Oqeani dhe jeta janë të lidhura ngushtë. Më shumë se 3 miliardë vjet më parë, ishte në oqean që u shfaq jeta. Oqeani është një e mirë e përbashkët që duhet ta ruajmë dhe nga e cila varemi në shumë mënyra: na ushqen, rregullon klimën, na frymëzon,...

Por aktivitetet njerëzore kanë një ndikim të fortë në shëndetin e oqeanit. Nëse sot flasim shumë për ndotjen, mbipeshkimin, ka shqetësime të tjera që lidhen për shembull me ndryshimet klimatike, ngritjen e nivelit të detit apo acidifikimin e ujërave.

Këto ndryshime kërcënojnë funksionimin e tij, i cili gjithsesi është thelbësor për ne.

Ky kurs ju jep çelësat e nevojshëm për t'ju ndihmuar të deshifroni këtë mjedis që është oqeani: si funksionon dhe roli i tij, diversiteti i organizmave që ai strehon, burimet nga të cilat njerëzimi përfiton dhe për t'ju ndihmuar të kuptoni çështjet aktuale dhe sfidat që duhet plotësuar për ruajtjen e tij.

Për të eksploruar disa çështje dhe për të kuptuar këto sfida, duhet të shikojmë njëri-tjetrin. Kjo është ajo që ofron MOOC duke bashkuar 33 mësues-studiues dhe shkencëtarë nga disiplina dhe institucione të ndryshme.

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale

LEXO  Si të bëheni anëtar i bankës së kursimeve?