Të kesh një plan shkrimi është si të kesh një projekt të mirë para se të fillosh biznes ose të krijosh një model para se të ndërtosh një ndërtesë. Dizajni gjithmonë i paraprin realizimit, përndryshe rezultati mund të jetë shumë i ndryshëm nga ideja origjinale. Në realitet, fillimi i sajimit të një plani shkrimi nuk është humbje kohe, por më shumë kursim kohe sepse bërja e një pune keq do të thotë të duhet ta ribëj atë.

Pse keni një plan shkrimi?

Të kesh një plan është e dobishme, pasi shkrimi i punës është përmbajtje e dobishme që mund të ketë qëllime të shumëfishta. Në të vërtetë, qëllimi i tij mund të jetë informues, reklamues, ose tjetër. Plani ideal varet nga qëllimi i tekstit. Një shkrim i cili ka si të vetmin qëllim që informacioni të mos ketë të njëjtën strukturë me një tekst tjetër i cili ka për qëllim bindjen dhe perspektivën. Kështu, zgjedhja e planit duhet t'i përgjigjet pyetjes së natyrës së marrësit dhe gjithashtu duhet të marrë parasysh çështjet.

Karakteristikat e një plani të mirë shkrimi

Edhe pse çdo shkrepje është specifike, ekzistojnë disa kritere të zakonshme të cilave duhet t'u përmbahet çdo shkrim profesional. Kryesisht ka të bëjë me rendin dhe qëndrueshmërinë. Kjo do të thotë që ju nuk mund të grumbulloni të gjitha idetë tuaja të ngatërruara së bashku, edhe nëse të gjitha janë të rëndësishme. Pasi të keni renditur të gjitha idetë tuaja, duhet t'i organizoni dhe t'i jepni përparësi atyre në një mënyrë që lejon lexuesin tuaj të shohë rënien e tekstit si logjike dhe të dukshme. Për ta bërë këtë, rregullimi i ideve do të duhet të jetë progresiv dhe i strukturuar mirë, gjë që ju lejon të nxjerrni në pah disa elementë të veçantë për të cilët dëshironi të tërheqni vëmendjen.

LEXO  Rritni karrierën tuaj: Mirësjellja profesionale në email

Për pyetjen e ditur nëse mund të kemi një plan universal, përgjigjja është padyshim jo sepse plani i shkrimit ndjek një objektiv komunikimi. Kështu, ju nuk do të jeni në gjendje të keni sukses në planin tuaj pa përcaktuar më parë qartë qëllimin tuaj komunikues. Kështu, rendi i duhur është përcaktimi i objektivave; pastaj, zhvillimi i planit sipas këtyre objektivave; dhe së fundmi, vetë hartimi.

Keni një plan në përputhje me objektivin që duhet të arrihet

Për secilin lloj të tekstit ekziston një plan i përshtatshëm. Kjo është mënyra se si shpesh është e nevojshme të kemi një plan përshkrues kur grupi objektiv është përshkrimi i produktit ose mendimi mbi një shërbim. Kjo është edhe mënyra se si do të ishte e rëndësishme të zgjidhni një plan regjistrues për një memorandum, një dokument përmbledhës ose një raport. Për një lartësi, ju mund të zgjidhni një plan demonstrues, dhe një plan informues, stil neutral për minuta. Përveç kësaj, mbështetja është gjithashtu e rëndësishme në zgjedhjen e planit. Kjo është mënyra se si për një email një plan gazetaresk ose piramidë e përmbysur shpesh mund të bëjë hilen.

Parametra të tjerë mund të ndikojnë në skicë, siç është madhësia e tekstit. Kështu është e mundur të kombinohen dy ose tre shkrepje për tekste shumë të gjata. Në çdo rast, plani duhet të jetë i ekuilibruar si në përmbajtje ashtu edhe në formë.