Komunikimi ndërpersonal është një nga faktorët që optimizon punën e një kompanie. Kur merret seriozisht, kjo është një aset i madh për çdo punonjës, si dhe për vetë organizatën. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të bëjmë përpjekje për këtë temë. Pyetja është se si ta përmirësojmë atë në mënyrë që të përfitojmë nga përfitimet e saj. Kjo është ajo që ne do të shohim më poshtë.

Ide të rrejshme në lidhje me komunikimin ndërpersonal

A jeni nga ata njerëz që nuk dinë të përmirësojnë marrëdhëniet e tyre me të tjerët, veçanërisht në vendin tuaj të punës? Prandaj, kini kujdes se disa zakone të këqija mund të ndryshojnë komunikim që keni me kolegët tuaj. Këtu janë disa supozime që duhet të braktisni për të përmirësuar marrëdhëniet tuaja, pavarësisht nga njerëzit me të cilët duhet të shkëmbeni.

 Gjithmonë e kuptojmë atë që po them

Mos besoni se gjithçka që thoni është kuptuar gjithmonë nga bashkëbiseduesi juaj. Gjithashtu, gjithmonë jini të vëmendshëm dhe pyesni veten nëse personi me të cilin po flisni ka kuptuar gjithçka që i keni thënë. Normalisht, nëse kuptoni mirë, bashkëbiseduesi juaj mund ta riformulojë mesazhin tuaj në një mënyrë tjetër, vëmendjen ndaj keqkuptimeve.

 Flisni më shumë për ta kuptuar më mirë njëri-tjetrin

Nëse idetë tuaja ose argumentet tuaja mbesin të keqkuptuara pas shpjegimeve tuaja, mos insistoni në këtë mënyrë dhe mos ngrini tonin as për tu kuptuar. Në të vërtetë, metoda të tjera më të thjeshta ose më të ilustruara ju lejojnë të paraqisni idetë tuaja. Po kështu, përdorimi i disa mjeteve mund t'ju ndihmojë shumë ta arrini këtë.

 Biseda zgjidh të gjitha problemet

Të mendosh se drejtpërsëdrejti adresimi i një problemi gjithmonë do të zgjidhë është gjithashtu një gabim. Në të vërtetë, disa raste zgjidhin veten pa ju pasur nevojë të flisni me anëtarët e tjerë të ekipit tuaj. Pra, jini gjithnjë të vëmendshëm dhe dinë se mbajtja e heshtjes është më e mençur në situata të caktuara. Ju nuk duhet të jeni ai që ngjall temat që fyejnë në çdo rast.

 Lëngshmëria e komunikimit është e lindur

Asnjë punonjës nuk mund të mësojë komunikimin pa i mësuar bazat dhe të trajnuar. Duke ndjekur shembullin e karizmës, duke ditur se si të komunikojnë është duke punuar, dhe disa mund ta bëjnë shpejt, të tjerët nuk munden. Po sikur disa njerëz të kenë një ndikim natyror, të tjerët duhet të stërviten para se të kenë bindje natyrore. Duke ndjekur disa këshilla për këtë temë, mund të përmirësoni në këtë fushë.

Të njohësh veten mirë

Megjithëse gjithmonë përpiqeni të mbani një marrëdhënie harmonike me të tjerët në punën tuaj, në disa raste është e rëndësishme të mendoni për interesat tuaja para atyre të të tjerëve. E kundërta mund të ndikojë negativisht në produktivitetin tuaj, një arsye e mirë për të përcaktuar se çfarë dëshironi me të vërtetë. Sipas fjalëve dhe sjelljeve tuaja, ju zbuloni në fakt:

 Personaliteti juaj

Çdo bashkëpunëtor ka personalitetin e tij, domethënë tiparet që e dallojnë atë nga të tjerët dhe përbëjnë identitetin e tij personal. Duke marrë parasysh personalitetin tuaj, ju do të jeni në gjendje të përcaktoni situatat ose mundësitë që janë të favorshme për zhvillimin tuaj dhe ato që mund të dëmtojnë mjedisin tuaj të punës. Ju do të jeni në gjendje t'i qëndroni besnikë vetes.

 Vlerat që ju i çmoni

Këto vlera mund të jenë shoqërore, fetare, morale ose të tjera dhe është mbi ta që ju të investoni dhe bazoheni në jetën e përditshme. Nëse integriteti është një vlerë që e vlerësoni, ju gjithmonë mund ta respektoni atë dhe të inkurajoni kolegët tuaj që të marrin në konsideratë se si i shihni gjërat në marrëdhëniet tuaja me ju.

 Zakonet tuaja

Si person, ju keni zakonet tuaja. Disa mund të jenë në favor të një marrëdhënieje të mirë, të mirëmbajtur mirë, me kolegët tuaj, ndërsa të tjerë, nr. Mundohuni t'i njihni ata që kanë një ndikim negativ dhe t'i përmirësojnë ato.

 Nevojat tuaja

E di se çfarë materiali duhet të bëni për ta bërë punën siç duhet. Bëni të njëjtën gjë për kushtet në të cilat doni të bëni atë. Në fakt, shumë punonjës do të ishin më produktiv nëse do t'u siguronin pajisjet e duhura për të kryer punën e tyre. Ashtu si shumë njerëz presin reagime pozitive ose të paktën kritika konstruktive për të përmirësuar produktivitetin e tyre. Mos u bëni një nga ata që pranojnë të punojnë në çdo kusht dhe në asnjë mënyrë.

 Ndjenjat tuaja

Dini si të njihni emocionet tuaja përpara se të flisni me një koleg ose gjatë shkëmbimeve tuaja. Në të vërtetë, ju mund të ndjeni gëzim, trishtim, zemërim ose frikë. Duke marrë parasysh gjendjen në të cilën e gjeni veten, do të keni më shumë gjasa të merrni një vendim të vetëdijshëm ose të shtyni intervistën tuaj për të kuptuar më mirë situatën.

Çfarë të themi? Çfarë duhet të bëni?

Jini të drejtpërdrejtë, që do të thotë, informoni kolegët tuaj për mendimin tuaj për një temë ose një situatë duke e mbajtur fokusin tek ju dhe idetë tuaja. Për ta bërë këtë, merrni zakon të flisni në vetën e parë "Unë". Për shembull, “Unë jam i tmerruar nga vonesa juaj në takimin këtë mëngjes. "Dhe shmangni" të gjithë mendojnë se vonesa në një takim duhet të penalizohet. "

Tregoni faktet. Shmangni gjykimet në lidhje me sjelljen e kolegëve tuaj, thjesht tregoni faktet. Thuaj për shembull: "informacioni që keni ndarë është i paplotë" në vend të "ju doni të monopolizoni të dhënat për të pasur më shumë pushtet mbi kolegët. "

Gjestet në përputhje me fjalët tuaja: Gjithashtu preferoni të qëndroni të qetë në vend që të përgëzoni kolegun për një punë që nuk ju pëlqen. Në të vërtetë, për të krijuar një marrëdhënie të mirë besimi, është e rëndësishme që veprimet tuaja të jenë në harmoni me fjalët tuaja.

Pyetni të tjerët për reagime

Disa njerëz kanë aftësi të komunikimit ndërpersonal të lindur, ndërsa të tjerët duhet të sensibilizohen dhe trajnohen për ato lloje të çështjeve. Për të shmangur mashtrimin e aftësive tuaja aktuale, pyesni auditorin tuaj se çfarë mendojnë për mënyrën se si ndërveprojnë me ta në baza ditore.

Rregulli i artë i komunikimit të mirë

Atëherë, si mund ta bëjmë veten të dëgjuar nga bashkëbiseduesi, nëse ne vetë e kemi zakon të keq të mos dëgjojmë atë që ai na shpjegon? Kushtimi i vëmendjes fjalëve të një personi është një shenjë respekti në komunikimin ndërpersonal. Kështu që shmangni shpërqendrimin e vetes ndërsa tjetri po flet me ju. Pastaj riformuloni atë që ju tha për t'i provuar se keni kuptuar gjithçka.

Megjithëse këto këshilla ofrohen për aplikim në vendin e punës, ato do të jenë të dobishme kudo tjetër.