Microsoft Excel është një mjet më se i dobishëm, fama e të cilit nuk është mohuar për shumë vite. Është thelbësore në jetën profesionale dhe private.

Duke shtuar kodin VBA në skedarët tuaj, mund të automatizoni shumë detyra dhe të kurseni shumë kohë.

Ky kurs falas ju tregon se si të automatizoni hyrjen në kohë. Dhe si ta bëni operacionin sa më të shpejtë dhe të lehtë me gjuhën VBA.

Një kuiz opsional do t'ju lejojë të testoni aftësitë tuaja të reja.

Çfarë është VBA dhe pse e përdorim atë?

VBA (Visual Basic për Aplikacione) është gjuha e programimit që përdoret në të gjitha aplikacionet e Microsoft Office (tani Microsoft 365) (Word, Excel, PowerPoint dhe Outlook).

Fillimisht, VBA ishte një zbatim i gjuhës Visual Basic (VB) të Microsoft-it që gjendet në aplikacionet e Microsoft Office. Megjithëse të dy gjuhët janë të lidhura ngushtë, ndryshimi kryesor është se gjuha VBA mund të përdoret vetëm në aplikacionet e Microsoft Office.

Falë kësaj gjuhe të thjeshtë, ju mund të krijoni programe kompjuterike pak a shumë komplekse që automatizojnë detyra të përsëritura ose kryejnë një numër të madh operacionesh duke përdorur një komandë të vetme.

Në formën e tyre më të thjeshtë, këto programe të vogla quhen makro dhe janë skripta të shkruara nga programuesit VBA ose të programuara nga përdoruesi. Ato mund të ekzekutohen me një komandë të vetme të tastierës ose miut.

LEXO  Tutorial falas: Përdorni mjetin e auditimit të formulës në Excel

Në versionet më komplekse, programet VBA mund të bazohen në aplikacione specifike të Office.

Algoritmet mund të përdoren për të gjeneruar automatikisht raporte, lista të dhënash, email, etj. Ju mund të përdorni VBA për të krijuar aplikacione të detajuara biznesi bazuar në aplikacionet standarde të Office.

Megjithëse VBA aktualisht është mjaft i kufizuar për programuesit me përvojë, aksesi i tij, funksionaliteti i pasur dhe fleksibiliteti i madh ende tërheqin shumë profesionistë, veçanërisht në industrinë financiare.

Përdorni regjistruesin makro për krijimet tuaja të para

Për të krijuar makro, duhet të kodoni një program Visual Basic (VBA), i cili në fakt është një regjistrim makro, direkt në mjetin e ofruar për këtë. Jo të gjithë janë shkencëtarë kompjuterikë, kështu që ja se si të konfiguroni makro pa i programuar ato.

– Klikoni në skedën Zhvilluesi, atëherë butoni Regjistrohem një makro.

- Në fushë emri makro, shkruani emrin që dëshironi t'i jepni makros tuaj.

Në fushë Keyelësi i shkurtoreve, zgjidhni një kombinim tasti si shkurtore.

Shkruani një përshkrim. Nëse keni më shumë se një makro të regjistruar, ju rekomandojmë t'i emërtoni të gjitha saktë për të shmangur keqpërdorimet.

– Klikoni OK.

Kryeni të gjitha veprimet që dëshironi të programoni duke përdorur makro.

– Kthehuni te skeda Zhvilluesi dhe klikoni butonin Ndalo regjistrimin sapo të keni mbaruar.

Ky operacion është relativisht i thjeshtë, por kërkon një përgatitje. Ky mjet kopjon të gjitha veprimet që kryeni gjatë regjistrimit.

LEXO  3 shtojca Chrome për të rritur biznesin tuaj

Për të shmangur situata të papritura, duhet të kryeni të gjitha veprimet e nevojshme për funksionimin e makros (për shembull, fshirja e të dhënave të vjetra në fillim të makros) përpara se të filloni regjistrimin.

A janë makro të rrezikshme?

Një makro e krijuar për një dokument Excel nga një përdorues tjetër nuk është i sigurt. Arsyeja është shumë e thjeshtë. Hakerët mund të krijojnë makro me qëllim të keq duke modifikuar përkohësisht kodin VBA. Nëse viktima hap skedarin e infektuar, Office dhe kompjuteri mund të infektohen. Për shembull, kodi mund të depërtojë në aplikacionin Office dhe të përhapet sa herë që krijohet një skedar i ri. Në rastin më të keq, ai madje mund të depërtojë në kutinë tuaj postare dhe të dërgojë kopje të skedarëve me qëllim të keq tek përdoruesit e tjerë.

Si mund ta mbroj veten nga makrot e dëmshme?

Makrot janë të dobishme, por ato janë gjithashtu shumë të cenueshme dhe mund të bëhen një mjet për hakerat për të përhapur malware. Sidoqoftë, ju mund të mbroni veten në mënyrë efektive. Shumë kompani, përfshirë Microsoft-in, kanë përmirësuar sigurinë e aplikacioneve të tyre gjatë viteve. Sigurohuni që kjo veçori të jetë e aktivizuar. Nëse përpiqeni të hapni një skedar që përmban një makro, softueri do ta bllokojë atë dhe do t'ju paralajmërojë.

Këshilla më e rëndësishme për të shmangur grackat e hakerëve është të mos shkarkoni skedarë nga burime të panjohura. Është gjithashtu e rëndësishme të kufizohet hapja e skedarëve që përmbajnë makro në mënyrë që të mund të hapen vetëm skedarët e besuar.

 

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale →

LEXO  Së bashku le të reduktojmë praninë e metaleve toksike në pjatën tonë