Nëse shkoni në Francë për një periudhë më të gjatë ose të shkurtër, është një bast i sigurt që do t'ju duhet të lëvizni. Franca ofron mundësi të ndryshme të transportit për qytetarët, banorët dhe pushuesit e saj. Këtu është një pikë e vogël për transportin publik dhe transportin personal në Francë.

Transporti publik në Francë

Franca është e pajisur me disa lloje të ndryshme të rrjeteve të transportit: aeroportet, stacionet e trenit, pikat e makinave me qira, subways ... Disa janë rajonale, kombëtare të tjera dhe disa janë ndërkombëtare.

Trenat

Rrjeti hekurudhor francez është mjaft i dendur dhe përgjithësisht shumë i centralizuar. Është një mjet shumë i thjeshtë i transportit dhe shumë i përshtatshëm për të marrë hua. Çdo qytet i madh francez ofron një rrjet hekurudhor në rrethinat e tij. Kështu, çdo banor mund të shkojë në punë ose në pika të ndryshme të interesit të qyteteve duke huazuar trenin.

Qytetet franceze lidhen me trena ekspres rajonalë, të quajtur edhe TER. Ata janë gjithashtu të aksesueshëm nga trenat me shpejtësi të lartë, ose TGV. Këto janë linja të rëndësishme që përshkojnë të gjithë vendin. Këto linja të çojnë edhe në vende të tjera fqinje si Gjermania, Zvicra apo Italia.

Shumë banorë francezë dhe të huaj zgjedhin për trenin si një mjet transporti për të hyrë në punë. Kjo eliminon nevojën për të kaluar një patentë shoferi ose për të mirëmbajtur një makinë. Qytetet e mëdha po punojnë për ta bërë këtë mjet transporti tërheqës për të rrënuar qytetet.

Les avions

Disa qytete të mëdha franceze kanë një aeroport ndërkombëtar. Lidhjet janë të përditshme me aeroportet e Parisit. Air France është linja ajrore kombëtare. Misioni i saj është të lidhë disa qytete të mëdha në kryeqytet disa herë në ditë. Por gjithashtu u lejon qytezave provinciale të bashkohen së bashku.

Qytetet kryesore franceze me një aeroport të madh janë: Paris, Lyon, Bordeaux, Marsejë, Nice, Strasburg dhe Toulouse.

Qytete të tjera kanë aeroportet kombëtare për të lejuar banorët të udhëtojnë shpejt dhe me lehtësi nëpër Francë. Midis këtyre qyteteve janë Rouen, Nice, Rennes, Grenoble ose Nîmes.

Metroja

Metroja pajis disa qytete të mëdha franceze. Paris, kryeqyteti, natyrisht është i pajisur. Por qytete të tjera të mëdha e kanë atë si Lyon, ose Marseille. Qytetet si Lille, Rennes dhe Toulouse janë të pajisura me automjete të lehta.

Disa qytete si Strasburg kanë ngritur tramvaje për të lejuar përdoruesit të lëvizin nëpër qytet pa përdorur automjetet e tyre personale. Shpenzimet e transportit mund të reduktohen ndjeshëm edhe me transit publik. Banorët e qyteteve të pajisura me këto sisteme shpesh i preferojnë ata kur duhet të kalojnë shpejt qytetin.

 Les autobus

Në Francë, rrjeti Eurolines është veçanërisht i zhvilluar mirë. Misioni i saj është të lidhë qytetin e Parisit me të gjitha kryeqytetet evropiane. Kompania gjithashtu u shërben qyteteve të mëdha franceze midis tyre.

Duhet të theksohet se të gjitha rajonet dhe qytetet kanë ngritur linja të autobusëve duke i lejuar të gjithë të lëvizin lirisht në mes të komunave dhe qyteteve të vogla. Këto linja tranziti janë veçanërisht të dobishme për ata që duan të shkojnë në punë pa pasur nevojë të përdorin një automjet të veçantë.

Udhëtimi me makinë në Francë

Makina është një mënyrë popullore e transportit dhe kërkohet në Francë. Ndonjëherë mund të fitojë në liri, në fleksibilitet dhe të menaxhojë vetë rrugët personale ose profesionale në të gjithë territorin.

Car rentals

Ata që nuk zotërojnë një makinë, mund të marrin me qira një të tillë për të marrë rreth. Në përgjithësi është e mjaftueshme që të mbajë një patentë shoferi të vlefshëm në Francë. Kështu, qytetarët, pushuesit dhe banorët menaxhojnë rrugën e tyre të transportit.

Për të marrë me qira një makinë, është thelbësore të keni një leje drejtimi. Kushtet më pas ndryshojnë sipas kombësisë së personit që kalon nëpër Francë, por edhe kohëzgjatjes së qëndrimit të tyre në territor.

Shumë njerëz bëjnë rrugën e tyre të përditshme të punës me makinë. Për shembull, disa njerëz bëjnë karrocë për të zvogëluar gjurmën e tyre në mjedis ose për të zvogëluar shpenzimet e mirëmbajtjes së automjeteve dhe të karburantit.

Taksi

Taksi është një tjetër zgjidhje e transportit e disponueshme në Francë. Përdoruesit pastaj kërkojnë shërbimet e një shoferi për të kryer itinerarin e tyre. Më shpesh, kjo mënyrë e transportit është menduar për itinerare komplekse dhe të rastit.

Pak njerëz kërkojnë shërbimet e një taksi për të shkuar në punë ose për ngjarje të përsëritura. Në këto raste, ata do të preferojnë transportin publik dhe marrjen me qira (ose blerjen) e një automjeti për të shkuar në punë dhe për udhëtime personale.

Udhëtimi në Francë

Derdh për të përzënë një makinë në Francëju duhet të mbani një patentë shoferi. Të huajt mund të shkëmbejnë patentën e tyre të patentës të marrë në vendin e tyre të origjinës kundër një licence franceze nëse dëshirojnë. Ata gjithashtu mund të marrin provime për patentë shoferi në Francë, nën kushte të caktuara.

Qytetarët evropianë janë të lirë të lëvizin në vende të tjera evropiane për një periudhë të caktuar kohore. Por të huajt jashtë Evropës do të duhet të marrin një leje shoferi zyrtar në tokën franceze nëse qëndrojnë më pak se tre muaj. Përtej kësaj, një leje do të jetë e nevojshme.

Rrjetet franceze të rrugëve dhe autostradave janë më së shumti të mirëmbajtura mirë dhe menaxhohen siç duhet. Autostradat ju lejojnë të arrini në qytete të ndryshme dhe lidhni rajonet së bashku.

për të përfunduar

Franca është një vend ku transporti është zhvilluar shumë mirë. Në qytet, përdoruesit në përgjithësi kanë zgjedhjen midis autobusëve, tramvajit ose metrosë. Për distanca më të mëdha, është e mundur të ktheheni në aeroplan dhe tren. Është gjithashtu e mundur të përdorni makinën tuaj ose të merrni me qira një për të lëvizur nëpër Francë. Shtetasve të huaj do t'u ofrohen një sërë mundësish, veçanërisht në qytetet e mëdha, edhe nëse qytetet më të vogla ofrojnë gjithashtu zgjidhje të përshtatshme.