Në këtë kurs video, të mësuar nga Didier Mazier, do të mësoni se si të përmirësoni dhe optimizoni përvojën e përdoruesit (UX) të faqes së internetit të kompanisë suaj. Pas mësimit të parë hyrës, do të studioni dhe analizoni sjelljen e përdoruesve dhe modelet e trafikut. Do të mësoni se si të mirëmbani dhe optimizoni strukturën, navigimin, paraqitjen dhe dizajnin e faqes suaj të internetit, si dhe përmbajtjen e saj tekstuale dhe grafike. Më në fund, do të zbuloni një aspekt tjetër të rëndësishëm të përvojës së klientit: artin e blerjes dhe mbajtjes së klientëve.

Përvoja e përdoruesit (UX) është një koncept që lindi rreth viteve 2000

Është një term që përdoret për të përshkruar përvojën e përdoruesit të lidhur me ndërfaqet njeri-makinë. Për shembull, ekranet me prekje, panelet e kontrollit dhe telefonat inteligjentë. Sidomos në instalimet industriale fillimisht.

Ndryshe nga përdorshmëria, përvoja e përdoruesit nuk ka vetëm përfitime praktike dhe racionale, por edhe ndikim emocional. Qëllimi i qasjes UX është të krijojë një përvojë të këndshme duke ruajtur rezultatin përfundimtar.

Dizajni i përvojës së përdoruesit (UX) mund të aplikohet në ueb sepse bashkon të gjithë elementët që përbëjnë një përvojë të vërtetë të përdoruesit.

UX është çelësi për të krijuar një faqe interneti që tërheq vizitorë dhe klientë. Ai bashkon një sërë elementësh, të cilët të marrë së bashku do të kenë një ndikim pozitiv në biznesin tuaj:

  • Ergonomia e suksesshme në shërbim të suksesit.
  • Një dizajn tërheqës dhe përshtatës i faqes.
  • Një zgjedhje e paletës harmonike të ngjyrave.
  • Lundrim i qetë.
  • Ngarkimi i shpejtë i faqes.
  • Përmbajtje cilësore editoriale.
  • Konsistenca e përgjithshme.

Përveç qasjes ergonomike, përvoja e përdoruesit rrjedh drejtpërdrejt nga eksperimenti shkencor. Ai përfshin ekspertë nga degë të ndryshme për të arritur një qëllim të përbashkët.

Mund të mendojmë për specialistët e videos dhe komunikimit që mobilizojnë emocionet, inxhinierët që krijojnë ndërfaqe të shpejta dhe efikase të përdoruesit, ekspertët e ergonomisë që sigurojnë lehtësinë e përdorimit dhe, natyrisht, tregtarët që zgjojnë interesin e publikut. Emocionet dhe ndikimet e tyre janë shpesh forca kryesore lëvizëse.

Dhjetë urdhërime për përvojën e përdoruesit.

Këtu është një përmbledhje e dhjetë aspekteve më të rëndësishme të një përvoje të mirë përdoruesi, të marra nga një prezantim në SXSW Interactive 2010.

Mësoni nga gabimet e dikujt: dështimi nuk është gjë e keqe. Nga ana tjetër, të mos merret parasysh për t'u përmirësuar është amatore.

Planifikoni fillimisht: edhe nëse jeni me nxitim, nuk ka nevojë të nxitoni. Është më mirë të reflektoni, të planifikoni dhe të ndërmerrni veprime.

Mos përdorni zgjidhje të gatshme: kopjimi dhe ngjitja nuk sjell asnjë vlerë të shtuar. Krijimi i një faqe interneti nuk ka të bëjë vetëm me instalimin e një CMS falas.

Shpik: një zgjidhje e mirë për projektin X nuk do të funksionojë për projektin Y. Çdo rast është unik. Të gjitha zgjidhjet janë.

Kuptoni objektivin: Cilat janë objektivat? Cila është mënyra më efektive për të arritur këto qëllime?

Imperativi i aksesueshmërisë: Sigurohuni që faqja e internetit që krijoni të jetë e aksesueshme për të gjithë, pavarësisht nga njohuritë, aftësitë ose pajisjet.

Është e gjitha në përmbajtje: nuk mund të krijosh një UI të mirë pa përmbajtje.

Forma varet nga përmbajtja: përmbajtja drejton dizajnin, jo anasjelltas. Nëse bëni të kundërtën dhe mendoni kryesisht për grafikë, ngjyra dhe imazhe, jeni në telashe të mëdha.

Vendoseni veten në vendin e përdoruesit: përdoruesi përcakton sistemin, sipas tij dhe kënaqësisë së tij fillon gjithçka.

Përdoruesit kanë gjithmonë të drejtë: edhe nëse nuk kanë qasjen më tradicionale, ju duhet t'i ndiqni ato dhe t'u jepni përvojën më të mirë të mundshme që përputhet me mënyrën se si ata blejnë, mendojnë dhe lundrojnë në faqe.

 

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale →