Ако работите со зголемени количини на податоци, овој курс за Tableau 2019 е за вас. Андре Мајер, креатор и автор на книги за деловна интелигенција, ќе ви помогне да креирате ефективни и динамични контролни табли и презентации. Ќе биде покриена интеграцијата на податоците со користење на ресурси на Excel. Ќе го покриеме и создавањето на различни графикони, вклучувајќи табели и мрежи. Следно, ќе научите како да креирате интерактивни контролни табли користејќи графикони. На крајот на курсот, ќе можете да манипулирате со податоци и да креирате извештаи.

Табела што е тоа?

Tableau, производ на компанија со седиште во Сиетл, е основана во 2003 година. Нивниот софтвер брзо стана една од најдобрите алатки за анализа на податоци на пазарот. Tableau е сеопфатен сет на алатки што постојано се развива. Тоа е софтвер кој може да го користат многу различни луѓе. Всушност, толку е лесен за користење што можете да креирате едноставна табела за неколку секунди. За жал, потребни се години искуство за целосно искористување на оваа алатка и нејзините напредни функции.

Зошто да изберете Tableau наместо други решенија за BI како што се MyReport, Qlik Sense или Power BI?

  1. поедноставување на собирањето и анализата на податоците

Податоците може да се собираат, чистат и анализираат интуитивно, без да се бара програмско знаење. Ова им овозможува на аналитичарите на податоци и деловните корисници да анализираат големи и сложени збирки на податоци.

  1. интерактивни и интуитивни контролни табли.

Tableau не се нарекува Tableau за џабе: контролните табли на Tableau се познати по нивната леснотија на користење, визуелна флексибилност и динамичност. Тоа е одличен начин да ја проширите употребата на контролните табли во вашата организација.

  1. податоци во позначајни приказни користејќи Dataviz и Data Stories.
READ  Подобрете ги вашите вештини за слушање

Tableau нуди колекција од алатки на Dataviz (табели, мапи, равенки итн.) кои ви овозможуваат да им раскажувате на корисниците подобри приказни за вашите податоци. Целта на раскажувањето е да ги направи податоците поразбирливи преку нивно прикажување во форма на приказна. Оваа приказна треба да зборува за одредена публика и да биде разбирлива. Ова го олеснува ширењето на информации во рамките на организацијата.

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница