A jeni ndjerë ndonjëherë si më vulgare, e vrazhdë ose përkundrazi më simpatike dhe mendjehapur kur flisni në një gjuhë tjetër? Eshte normale ! Në të vërtetë, shumë studime priren të konfirmojnë se mësimi i një gjuhe të re mund të ndryshojë sjelljen e dikujt ndaj të tjerëve ... ose ndaj vetvetes! Deri në çfarë mase mësimi i një gjuhe mund të bëhet një pasuri për zhvillimin personal? Kjo është ajo që ne do t'ju shpjegojmë!

Disa studime kanë treguar se mësimi i një gjuhe çon në modifikim të personalitetit

Studiuesit tani janë unanimë: mësimi i një gjuhe çon në një ndryshim në personalitetin e nxënësve. Studimet e para mbi këtë temë u kryen në vitet 60 nga psikolinguisti Susan Ervin-Tripp, pionier në studimet mbi psikologjinë dhe zhvillimin e gjuhës në mesin e dy gjuhëve. Susan Ervin-Trip bëri veçanërisht studimet e para eksperimentale me të rriturit dygjuhësh. Ajo dëshironte të eksploronte më në detaje hipotezën se përmbajtja e fjalimeve dygjuhëshe ndryshon në varësi të gjuhës.

Në vitin 1968, Susan Ervin-Trip zgjodhi si lëndë studimi gra me kombësi japoneze që jetojnë në San Francisko të martuara me amerikanëMe Të izoluara nga komuniteti japonez që banonin atëherë në Amerikë, këto gra kishin shumë pak

Vazhdoni të lexoni artikullin në faqen origjinale

LEXO  Nga gazetari tek menaxheri i përmbajtjes: Kalimi profesional i Jean-Baptiste.