Nyitak Friendly, PDF & Email

Naon waé masalahna, nyiapkeun rencana nyerat parantos janten aturan penting pikeun ngahargaan sapanjang sakola urang. Kiwari, kaseueuran jalma teu malire kana léngkah ieu sareng tungtungna sangsara akibatna. Jelas, urang tanggel waler pikeun masing-masing pilihan urang. Kuring bakal nyobian nunjukkeun kumaha kurangna rencana nyerat mangrupikeun kalepatan.

 Rencana nyerat, prasarat penting pikeun ngatur ideu anjeun

Sateuacan nempatkeun ideu urang dina nyerat, penting pisan pikeun ngatur éta ngagunakeun rencana terstruktur pikeun mastikeun konsistensi pesen anu bakal ditepikeun.

Rencana éta bakal ngabantosan anjeun ngatur atanapi ngatur sadaya inpormasi anu aya hubunganana sareng hiji topik. Nanging, upami anjeun henteu ngagaduhan inpormasi ieu. Anjeun kedah ngalakukeun panilitian pikeun milih anu paling relevan. Nyusun rencana bakal salajengna. Ieu mangrupikeun léngkah anu penting pisan, sabab éta ngahijikeun pikiran pikeun janten koheren.

Sacara umum, rencana nyatakeun ide-ide utami téks, dituturkeun ku sub-ideu, conto atanapi fakta pikeun ngagambarkeun aranjeunna. Maka teu kedah hariwang ngeunaan pilihan kosa kecap, ogé struktur kalimatna. Dina tahap ieu, ieu ngan ukur ringkesan pondok tina tulisan-tulisan anu bakal datang. Ieu masihan anjeun sababaraha kabébasan nyerat. Ieu metoda anu saé pikeun anjeun konsentrasi dina milah inpormasi anu bakal anjeun bawa dina tulisan anjeun.

Inpormasi mesen

Henteu aya tulisan atanapi nyerat tanpa ngempelkeun heula inpormasi anu kawilang ageung. Léngkah ieu umumna dituturkeun ku katégori teras klasifikasi inpormasi ieu. Titik anu pangpentingna nyaéta nyimpulkeun ideu utama, ideu sékundér jeung sajabana. Ieu cara anu pangsaéna pikeun milih urutan presentasi pikiran anjeun, ngabantosan saha waé pamiarsa ngartos pesen anjeun sareng maca éta tanpa kasusah.

maca  The blunders paling umum dina email profésional

Mimiti, penting pisan nempatkeun tésis dina inti poko anu bakal dikembangkeun. Kituna mangrupikeun patarosan tina naroskeun patarosan ieu: naon, naon anu kuring kedah nyerat? Ngawalon patarosan-patarosan ieu sapertos ngajukeun kalimat pondok, ngagambarkeun contona judul ageung, anu janten poko sareng nyatakeun sacara umum ideu anu bakal dikirimkeun ka anu nampi.

Teras maka anjeun kedah ngatur ideu anjeun, anu saluyu sareng anu sanés. Dina pamanggih kuring, téhnik anu pangsaéna pikeun ngedalkeun kreativitas anjeun sareng ngumpulkeun sadaya inpormasi di sekitar subjek nyaéta Mind Mapping. Ieu henteu ngan ukur ngamungkinkeun anjeun gaduh pandangan anu langkung ringkes pikeun konsép anu béda, tapi ogé ngawangun hubungan antara aranjeunna. Kalayan sistem ieu anjeun pasti bakal bérés naroskeun.

Tahap kahiji :

Dimimitian ku:

  • kumpulkeun ideu naon anu tiasa manpaat pikeun panulisan anjeun,
  • mengklasifikasikeun jalma-anggota kulawarga anu sami dina hiji sareng kategori anu sami,
  • hapus tujuan-tujuan anu, dina tujuan tujuan anjeun, tungtungna teu perlu,
  • tambahkeun inpormasi sanés upami diperyogikeun anu tiasa dipikaresep ku anu maca.

Léngkah kadua :

Ayeuna anjeun kedah ngatur ideu anu anjeun pilih, nyaéta tangtukeun ideu sekundér pikeun ngahasilkeun pesen anu langkung singket. Voltaire, dina karya sastrana " jujur ", Bade dina arah anu sami ku negeskeun:" Rahasia ngabosankeun nyaéta nyarios sadayana ". Kami kaayaan di dieu sareng prosés anu épéktip pisan pikeun nyerat suksés.

maca  Pilih tungtung kalimat email anu leres, tapi kumaha anjeun ngalaksanakeunana?

Nangtukeun kaayaan komunikasi?

Hayu urang mimitian ku émut yén kaayaan komunikasi mangaruhan pisan kana pilihan anu dilakukeun dina rencana nyerat. Ieu terstruktur dumasar kana runtuyan lima patarosan:

  1. Saha pangarangna? Naon tujuanana?
  2. Saha targét anu dituju pikeun nyerat anjeun? Naon judul atanapi fungsi anu maca vis-à-vis pangarang? Naon hubungan antara panulis sareng pamiarsa na? Naha tulisanana didasarkeun kana saha anjeunna salaku jalma atanapi éta dina nami gelarna, atanapi bahkan dina nami perusahaan anu diwakilanana? Naon anu ngabenerkeun pamahamanana ngeunaan eusi karya? Naha penting yén anjeunna maca éta?
  3. Naha nyerat? Naha pikeun nyayogikeun inpormasi ka anu maca, pikeun ngayakinkeun anjeunna kana hiji kanyataan, pikeun némbalan réaksi ti anjeunna? Naon anu diarepkeun ku pangarang pikeun pamiarsa na?

Penting pisan pikeun anjeun émut yén tulisan propésional mangrupikeun cara komunikasi anu ngagaduhan kakhususan. Jalma anu bakal maca anjeun bakal ngagaduhan harepan anu khusus. Atanapi anjeun anu bakal nyerat pamundut atanapi nalika ngantosan waleran khusus.

  1. Naon pesen dumasar kana? Naon anu ngadamel pesen?
  2. Naha aya kaayaan khusus anu menerkeun nyeratna? Ku kituna, penting pisan pikeun sacara saksama nangtukeun tempat, ogé momen, atanapi bahkan prosés anu paling cocog pikeun nepikeun pesen (nyaéta email, laporan, surat administrasi, jsb).

Saatos ngajawab sadayana patarosan di luhur, anjeun tiasa milih rencana nyerat. Sakumaha anu bakal urang tingali dina artikel kahareup, henteu ngan ukur hiji rencana nyerat, tapi deui. Henteu janten masalah naon anu anjeun rencanakeun nyerat, tétéla ampir sadaya tujuan komunikasi gaduh rencana. Éta ngeunaan ngabagi inpormasi, narik perhatian, ngayakinkeun kana poko anu ditangtoskeun atanapi népakeun jinis réaksi.

maca  Naha langkung saé ngirim email atanapi langkung saé surat?