Fuqia blerëse, shprehje e cila është në qendër të debateve aktuale. Ajo vazhdon të kthehet, pa e ditur saktësisht se çfarë është, apo madje, çfarë është përkufizimi i tij i vërtetë.

Si qytetar dhe konsumator, ju keni çdo të drejtë të bëni pyetje në lidhje me fuqia blerëse dhe përkufizimi i saj. Redaksia propozon, si përgjigje, një mënyrë që ne të kontribuojmë në zgjerimin e këndvështrimeve tuaja në terminologji, por edhe për t'ju ndihmuar t'i kuptoni gjërat më mirë.

Përkufizimi i fuqisë blerëse: cilët janë elementët që duhen marrë në konsideratë?

Në shprehjen “fuqi blerëse“Ekziston termi fuqi që i referohet kapacitetit dhe aftësisë. Por ka edhe atë të blerjes për të folur në përgjithësi për të gjitha transaksionet e kryera nga një person, për të blerë ndonjë mall apo shërbim.

Prandaj, është e mundur të propozohet një përkufizim i fuqisë blerëse. Dhe kjo është: është një mënyrë matjeje efikasiteti i të ardhurave të një foyer për të ofruar të gjitha mallrat dhe shërbimet e nevojshme.

LEXO  Rritja e lejimit të pjesshëm të aktivitetit dhe çertifikimi i betuar: sektorë të rinj të aktivitetit në fjalë

Fuqia blerëse: një përkufizim që sillet rreth një mase të rëndësishme brenda ekonomisë kombëtare

Në të vërtetë, kjo është mënyra e përsosur për të përcaktuar se deri në çfarë mase të gjithë qytetarët, apo individët, janë në gjendje të mbajnë veten, për transaksione të ndryshme. Ndër të cilat mund të përmendim sa vijon:

  • blerja e produkteve ushqimore;
  • blerja e rrobave, barnave;
  • pagesa e faturave të ndryshme;
  • shërbime të ndryshme si kujdesi dhe të tjera.

A është individual përkufizimi i fuqisë blerëse?

Në kërkim të përkufizimit të fuqisë blerëse, lind një pyetje tjetër: është një përkufizim individual, apo i referohet një grupi njerëzish? Përkufizimi i fuqisë blerëse bazohet në dy elementë, të dish :

  • Të ardhurat familjare;
  • aftësia e këtij të fundit për t'u shkëmbyer me mallra dhe shërbime.

Megjithatë, a ka të bëjë ky përkufizim çdo familje individualisht, apo synon aftësitë e një komuniteti të tërë, apo një klase të caktuar shoqërore? Specialistët e ekonomisë shpjegojnë se përkufizimi i fuqisë blerëse është si individuale ashtu edhe kolektive. Çka e bën atë një vlerë që mund të përdoret në disa mënyra, e cila do të shërbente si një mjet matës në disa nivele.

Pse është kaq e rëndësishme të dihet përkufizimi i fuqisë blerëse?

Është krejt e natyrshme që qytetari i vitit 2022 kërkon në mënyrë imperative të njohë përkufizimin e fuqisë blerëse. Sidomos pasi kjo shprehje është bëhen të përsëritura në lajme, që mediat e ndryshme e përdorin gjatë gjithë kohës. Kjo është për të folur për situatën ekonomike të shumicës së qytetarëve në Francë, apo gjetkë në botë.

LEXO  Analiza e të dhënave në Excel: Analizoni të dhënat me 'Excel'

Për më tepër, duke ditur se fuqia blerëse po bie, mund t'i bëjë njerëzit panik. Njohja se çfarë është fuqia blerëse do t'u mundësojë njerëzve që përballen mirë me situatën, duke ditur saktësisht se çfarë të bëni.

Pse shprehja e fuqisë blerëse është vazhdimisht në lajme prej disa kohësh?

Prej disa kohësh mediat po flasin për fuqinë blerëse, pa trajtuar përcaktimin e saj. Arsyeja e këtij interesimi është situatën delikate që po kalon bota në përgjithësi. Por edhe pamundësia e disa familjeve në Francë për t'ia dalë mbanë, sidomos me të ardhura të ulëta.

Përkufizimi i fuqisë blerëse nënkupton njohjen e elementeve që e bëjnë atë të rritet ose të bjerë, dhe njohja e problemit është hapi i parë për të bërë për ta zgjidhur atë.

Çfarë duhet mbajtur mend për përkufizimin e fuqisë blerëse

Për të përmbledhur të gjitha këto, mbani mend se përkufizimi i fuqisë blerëse vlen për të dyja:

  • për çdo individ;
  • për çdo familje;
  • për çdo komunitet apo klasë shoqërore.

Por edhe se përkufizimi i fuqisë blerëse bazohet në thelb sasia dhe cilësia e blerjeve dhe shërbimin që një njësi rroge do t'ju lejojë të blini. Sa më e vështirë të jetë për ju të blini këto gjëra, aq më e ulët është fuqia blerëse.