Mosha nuk është absolutisht një pengesë për të mësuar një gjuhë të huaj. Pensionistët kanë kohë t'i kushtohen një aktiviteti të ri që i stimulon ata. Motivet janë të shumta dhe përfitimet shihen si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë. A vjen mençuria me moshën? Më të vegjlit njihen si "sfungjerë të gjuhës", por ndërsa plakeni, jeni më të aftë të analizoni vështirësitë dhe dobësitë tuaja dhe t'i kapërceni ato shpejt në mënyrë që të keni një rezultat që i plotëson pritjet tuaja.

Në cilën moshë duhet të mësoni një gjuhë të huaj?

Shpesh thuhet se fëmijët e kanë më të lehtë të mësojnë një gjuhë. A do të thotë kjo se të moshuarit do të kenë vështirësi të mëdha në mësimin e një gjuhe të huaj? Përgjigje: jo, blerja thjesht do të jetë e ndryshme. Prandaj të moshuarit duhet të bëjnë përpjekje të ndryshme. Disa studime shpjegojnë se mosha ideale për të mësuar një gjuhë të huaj do të ishte ose kur të ishit një fëmijë shumë i vogël, midis 3 dhe 6 vjeç, sepse truri do të ishte më pranues dhe fleksibël. Studiuesit e Institutit të Teknologjisë në Masaçusets (MIT) arritën në përfundimin se mësimi i gjuhës është më i vështirë pas moshës 18 vjeç