Si profesionist, jeni i detyruar të zotëroni teknikat e shkrimit. Qëllimi është të përhapni mesazhin tuaj. Në fakt, shkrimi i punës është një pjesë e rëndësishme e komunikimit të një kompanie ose ndonjë institucioni tjetër. Një nga teknikat më të mira për të ditur nëse qëllimi juaj do të arrihet është ta vendosni veten në vendin e lexuesit. Ky proces siguron që marrësi të mos humbasë ndonjë element të rëndësishëm. Në fund të fundit, ideja është t'i thuash vetes që shkruan më mirë nëse e di se si marrësi do ta lexojë dokumentin.

Strategjitë e ndryshme të leximit

Truri i njeriut ka një aftësi të madhe për adaptim, e cila është ajo që e bën lexuesin profesionist të përshtatet sipas llojit të dokumentit që ka përpara tij. Kështu, leximi mund të jetë i plotë ose i pjesshëm.

Për rastin e parë, është shumë më e rëndësishme t'i kushtohet vëmendje të gjitha detajeve, sepse lexuesi do të lexojë fjalë për fjalë. Këto janë shumë informacione për trurin, që do të thotë se duhet të jeni sa më të thjeshtë në mënyrë që të mos e lodhni lexuesin tuaj. Për rastin e dytë, lexuesi bën një përzgjedhje të informacionit që ai e konsideron të rëndësishëm dhe kjo është ajo që e bën hierarkinë tipografike kryesore.

Në shumicën e rasteve, leximi i pjesshëm përdoret në vendin e punës sepse shumë nuk kanë kohë për të lexuar të gjitha dokumentet nga fillimi në fund. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të vendosni së bashku një strategji të rëndësishme për t'iu përgjigjur leximit profesional.

LEXO  Formula të sjellshme: Si të perceptoheni si profesionist?

Strategjitë e lexuesve profesionistë

Ka strategji leximi që përdoren zakonisht nga shumë lexues profesionistë. Pra, kushdo që prodhon shkrim pune duhet t'i integrojë ata për të arritur qëllimin e tyre. Këto janë strategji që ju lejojnë të lexoni më shpejt. Këto janë kryesisht teknika e gjetjes dhe teknika e skimimit.

Leximi në shenjë

Leximi i sugjerimit është një lexim i pjesshëm i hulumtimit. Bëhet fjalë për të ecur si një eksplorues që di saktësisht se çfarë po kërkon. Kështu që lexuesi skanon të gjithë tekstin me një shikim dhe në një mënyrë vertikale. Ky skanim është i përshtatshëm për tekste kolone si revista, gazeta, etj.

Leximi në skimming

Leximi duke përdorur strategjinë e skimming promovon një spastrim diagonal. Qëllimi është gjetja e informacionit të dobishëm. Kështu, syri skanon nga e majta në të djathtë për të gjetur fjalët kyçe për të kuptuar imazhin e tekstit. Shpesh herë është një spastrim zigzag. Vendosja e fjalëve kyçe me shkronja të zeza mund të ndihmojë shumë. Në të vërtetë, e mëdha dhe e theksuara do ta drejtojnë lexuesin në fjalët kryesore të tekstit.

Përveç kësaj, një fjalë kyçe mund të jetë një fjali kalimtare, një lidhëz bashkërenduese, një pikësim, një vijë e re, si dhe lloje të caktuara të shprehjes.

Përfundimisht, lexuesi nuk kufizohet në vendndodhjen sepse bazohet në të për të lexuar plotësisht pikat që ai i konsideron të rëndësishme.