A e dini se gati gjysma e popullsisë së botës e konsiderojnë veten dygjuhëshe? Kjo shifër, e cila mund të duket e habitshme në shikim të parë, nënvizohet në hulumtimin mbi dygjuhësinë e kryer nga Ellen bialystok, një psikolog dhe profesor Kanadez në Universitetin York në Toronto.

Pas marrjes së doktoratës në 1976, me një specializim në zhvillimi njohës dhe gjuhësor tek fëmijët, hulumtimi i tij u përqendrua pastaj në dygjuhësinë, nga fëmijëria në moshat më të përparuara. Me një pyetje qendrore: a ndikon të qenit dygjuhësor në procesin njohës? Nëse po, si? A janë këto të njëjtat efekte dhe / ose pasoja në varësi të faktit nëse është truri i një fëmije apo i një të rrituri? Si bëhen fëmijët dygjuhësh?

Për të na bërë të falim, ne do t'ju japim në këtë artikull disa çelësa për të kuptuar se çfarë do të thotë të jesh "dygjuhësh", cilat janë llojet e ndryshme të dygjuhësisë dhe, mbase, ju frymëzojnë për të optimizuar efektivitetin e mësimit të gjuhës suaj.

Cilat janë llojet e ndryshme të dygjuhësisë?

Çfarë do të thotë me të vërtetë të jesh ...

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale

LEXO  Forconi aftësitë tuaja drejtshkrimore