindur, si funksionojnë, marrëdhëniet që kanë me njëri-tjetrin dhe me secilin nga Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian, mekanizmat vendimmarrës. Por edhe mënyra se si çdo qytetar dhe aktor mund të ndikojë, drejtpërdrejt ose nëpërmjet përfaqësuesve të tyre (deputetë, qeveri, aktorë socialë), në përmbajtjen e vendimeve evropiane, si dhe në mjetet juridike që mund të ekzistojnë.

Siç do të shohim, institucionet evropiane nuk janë aq të largëta, burokratike apo të errëta sa imazhi që paraqitet shpesh. Ata punojnë në nivelin e tyre për interesa që shkojnë përtej kornizës kombëtare.

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale →

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale

LEXO  Frymëzim në karrierë