Trajnimi i Google i krijuar në partneritet me sistemin kombëtar Cybermalveillance.gouv.fr dhe Federata e tregtisë elektronike dhe shitjes në distancë (FEVAD), për të ndihmuar VSE-SME-të të mbrohen kundër sulmeve kibernetike. Gjatë gjithë këtij trajnimi, mësoni të identifikoni kërcënimet kryesore kibernetike dhe të mbroni veten kundër tyre duke përdorur procese, instrumente dhe informacione të përshtatshme dhe konkrete.

Siguria kibernetike duhet të jetë një shqetësim si për organizatat e mëdha ashtu edhe për bizneset e vogla

NVM-të ndonjëherë bëjnë gabime duke nënvlerësuar rreziqet. Por pasojat e një sulmi kibernetik ndaj strukturave të vogla mund të jenë serioze.

Punonjësit e SMB kanë më shumë gjasa të bien viktimë e sulmeve të inxhinierisë sociale sesa homologët e tyre të ndërmarrjeve të mëdha.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth këtij lloj problemi, mos hezitoni të përdorni trajnimin e Google pasi të lexoni artikullin.

Bizneset e vogla dhe të mesme janë objektivat kryesore të sulmeve kibernetike

Kriminelët kibernetikë janë të vetëdijshëm se bizneset e vogla dhe të mesme janë objektivat kryesore. Duke pasur parasysh numrin e kompanive të përfshira, nuk është çudi që kriminelët kibernetikë janë të interesuar.

Duhet mbajtur mend se këto kompani janë gjithashtu nënkontraktorë dhe furnizues të kompanive të mëdha dhe për këtë arsye mund të bëhen objektiva në zinxhirin e furnizimit.

LEXO  Trajnimi FNE: aksesoni fonde shtesë për të financuar trajnimin tuaj!

Mundësia për një strukturë të vogël të shërohen nga një sulm kibernetik është në shumë raste më shumë se iluzore. Ju këshilloj ta merrni seriozisht temën dhe të ndiqni edhe një herë trajnimin e Google, lidhja e të cilit është në fund të artikullit

Sfidat ekonomike

Ndërmarrjet e mëdha mund t'i rezistojnë sulmeve, por çfarë ndodh me ndërmarrjet e vogla dhe të mesme?

Sulmet kibernetike janë shumë më të dëmshme për SMB-të sesa për ndërmarrjet më të mëdha, të cilat kanë më shumë gjasa të kenë ekipe sigurie që mund t'i zgjidhin problemet shpejt. Nga ana tjetër, SME-të do të pësojnë humbje të produktivitetit dhe të ardhurave neto.

Përmirësimi i sigurisë së TI-së është një mundësi për të rritur konkurrencën dhe efikasitetin duke parandaluar ose eliminuar humbjen e të ardhurave.

Zbatimi i një politike sigurie synon gjithashtu të mbrojë reputacionin e kompanisë. Ne e dimë se kompanitë që bëhen objektiv i hetimeve të tilla rrezikojnë të humbasin klientët, të anulojnë porositë, të dëmtojnë reputacionin e tyre dhe të diskreditohen nga konkurrentët e tyre.

Sulmet kibernetike kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në shitje, punësim dhe jetesë.

Efekti domino i shkaktuar nga neglizhenca juaj

Ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme mund të jenë gjithashtu nënkontraktorë dhe furnizues. Ata janë veçanërisht të prekshëm. Kriminelët kibernetikë mund të përpiqen të hyjnë në rrjetet partnere.

Këto NVM duhet të sigurojnë jo vetëm sigurinë e tyre, por edhe të klientëve të tyre. Të gjitha kompanitë kanë detyrime ligjore. Për më tepër, kompanitë e mëdha gjithnjë e më shumë kanë nevojë për informacion në lidhje me sistemet e sigurisë së partnerëve të tyre tregtarë, ose rrezikojnë të prishin marrëdhëniet e tyre me ta.

LEXO  Drejtoni kërkimet efektive të shitjeve

Një sulm që do të përhapej për shkak të një të mete që keni krijuar. Drejt klientëve ose furnitorëve tuaj mund t'ju çojë drejt e në falimentim.

Mbrojtja nga retë

Ruajtja e të dhënave ka ndryshuar ndjeshëm vitet e fundit. Reja është bërë e domosdoshme. Për shembull, 40% e SME-ve kanë investuar tashmë në kompjuterin cloud. Megjithatë, ato nuk përfaqësojnë shumicën e NVM-ve. Nëse menaxherët ende hezitojnë nga frika ose injoranca, të tjerët preferojnë sistemet hibride të ruajtjes.

Sigurisht, rreziku rritet me sasinë e të dhënave të ruajtura. Kjo është një arsye shtesë për të menduar jo vetëm për sigurinë kibernetike kur zgjedh një zgjidhje, por edhe për të gjithë zinxhirin e të dhënave: mbrojtje nga fundi në fund i të gjithë rrjetit, nga cloud te pajisjet celulare.

Sigurimi Global dhe Siguria Kibernetike

Disa menaxherë biznesi mendojnë se nuk kanë nevojë për sigurinë kibernetike sepse masat e tyre të sigurisë në TI janë mjaft të forta. Megjithatë, ata nuk janë në dijeni të kërkesave të sigurimit: plani i vazhdimësisë së biznesit (BCP), rezervimi i të dhënave, ndërgjegjësimi i punonjësve, nevojat për rikuperim nga fatkeqësitë, etj. Për rrjedhojë, disa prej tyre nuk janë në dijeni të këtyre kërkesave ose nuk i përmbushin ato. Keqkuptimi i kontratave ndikon në respektimin e kushteve të tyre nga NVM-të. Është e qartë se kur një kontratë nuk respektohet, siguruesit nuk paguajnë. Imagjinoni se çfarë ju pret nëse keni humbur gjithçka dhe jeni pa sigurim. Përpara se të shkoni te lidhja e trajnimit të Google që pason artikullin, lexoni sa vijon.

LEXO  Automatizoni llogarinë tuaj në Instagram

Sulmet në SolarWinds dhe Kaseya

Sulmi kibernetik i kompanisë SolarWinds preku qeverinë amerikane, agjencitë federale dhe kompani të tjera private. Në fakt, ky është një sulm kibernetik global i raportuar për herë të parë nga kompania amerikane e sigurisë kibernetike FireEye më 8 dhjetor 2020.

Këshilltari për sigurinë kombëtare i presidentit amerikan Donald Trump, Thomas P. Bossert, tha në një artikull të New York Times se ka prova të përfshirjes ruse, duke përfshirë shërbimin rus të inteligjencës SVR. Kremlini i ka mohuar këto akuza.

Arkëtar, një ofrues i softuerit të menaxhimit të rrjetit të ndërmarrjeve, njoftoi se kishte qenë viktimë e një "sulmi të rëndësishëm kibernetik". Kaseya u ka kërkuar rreth 40 klientëve të saj që të çaktivizojnë menjëherë softuerin e saj VSA. Sipas një njoftimi për shtyp në atë kohë, rreth 000 klientë u prekën dhe më shumë se 1 prej tyre mund të kenë rënë viktimë e ransomware. Detajet kanë dalë që atëherë se si një grup i lidhur me Rusinë depërtoi në kompaninë e softuerit për të kryer sulmin më të madh në botë me ransomware.

Lidhja me trajnimin e Google →