Hiji pagawe nampi imbalan pikeun karyana atanapi jasa, gaji. Ieu gaji kotor. Anjeunna kedah mayar iuran anu bakal dipotong langsung tina gajina. Jumlah anu anjeunna bakal nampi nyaéta gaji bersih.

Maksudna: Gaji kotor kurang kontribusi = gaji bersih.

Janten langkung tepatna, ieu kumaha gaji kotor diitung:

Gaji kotor nyaéta jumlah jam gawé dikali laju per jam. Anjeun oge kudu nambahan sagala lembur, bonus atawa komisi nu diatur bebas ku dunungan.

Sumbangan

Kontribusi karyawan mangrupikeun potongan tina gaji sareng anu bakal ngamungkinkeun pikeun ngabiayaan kauntungan sosial:

  • teu boga pagawean
  • Pangsiun
  • mancén pelengkap
  • Asuransi kaséhatan, maternity sareng maot
  • Sangu kulawarga
  • Kacilakaan gawé
  • Asuransi mancén
  • Kontribusi latihan
  • Liputan kaséhatan
  • Padumukan
  • Kamiskinan

Unggal pagawe mayar kontribusi ieu: pagawe, pagawe atawa manajer. Ku nambihanana, aranjeunna ngagambarkeun sakitar 23 dugi ka 25% tina gaji. Pausahaan ogé mayar kontribusi anu sami di sisina, éta mangrupikeun bagian dunungan. Kontribusi dunungan dibayar ku sadaya perusahaan boh industri, karajinan, pertanian atanapi liberal. Dunungan mayar 2 saham ieu ka URSSAF.

Métode itungan ieu ogé valid pikeun pagawé paruh waktu. Aranjeunna bakal mayar kontribusi anu sami, tapi saimbang sareng jam kerjana.

maca  Kumaha pakansi dibayar dianggo?

Sakumaha anjeun tiasa tingali, itungan ieu rada rumit, sabab bakal gumantung kana jinis perusahaan dimana anjeun padamelan sareng status anjeun.

gaji net

Gaji bersih ngagambarkeun gaji kotor anu dipotong tina iuran. Lajeng, anjeun bakal kudu ngurangan pajeg panghasilan deui. Jumlah pasti anu bakal dibayar ka anjeun teras disebut gaji bersih anu kedah dibayar.

Kasimpulanana, gaji kotor nyaéta gaji sateuacan pajeg sareng gaji bersih nyaéta anu dicandak saatos sadaya biaya dikurangan.

Palayanan umum

Kontribusi ti PNS jauh leuwih handap. Aranjeunna ngagambarkeun kurang leuwih 15% tina jumlah gaji kotor (tinimbang 23 nepi ka 25% di swasta).

Sareng pikeun magang?

Gaji magang béda jeung gaji pagawe. Mémang, anjeunna nampi imbuhan numutkeun umurna sareng senioritasna di perusahaan. Anjeunna nampi perséntase SMIC.

Pamuda sahandapeun 26 sareng dina kontrak magang moal mayar kontribusi. Gaji kotor lajeng bakal sarua jeung gaji bersih.

Upami gaji kasar magang langkung luhur ti 79% tina SMIC, kontribusina ngan ukur pikeun bagian anu ngaleuwihan 79%.

Pikeun kontrak magang

Seueur jalma ngora anu padamelan magang sareng digaji sanés ku gaji, tapi ku anu disebut gratifikasi magang. Ieu ogé dibebaskeun tina kontribusi upami henteu ngaleuwihan deductible Jaminan Sosial. Saluareun éta, anjeunna bakal mayar kontribusi anu tangtu.

maca  Kumaha carana janten anggota Banque Populaire?

Hayu urang hilap pensiunan urang

Kami ogé nyarios ngeunaan mancén kotor sareng mancén bersih pikeun pensiunan sabab aranjeunna ogé nyumbang sareng tunduk kana kontribusi jaminan sosial ieu:

  • CSG (Kontribusi Sosial Umum)
  • The CRDS (Kontribusi pikeun Reimbursement tina Hutang Sosial)
  • CASA (Sumbangan Solidaritas Tambahan pikeun Otonomi)

Ieu ngagambarkeun kira-kira 10% gumantung kana padamelan anu anjeun laksanakeun: padamel, karyawan atanapi manajer.

Pensiun kotor dikurangan iuran janten mancén bersih. Ieu mangrupikeun jumlah saleresna anu anjeun badé kumpulkeun dina rekening bank anjeun.

Gaji kotor sareng bersih eksekutif

Lamun anjeun boga status eksekutif, jumlah kontribusi leuwih luhur batan pagawe atawa pagawe. Memang perlu pikeun nambahkeun sababaraha gagasan ieu:

  • Persentase anu dipotong pikeun mancén langkung luhur
  • Kontribusi ka APEC (Association for the Employment of Executives)
  • Kontribusi CET (Kontribusi Luar Biasa sareng Samentara)

Janten, pikeun eksekutif, bédana antara gaji kotor sareng gaji bersih langkung luhur tibatan karyawan sanés anu statusna sanés.

Tabel leutik anu jelas pisan ieu ngajelaskeun ka anjeun dina sababaraha inohong sareng sacara konkret bédana antara gaji kotor sareng gaji bersih tina kategori profésional anu béda. Ieu bakal mangpaat pikeun pamahaman hadé:

 

kategori Biaya gajih Gaji bulanan kotor Gajih bersih bulanan
Pigura 25% € 1 € 1
Non-eksekutip 23% € 1 € 1
Liberal 27% € 1 € 1
jasa umum 15% € 1 € 1