Le daya beuli ngagambarkeun set barang sarta jasa pasar séjén nu panghasilan bisa boga. Dina basa sejen, daya beuli nyaéta kamampuhan panghasilan sangkan purchases dina harga béda. Hiji nagara kalawan a ngaronjat daya beuli alami nyumbang kana pangwangunan nagara. Hasilna, langkung ageung gap antara panghasilan sareng harga jasa pasar, langkung ageung daya beli. Dina 2021, Jérman, contona, rengking nagara kahiji kalayan daya beuli pangsaéna.

Dina artikel ieu, urang masihan anjeun gagasan pikeun leres ngitung daya beuli.

Kumaha daya beuli diitung?

Évolusi daya beuli timbul kalayan gap antara tingkat panghasilan rumah tangga jeung tingkat harga. Mémang, nalika aya paningkatan panghasilan dibandingkeun sareng harga anu aya di pasar, kakuatan beuli naék. Upami teu kitu, daya beuli turun nalika panghasilan rumah tangga langkung handap tina harga jasa pasar.

Pikeun ngukurunit konsumsi, indéks tangtu dianggap:

  • sawawa munggaran diitung ku 1 CU;
  • jalma tambahan dina yuswa 14 taun diitung ku 0,5 CU;
  • anak nu teu ngaleuwihan 14 taun diitung ku 0,3 UC.
maca  Muka rekening bank pikeun asing jeung non-warga: sagala formalities

Upami urang nganggap unit ieu, urang ngitungunit konsumsi tina kulawarga anu diwangun ku dua sawawa (pasangan), jalma umur 16 taun (rumaja) sareng jalma umur 10 taun (anak), urang mendakan 2,3 CU (1 CU kanggo indungna kahiji , 0,5 UC pikeun jalma kadua (dewasa), 0,5 UC pikeun rumaja sareng 0,3 UC pikeun jalma anu henteu langkung ti 14 taun).

Kumaha carana ngukur panghasilan pikeun manggihan daya beuli?

tuang ngukur daya beuli rumah tangga, éta penting pikeun tumut kana akun panghasilan masing-masing. Mémang, anjeun ngémutan sadaya panghasilan anu dipasihkeun, khususna anu ningkat ku tawaran sosial sareng ogé dikirangan ku rupa-rupa pajeg.

Sumawona panghasilan bisnis diwangun ku:

  • panghasilan tanaga gawé (gaji karyawan, rupa-rupa waragad pikeun profési mandiri, panghasilan padagang, seniman jeung pangusaha);
  • panghasilan tina harta pribadi (sewa narima, dividends, bunga, jsb).

Évolusi harga dina daya beuli

Indéks harga anu digunakeun pikeun ngukur daya beli rumah tangga di tingkat nasional, ngagambarkeun indéks pengeluaran konsumsi rumah tangga. Aya bédana antara indéks ieu sareng indéks harga konsumen (CPI). Éta tumut kana parobahan akun dina sakabéh harga pakait jeung kabutuhan rumah tangga (CPI). Nanging, éta henteu masihan beurat anu sami sepanjang waktos.

Dina sababaraha kasus, eta ngagunakeun beurat loba nu leuwih luhur rente ti CPI (malah leuwih ti ganda). Dina basa sejen, dina rekening nasional, urang manggihan yén boga rumah tangga bisa meakeun harga hiji tempat tinggal, sakumaha dina kasus rumah tangga renter.

maca  Santunan jeung cuti maternity

Rumus naon anu kedah dianggo pikeun ngitung daya beuli?

tukang dua rumus pikeun ngukur daya beuli rumah tangga. Anjeun tiasa nganggo métode handap:

  • ngabagi panghasilan tanaga gawé atawa gajih ku multiplier harga;
  • Bagikeun panghasilan anu sami ku indéks harga sareng kalikeun sadayana ku 100.

Ku alatan éta, éta daya beuli rumah tangga kalawan gaji 1 euro nyaeta 320 euro, sarta yén, lamun urang ngabagi panghasilan ieu ku 1245,28 (indéks harga di 106) sarta sakabeh dikali 2015.

Kriteria naon anu kedah dipertimbangkeun pikeun ngitung daya beuli?

Le itungan daya beuli arbitrable dijieun tina panghasilan arbitrable. Mémang, panghasilan anu dicandak saatos ngirangan biaya anu tos komitmen anu sanés, anu penting pikeun unggal rumah tangga dina jangka pondok sapertos harga nyéwa atanapi asuransi.

Le panghasilan disposable kotor ngagambarkeun panghasilan rumah tangga anu dipaké pikeun meakeun atawa investasi sanggeus operasi redistribution, kayaning kauntungan sosial jeung pajeg.

Leuwih ti éta, éta téh pengeluaran konsumsi final, ditambah jumlah daya beuli arbitrable sarta panghasilan disposable kotor anu boga tren sarupa.