Ndërtimi i fortë nuk mjafton

Nëse qëndrueshmëria e arkitekturës është thelbësore, mos e neglizhoni ergonominë e përdorimit! Në të vërtetë, një plan i pamëshirshëm, por i palexueshëm do ta largonte shpejt audiencën tuaj. Prandaj, rëndësia e përfshirjes së këshillave për të ajrosur fjalët tuaja dhe për të thyer monotoninë:

  •  Alternoni midis zhvillimeve të dendura dhe paragrafëve më të ajrosur për të krijuar një ritëm të këndshëm leximi.
  •  Ilustroni koncepte të caktuara me shembuj kuptimplotë ose të dhëna numerike.
  •  Spërkateni me disa fraza të rregullta për të tërhequr vëmendjen.
  •  Përdorni me mençuri fjalët lidhëse si p.sh "për më tepër", "për më tepër", "megjithatë"… Ata do të krijojnë frymëmarrje natyrale.
  • Përdorni formatimin (plumbat, titujt, hapësirat) për të drejtuar vizualisht syrin.

Misioni juaj nuk është të mbingarkoni lexuesin por ta shoqëroni në çdo fazë pa i humbur! Një kornizë e qartë është ajo që kombinon ashpërsinë dhe rrjedhshmërinë e asimilimit.

Jini fleksibël në varësi të kontekstit

Ndërsa këto parime të përgjithshme mbeten gurthemeli i strukturimit efektiv, forma e saktë mund të ndryshojë pak në varësi të llojit të dokumentit.

Për një raport të analizës teknike, për shembull, favorizoni një progresion deduktiv nga idetë e përgjithshme në specifikat. Plani i shpallur që në fillim do të jetë buka juaj.

Anasjelltas, një notë strategjike do të përfitojë nga hapja me një grep tërheqës dhe më pas zhvillimi i një argumenti progresiv, nga fillimet në vizionin e përgjithshëm.

Një raport do të ndjekë një kuadër kronologjik besnik ndaj shpalosjes së ngjarjeve të raportuara. Së fundi, një dokument rekomandimesh do të nxjerrë në pah fushat kryesore të rekomandimeve që nga fillimi.

Kështu që mbani në mend pritjet specifike të objektivit tuaj duke përshtatur në mënyrë delikate ndërtimin tuaj në përputhje me rrethanat. Fleksibiliteti i trajtuar me maturi do t'ju lejojë të ruani një ton natyral dhe me ndikim.

Puna e përpunimit të përhershëm

Edhe duke zbatuar këto rregulla të mençura, arritja e një rezultati plotësisht të kënaqshëm mund të kërkojë disa rishikime të strukturuara mirë.

Pas një drafti të parë relativisht të përafërt, gjeni kohë për ta rilexuar me kujdes. Kontrolloni kalimet midis secilës pjesë? A ka teprica apo, përkundrazi, boshllëqe për të plotësuar? Gjykoni nëse përparimi ka kuptim nga fillimi në fund.

Mos hezitoni të ripunoni pjesë të caktuara, të lëvizni të tjerat ose të bëni shkurtime për të përmirësuar koncizitetin. Objektivi është të përsoset më tej koherenca e përgjithshme.

Kontrolloni gjithashtu ritmin në nivelin e fjalisë dhe paragrafit. Mund të jetë e dobishme të thyhen disa pasazhe të gjata në disa artikulacione më të tretshme. Ose përkundrazi për të bashkuar dy elementë që janë shumë të copëtuar.

Kjo punë e palodhshme e rishkrimit, lustrimit deri në presjen e fundit, është pjesë përbërëse e procesit shembullor të strukturimit. Rigorozitet i vazhdueshëm për një rezultat të patëmetë!

Një dokument i qartë jo vetëm që do të lehtësojë leximin e qartë, por gjithashtu do të nënvizojë forcën e arsyetimit tuaj. Idetë e tij do të duken të pashmangshme, të mbartura nga një këndvështrim i saktë. Falë kësaj recete, bëjeni strukturën një aleate të zgjedhur për ndikimin maksimal të shkrimit tuaj profesional!

Për të mësuar më shumë rreth temës, ju ftoj të konsultoni këto artikuj

Shkruani shkrime profesionale

Teknikat e të shkruarit

 

Shkruani email profesional

 

Përvetësoni artin e shkrimit të emaileve profesionale me trajnime falas në internet