Ne përgjithësisht e quajmë çdo skedar Excel një spreadsheet. Është e dobishme të kuptohet se një spreadsheet në Excel nuk ndryshon nga një spreadsheet. Një spreadsheet në softuerin Excel mund të thjeshtojë vërtet disa detyra ditore për ju, si në shtëpi ashtu edhe në biznesin tuaj.

Në këtë artikull, ne do t'ju mësojmë se si të përdorni disa koncepte themelore të mjetit.

Çfarë është një spreadsheet në Excel?

Fleta e punës është ekskluzivisht një skedë në një skedar Excel.

Me siguri e dini që një nga aftësitë më të kërkuara në ditët e sotme në kompani është zotërimi i Excel-it, por ju sigurojmë se mësimi i të gjitha funksioneve të tij kërkon pak kohë dhe mbi të gjitha vullnet.

Për të krijuar spreadsheets në Excel, kur jeni tashmë në ndërfaqen Excel, thjesht futni një skedë të re. Mund të zgjidhni opsionin për të përdorur shkurtoren e tastierës Shift + F11 ose klikoni në "+" pranë emrit të fletës së punës.

Si të lundroni midis fletëve?

Zakonisht kemi disa baza të dhënash ose informacione të ndryshme dhe këto duhet të vendosen në skeda ose tabela të ndryshme për të lehtësuar organizimin e punës. Për të lundruar ndërmjet skedave ose fletëve, mund të klikoni me të majtën në secilën prej skedave për t'i hapur ato, ose të përdorni shkurtoren CTRL + PgDn për të ecur përpara ose CTRL + PgUp për t'u kthyer prapa.

Shumë herë ju është dashur të zgjeroni të njëjtat tabela në fletë pune të ndryshme ku vetëm të dhënat ndryshojnë. Kjo lloj situate është mjaft e zakonshme tek njerëzit që punojnë me kontrolle periodike (ditore, javore, mujore). Prandaj është e rëndësishme të dini se si t'i organizoni ato në mënyrë që informacione të caktuara të mund të aksesohen lehtësisht.

Si të aplikoni ngjyrat në një spreadsheet?

Kur punoni me shumë skeda/fletë, një opsion për të ndarë zonat e lidhura, apo edhe për të dalluar vizualisht çdo shumëllojshmëri të dhënash, është përdorimi i ngjyrave të ndryshme për çdo artikull. Për ta bërë këtë, thjesht mund të klikoni me të djathtën mbi rreshtin, kolonën ose grupin e qelizave, pastaj kliko me të djathtën dhe zgjidhni "fill color", pastaj zgjidhni ngjyrën që dëshironi për elementin në fjalë.

Si të kombinohen fletët e punës në Excel?

Pasi të keni futur bazën tuaj të të dhënave në fletëllogaritëse, është interesante të kryeni operacione të tilla si totali i sasive të paraqitura, llogaritja e përqindjeve që do të përdoren dhe shumë të dhëna të tjera që mund t'ju nevojiten, dhe grupi në qeliza në tabelën tuaj.

Pasi të jetë bërë kjo, ju duhet të mësoni se si të krijoni formula nga të dhënat që keni në dispozicion. Për shembull, vlera e produkteve në rreshtin 1 të fletës përmbledhëse të një ferme do të jetë shuma e vlerës së produkteve në rreshtin 1 të secilës prej të dhënave të punës së ekipeve, dhe kështu me radhë për informacionin përkatës. në çdo rresht dhe kolonë të fletës suaj të kontrollit.

Ju gjithashtu mund të mësoni të përdorni grafikët dhe grafikët për të interpretuar më mirë rezultatet tuaja. Qëllimi i grafikëve, siç sugjeron edhe emri, është të ofrojnë një paraqitje grafike të të dhënave të rëndësishme, për vizualizimin më të mirë të rezultateve të marra.

në përfundim

Si ndiheni kur kuptoni se Excel është një parakusht për tregun e sotëm të punës? Nëse jeni të hutuar nga disa funksione dhe nuk dini si t'i ktheni të dhënat në informacione vërtet të rëndësishme, mos u shqetësoni, mund të mësoni se si të përdorni Excel në mënyrë efektive, madje ka edhe video trajnimi falas të listuara në faqen tonë. Ato vijnë nga platformat më të mëdha të elearning.