Si mblidhen të dhënat nga kompanitë e teknologjisë?

Kompanitë e mëdha të teknologjisë, si p.sh Google, Facebook dhe Amazon mbledhin të dhënat e përdoruesve në disa mënyra. Këto të dhëna mund të mblidhen nga ndërveprimet që përdoruesit kanë me këto kompani, të tilla si kërkimet e kryera në Google, postimet në Facebook ose blerjet e bëra në Amazon. Të dhënat mund të mblidhen gjithashtu nga burime të palëve të treta, si kompanitë e marketingut, agjencitë qeveritare dhe mediat sociale.

Të dhënat e mbledhura mund të përfshijnë informacione të tilla si vendndodhjen e përdoruesit, faqet e internetit të vizituara, termat e përdorura të kërkimit, postimet në mediat sociale, blerjet e bëra dhe ndërveprimet me përdoruesit e tjerë. Kompanitë e teknologjisë përdorin këto të dhëna për të krijuar profile përdoruesish, të cilat mund të përdoren për të synuar reklama specifike për çdo përdorues.

Megjithatë, mbledhja e të dhënave nga kompanitë e teknologjisë ka ngritur shqetësime në lidhje me privatësinë e përdoruesve. Përdoruesit mund të mos jenë të vetëdijshëm se sa të dhëna janë mbledhur rreth tyre ose si përdoren ato të dhëna. Për më tepër, të dhënat mund të përdoren për qëllime keqdashëse, si vjedhja e identitetit ose krimi kibernetik.

Në pjesën tjetër të artikullit, ne do të shqyrtojmë se si kompanitë i përdorin këto të dhëna për të krijuar reklama të synuara dhe rreziqet që lidhen me këtë praktikë.

Si i mbledhin të dhënat tona kompanitë e mëdha të teknologjisë?

Në ditët e sotme, ne përdorim gjithnjë e më shumë teknologji për detyrat tona të përditshme. Telefonat inteligjentë, laptopët dhe tabletët janë pjesë e jetës sonë të përditshme. Megjithatë, këto teknologji mbledhin gjithashtu të dhëna për sjelljet, preferencat dhe zakonet tona. Kompanitë e mëdha të teknologjisë përdorin këto të dhëna për të krijuar reklama të synuara për konsumatorët.

Kompanitë e mëdha të teknologjisë mbledhin këto të dhëna nga një sërë burimesh, duke përfshirë cookie-t, informacionin e llogarisë dhe adresat IP. Cookies janë skedarë të ruajtur në kompjuterët tanë që përmbajnë informacion në lidhje me zakonet tona të shfletimit. Informacioni i Llogarisë përfshin informacionin që u japim uebsajteve kur krijojmë një llogari, si emri, adresa e emailit dhe mosha. Adresat IP janë numra unikë të caktuar për çdo pajisje të lidhur në internet.

Këto kompani më pas përdorin këto të dhëna për të krijuar reklama të synuara për konsumatorët. Ata analizojnë të dhënat e mbledhura për të përcaktuar preferencat e konsumatorëve dhe u dërgojnë atyre reklama bazuar në interesat e tyre. Për shembull, nëse një konsumator kërkon këpucë atletike në internet, kompanitë e mëdha të teknologjisë mund t'i dërgojnë atij konsumatori reklama për këpucë atletike.

Këto reklama të synuara mund të duken të dobishme për konsumatorët, por ato gjithashtu ngrenë shqetësime për privatësinë. Konsumatorët mund të mos jenë të vetëdijshëm për sasinë e të dhënave të mbledhura rreth tyre, ose mund të mos jenë të kënaqur me përdorimin e këtyre të dhënave për të krijuar reklama të synuara. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kuptojmë se si kompanitë e mëdha të teknologjisë mbledhin dhe përdorin të dhënat tona, si dhe ligjet dhe rregulloret që rregullojnë privatësinë.

Në pjesën tjetër, ne do të shikojmë ligjet dhe rregulloret e privatësisë në mbarë botën dhe do të krahasojmë ndryshimet midis vendeve.

Si mund t'i mbrojnë përdoruesit të dhënat e tyre personale?

Tani që kemi parë se si kompanitë e teknologjisë përdorin të dhënat tona personale dhe se si qeveritë dhe rregullatorët përpiqen të mbrojnë privatësinë tonë, le të shohim se çfarë mund të bëjmë ne si përdorues për të mbrojtur të dhënat tona personale.

Së pari, është e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm për atë që ndajmë në internet. Rrjetet sociale, aplikacionet dhe faqet e internetit mund të mbledhin informacione rreth nesh, edhe nëse ne nuk ua lejojmë në mënyrë eksplicite ta bëjnë këtë. Prandaj, ne duhet të jemi të vetëdijshëm se çfarë informacioni ndajmë në internet dhe si mund të përdoret.

Atëherë ne mund të ndërmarrim hapa për të kufizuar sasinë e informacionit që ndajmë. Për shembull, ne mund të kufizojmë lejet që u japim aplikacioneve, të mos ndajmë vendndodhjen tonë, të përdorim adresat e postës elektronike dhe emrat e ekranit në vend të emrit tonë të vërtetë dhe të mos ruajmë informacione delikate si numri i sigurimeve shoqërore ose informacionet tona bankare në internet.

Është gjithashtu e rëndësishme që të kontrollojmë rregullisht cilësimet e privatësisë së llogarive tona në linjë, të kufizojmë informacionin që ndajmë publikisht dhe të kufizojmë aksesin në llogaritë dhe pajisjet tona duke përdorur fjalëkalime të forta dhe duke aktivizuar hapat e verifikimit nga dy palë.

Së fundi, ne mund të përdorim mjete të tilla si bllokuesit e reklamave dhe shtesat e shfletuesit për të kufizuar gjurmimin në internet dhe mbledhjen e të dhënave nga reklamuesit dhe kompanitë e teknologjisë.

Si përmbledhje, mbrojtja e të dhënave tona personale në internet është një punë e përditshme. Duke qenë të vetëdijshëm për atë që ndajmë, duke kufizuar sasinë e informacionit që ndajmë dhe duke përdorur mjete për të kufizuar gjurmimin në internet, ne mund të mbrojmë privatësinë tonë në internet.