Deri në fund të këtij kursi, ju do të jeni në gjendje të:

  • Përmblidhni bazat e vaksinologjisë
  • Përcaktoni hapat klinikë të nevojshëm për zhvillimin e një vaksine
  • Përshkruani vaksinat që mbeten për t'u zbatuar
  • Diskutoni mënyrat për të përmirësuar mbulimin e imunizimit
  • Shpjegoni sfidat e ardhshme të vaksinologjisë

Përshkrim

Vaksinat janë ndër ndërhyrjet më efektive të shëndetit publik aktualisht. Lija është zhdukur dhe poliomieliti pothuajse është zhdukur në mbarë botën falë fushatave globale të vaksinimit. Shumica e infeksioneve virale dhe bakteriale që preknin tradicionalisht fëmijët janë reduktuar shumë falë programeve kombëtare të imunizimit në vendet e zhvilluara.
Të kombinuara me antibiotikët dhe ujin e pastër, vaksinat kanë rritur jetëgjatësinë në vendet me të ardhura të larta dhe të ulëta, duke eliminuar shumë sëmundje që kanë vrarë miliona njerëz. Vaksinat vlerësohet se kanë shmangur rreth 25 milionë vdekje gjatë 10 viteve nga 2010 deri në 2020, që është e barabartë me pesë jetë të shpëtuara në minutë. Për sa i përket efektivitetit të kostos, vlerësohet se 1 dollarë i investuar në vaksinim rezulton në një kursim prej 10 deri në 44 dollarë në…

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale →

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale

LEXO  Pse të mësojmë kinezisht?