Paraqitja është diçka që shpesh neglizhohet por ka rëndësi të veçantë sidomos në punë. Në fakt, është një nga elementët thelbësorë që duhet marrë parasysh kur shkruani në punë. Për më tepër, duhet të dini se lexuesi është mbi të gjitha i ndjeshëm ndaj paraqitjes, gjë që lejon të keni një përshtypje të cilësisë së dokumentit. Pra, një dokument kilometrazhi pa një paraqitje të mirë do të duket si një rrëmujë. Pra, si e merrni paraqitjen tuaj të duhur?

Vendosni hapësira të bardha

Shtë e rëndësishme të vendosni hapësirë ​​të bardhë në mënyrë që përmbajtja të jetë e shijshme. Për ta bërë këtë, merrni parasysh lënien e kufijve në tekst duke përdorur të bardhën. Kjo përfshin kufijtë e djathtë, të majtë, të sipërm dhe të poshtëm.

Në rastin e një dokumenti A4, kufijtë zakonisht vlerësohen të jenë midis 15 dhe 20 mm. Ky është minimumi për një faqe të ajrosur mirë.

Ekziston edhe hapësira e bardhë e cila ndihmon për të shmangur efektin e mbingarkesës dhe që bën të mundur theksimin e një imazhi ose një teksti.

Një titull i shkruar mirë

Për të bërë një paraqitje të suksesshme, duhet gjithashtu të siguroheni që të shkruani një titull të saktë dhe ta vendosni në krye të faqes. Në përgjithësi, syri i lexuesit fluturon nëpër një faqe të shtypur nga e majta në të djathtë dhe nga lart poshtë. Në këtë kuptim, titulli duhet të vendoset në pjesën e sipërme të majtë të faqes. Isshtë e njëjta gjë për intertitlet.

Për më tepër, nuk është e nevojshme të shkruhet me shkronja të mëdha i të gjithë titullit sepse një fjali me shkronjë të vogël lexohet më lehtë sesa një titull me shkronjë të lartë.

Shkronjat standarde

Për një paraqitje të suksesshme, dy ose tre gërma janë të mjaftueshme në dokument. Njëra do të jetë për tituj, një tjetër për tekst dhe një e fundit për fusnota ose komente.

Në fushën profesionale, këshillohet të jesh i matur duke përdorur shkronjat serif dhe sans serif. Lexueshmëria është e garantuar me shkronja Arial, Calibri, Times, etj. Përveç kësaj, shkronjat dhe shkronjat e zbukuruara duhet të ndalohen.

E theksuar dhe e pjerrët

Ato janë gjithashtu të rëndësishme për një paraqitje të suksesshme dhe bëjnë të mundur theksimin e fjalive ose grupeve të fjalëve. Bold përdoret në nivelin e titullit por edhe për të theksuar disa fjalë kyçe në përmbajtje. Sa i përket Italic, ajo gjithashtu bën të mundur dallimin e fjalëve ose grupeve të fjalëve në një fjali. Meqenëse është më pak e dukshme, zakonisht vërehet gjatë leximit.

Simbolet

Ju gjithashtu duhet të mbani mend të përdorni simbole për një plan urbanistik të suksesshëm kur shkruani në mënyrë profesionale. Në këtë kuptim, ndërprerjet janë më të vjetrat, por në ditët e sotme këto zëvendësohen gradualisht nga plumbat.

Këto bëjnë të mundur stimulimin e leximit duke i dhënë ritëm tekstit dhe duke tërhequr vëmendjen e lexuesit. Ato ju lejojnë të merrni lista me pika të cilat do të lejojnë një tekst më të lexueshëm.