Bota po ndryshon me shpejtësi dhe shërbimet dixhitale si Uber, Netflix, Airbnb dhe Facebook po tërheqin miliona përdorues. Produktet dhe shërbimet që ne krijojmë janë më të rëndësishme se kurrë. Si mund t'i shërbejmë dhe informojmë më mirë konsumatorët për produktet dhe shërbimet tona?

Mësoni teknikat dhe parimet e dizajnit UX dhe zbatojini ato drejtpërdrejt në projektet tuaja profesionale; teknika që e kanë provuar veten në Uber, Netflix, Airbnb, Booking dhe shumë të tjera.

 

Objektivat e këtij kursi video të dizajnit në internet

Ka shumë zhargon dhe keqkuptime në botën e dizajnit UX. Objektivi i këtij trajnimi është të zbulojë të vërtetën rreth dizajnit UX dhe të prezantojë teknikat dhe proceset bazë të dizajnit UX. Teknika që mund të aplikohen në ditë, jo me muaj. Aplikoni metodat UX që mësoni në projektet tuaja dixhitale dhe krijoni përvojën më të mirë të përdoruesit.

Në fund të kursit do të keni mësuar sa vijon:

– Sigurisht UX Design

– personat dhe përdorimet e tyre

– parimet e klasifikimit të kartave

– Benchmarking ……..

Do të mësoni gjithashtu për mjetet më të mira falas dhe me pagesë për të krijuar përvojën më të mirë të përdoruesit (në varësi të kohës dhe fushës së qëllimit tuaj).

Aftësitë UX që do të mësoni do të zgjerojnë kutinë tuaj të veglave si projektues UX dhe UI. Në fund të trajnimit dhe me kalimin e kohës, ju mund të bëheni një Dizajnues UX. Një profil i kërkuar (35 € paga për fillestarët, 000 € për më me përvojë). Nëse jeni një sipërmarrës, ky trajnim mund të shërbejë si një busull për trajnimin e ekipeve tuaja. Ju tashmë jeni duke punuar si dizajner i pavarur, ky është pikërisht kursi i dizajnit UX që keni pritur.

Objektivat dhe aftësitë e synuara.

– Mësoni më shumë rreth metodologjisë së dizajnit UX.

– Mësoni më shumë rreth modelit të dizajnit të përqendruar te përdoruesi.

– Mësoni si të organizoni informacionin në një faqe interneti

– Krijoni PERSONA dhe skenarë të ndryshëm përdorimi.

– Përmirësoni cilësinë e ndërfaqeve të përdoruesve për ueb dhe pajisjet mobile.

– Analizoni dhe përmirësoni cilësinë e ndërfaqeve në ueb për sa i përket lehtësisë ndaj përdoruesit dhe ergonomisë.

 

Krijo Personan tënde në gjashtë hapa.

1-Kush është Persona juaj, objektivi juaj kryesor?

Në këtë hap të parë, ju do të krijoni një profil të saktë të Personas tuaj duke iu përgjigjur pyetjeve të mëposhtme.

– Cila është gjinia e Personas suaj?

– Si e ka emrin?

- Sa vjec eshte ai ?

- Cili është profesioni i tij? Cilit grup social-ekonomik dhe profesional i përket?

– Për çfarë interesohet ai?

– Ku jeton Persona juaj?

Ky hap mund të duket abstrakt dhe sipërfaqësor, por ju lejon të vendosni veten në vendin e Personas tuaj. Dhe për këtë arsye të keni një ide të saktë për audiencën që dëshironi të arrini dhe për këto reagime të mundshme.

 2-Cilat janë pritshmëritë e këtij Persona?

A i plotëson vërtet pritshmëritë e tregut produkti ose shërbimi juaj? OK, por cilat janë ato?

Ajo që ju e merrni si të mirëqenë nuk është e qartë për konsumatorin.

Konsumatorët mund të mos e kuptojnë se produkti juaj është zgjidhja e problemeve të tyre.

Nëse dëshironi t'i bindni dhe të tërhiqni vëmendjen e tyre, duhet të krijoni një strategji komunikimi kompetente që do t'i bindë me mjeshtëri se produkti juaj është zgjidhja e problemeve të tyre.

Si mund ta bëni këtë nëse nuk i dini problemet e tyre?

Në këtë pikë, ju duhet të përcaktoni në detaje nevojat dhe pritshmëritë e Personas suaj.

Le të themi se keni krijuar një aplikacion që i ndihmon njerëzit të gjejnë një pikë karburanti. Çfarë problemi zgjidh aplikacioni juaj dhe cilat janë nevojat e Personas suaj në këtë kontekst? Çfarë kërkon ai? Një pompë gazi me restorant dhe zonë pushimi? Stacioni me çmimet më të ulëta për litër?

3-Çfarë thotë Persona juaj për produktin tuaj?

Pasi të keni sjellë në jetë Persona-n tuaj, është koha të futeni në këpucët e tyre bazuar në modelin e sjelljes së tyre.

Qëllimi i këtij hapi është të sqarojë se çfarë mendon Persona për produktin tuaj.

Cilat çështje mund të pengojnë Persona-në të blejë produktin ose shërbimin tuaj? Cilat janë kundërshtimet e tij?

Përgjigjet e këtyre pyetjeve do t'ju ndihmojnë të krijoni një propozim të fortë shitjeje dhe të rrisni besueshmërinë tuaj.

Çfarë pyetjesh do t'i bëjë Personat vetes në secilin nga hapat që çojnë në një vendim blerjeje?

Përgjigjet mund të ndihmojnë në përmirësimin e komunikimit tuaj dhe përfshirjen e pikave tuaja kryesore në kohën e duhur dhe në vendin e duhur.

4-Cili është kanali kryesor i komunikimit të Personas?

Në këtë pikë në procesin e identifikimit të klientit, ju tashmë e dini se çfarë thotë Persona për ju dhe cilat janë nevojat e tij.

Tani ju duhet të zbuloni se çfarë mjetesh përdorin për të marrë këtë informacion.

Është logjike të supozohet se ai është në të njëjtën situatë si 80% e përdoruesve të internetit dhe se ai përdor mediat sociale. Në çfarë rrjeti dhe sa kohë kalon ai në ueb?

Ju gjithashtu duhet të vendosni se çfarë lloj përmbajtjeje dëshironi të përdorni për marketingun tuaj. A i pëlqen Persona-ja juaj të lexojë postime në blog, video ose infografikë?

 5-Cilat fjalë përdor ai për të bërë kërkimin e tij në ueb?

Ju keni përcaktuar qartë se çfarë ka nevojë dhe çfarë përmbajtje duhet të postoni për të tërhequr vëmendjen e tij. Nëse krijoni përmbajtjen më të mirë në botë, nuk ka rëndësi nëse askush nuk e sheh atë.

Për t'u siguruar që klientët tuaj të shohin përmbajtjen që krijoni, përqendrohuni në optimizimin e motorëve të kërkimit dhe zbuloni se cilat fjalë kyçe po kërkojnë klientët tuaj në internet.

Tani keni të gjithë informacionin që ju nevojitet për të krijuar një listë me fjalë kyçe përkatëse.

6-Si duket dita e zakonshme e Personas suaj?

Qëllimi i këtij hapi të gjashtë dhe të fundit është të shkruani skenarin e një dite të zakonshme për Persona-n tuaj bazuar në të gjitha informacionet që keni mbledhur.

Shkruani skenarin me qetësi dhe përdorni përemrat njëjës, për shembull: “Ngrihem në orën 6:30 të mëngjesit, pas një ore sport bëj dush dhe ha mëngjes. Më pas shkoj në punë dhe do të pres pushimin e drekës për të parë se çfarë ka të re në kanalet e mia të preferuara në YouTube”.

Objektivi kryesor i hapit të fundit është përcaktimi i kohës së duhur për të postuar postimet tuaja dhe për të rritur shkallën e përgjigjeve.

 

Mënyra të ndryshme për të përdorur klasifikimin e kartave në UX.

Renditja e kartave është një nga teknikat e përvojës së përdoruesit (UX) që përdoret për të strukturuar përmbajtjen e një faqe interneti ose aplikacioni. Ato ndihmojnë në përcaktimin se si përdoruesit e perceptojnë strukturën e përmbajtjes, e cila është e rëndësishme për navigimin dhe arkitekturën e informacionit. Renditja e kartave gjithashtu ndihmon në identifikimin e grupeve të përmbajtjes dhe zgjedhjen e emërtimeve më të mira për pjesë të ndryshme të faqes. Ekzistojnë dy lloje të klasifikimit të kartave: e hapur dhe e mbyllur. Në një të ashtuquajtur sistem të hapur, pjesëmarrësit duhet të renditin kartat që përmbajnë tema të përmbajtjes (p.sh. artikuj ose veçori të faqeve) në grupe të zgjedhura. Sistemi i mbyllur është më i strukturuar dhe kërkon që pjesëmarrësit të renditin kartat në kategori të paracaktuara.

Renditja e kartave mund të përdoret në faza të ndryshme të projektit ose për të zhvlerësuar ose konfirmuar një zgjedhje. Ose për të përcaktuar paraprakisht strukturën e një faqe interneti ose aplikacioni ose për të testuar strukturat ekzistuese gjatë projektit.

Vlerësimi i renditjes së kartave është relativisht i thjeshtë dhe mund të bëhet në mënyrë elektronike ose më tradicionale me karta letre. Është e rëndësishme të mbani mend se renditja e kartave duhet të përdoret si një mjet për të gjeneruar njohuri dhe rezultate, jo si një metodë për të vlerësuar përdoruesit. Përdoruesi ka gjithmonë të drejtë.

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale →