Print Friendly, PDF & Email

Apa wae topik, nyiapake rencana nulis mesthi dadi aturan penting kanggo ngajeni sajrone sekolah. Saiki, umume wong ora nggatekake langkah iki lan pungkasane ngalami akibat. Temenan, kita tanggung jawab kanggo saben pilihan. Aku bakal nyoba nuduhake sampeyan carane kurang rencana nulis minangka kesalahan.

 Rencana nulis, prasyarat penting kanggo ngatur ide sampeyan

Sadurunge nulis ide, penting banget ngatur kanthi nggunakake rencana terstruktur kanggo mesthekake konsistensi pesen sing bakal diwenehake.

Rencana kasebut bakal mbantu sampeyan ngatur utawa ngatur kabeh informasi sing ana gandhengane karo topik sing diwenehake. Nanging, yen sampeyan ora duwe informasi iki. Sampeyan kudu nindakake riset kanggo milih sing paling relevan. Penyusunan rencana bakal sabanjure. Iki minangka langkah sing penting banget, amarga bisa nggawe pikirane dadi runtut.

Umumé, rencana kasebut negesake ide-ide utama teks, diterusake karo sub-ide, conto utawa kasunyatan kanggo nggambarake. Mula ora prelu kuatir karo pilihan kosa kata, uga struktur ukara. Ing tahap iki, iki mung ringkesan ringkes saka tulisan sing bakal teka. Iki menehi sawetara kamardikan kanggo nulis. Iki minangka cara sing apik kanggo sampeyan fokus ing ngurutake informasi sing bakal ditulis nalika nulis.

Informasi pesenan

Ora ana tulisan utawa nulis tanpa luwih dhisik nglumpukake informasi sing cukup akeh. Langkah iki umume diikuti karo kategorisasi banjur klasifikasi informasi iki. Titik sing paling penting yaiku nyuda ide utama, ide sekunder lan liya-liyane. Iki minangka cara paling apik kanggo milih urutan presentasi pikirane, nulungi para pamaca supaya ngerti pesen lan maca kanthi ora angel.

maca  Ekspresi sopan supaya ora ana ing email profesional

Kaping pisanan, penting kanggo menehi tesis dadi inti saka subjek sing bakal dikembangake. Mula, dadi takon babagan pitakon ing ngisor iki: apa, apa sing kudu dak tulis? Njawab pitakon kasebut kalebu ngusulake ukara cekak, nggambarake kayata judhul gedhe, sing dadi subyek lan negesake kanthi umum ide sing bakal ditularake menyang pihak sing nampa.

Banjur sampeyan kudu ngatur ide, siji ing koheren karo liyane. Miturut pendapat saya, teknik paling apik kanggo nyebutake kreativitas lan nglumpukake kabeh informasi babagan subyek yaiku Mind Mapping. Iki ora mung ngidini sampeyan duwe tampilan sing luwih ringkes kanggo macem-macem konsep, nanging uga nggawe link ing antarane. Kanthi sistem iki, sampeyan bakal bisa ngrampungake masalah.

Langkah siji :

Diwiwiti karo:

  • kumpulake ide sing bisa migunani kanggo nulis,
  • golongan kulawarga sing padha ing kategori siji lan padha,
  • mbusak sing, miturut target sampeyan, pungkasane ora prelu,
  • tambahake informasi liyane kaya sing dibutuhake supaya bisa maca.

Langkah kapindho :

Saiki sampeyan kudu ngatur ide sing sampeyan pilih, yaiku, nemtokake ide sekunder kanggo ngasilake pesen sing luwih ringkes. Voltaire, ing karya sastra " candid ", Menyang arah sing padha karo negesake:" Rahasia kanggo mboseni yaiku ngomong kabeh ". Kita urusan ing kene kanthi proses sing efektif banget kanggo nulis sing sukses.

maca  Templat email kanggo nanggapi panjalukan kanggo informasi saka kolega

Nemtokake kahanan komunikasi?

Ayo diwiwiti kanthi ngelingi manawa kahanan komunikasi akeh pengaruhe pilihan sing digawe ing rencana nulis. Iki disusun adhedhasar seri saka limang pitakonan:

  1. Sapa pengarange?? Apa gunane?
  2. Sapa sing dadi target tulisan sampeyan?? Apa judhul utawa fungsi sing maca vis-à-vis panganggit? Apa hubungane penulis lan sing maca? Apa tulisane didhasarake sapa sejatine utawa ana ing jeneng judhul, utawa uga ing jeneng perusahaan sing diwakili? Apa sing mbuktekake pangerten babagan isi karya kasebut? Napa penting dheweke maca?
  3. Napa nulis? Apa kanggo menehi informasi marang sing maca, kanggo ngyakinake kasunyatan, lan menehi reaksi saka dheweke? Apa sing dikarepake penulis kanggo para sing maca?

Penting, sampeyan ngelingi manawa nulis profesional minangka cara komunikasi sing duwe kekhasan. Wong sing bakal maca sampeyan bakal duwe pengarep-arep khusus. Utawa sampeyan sing bakal nulis panjaluk utawa ngenteni jawaban tartamtu.

  1. Apa adhedhasar pesen? Apa sing nggawe pesen kasebut?
  2. Apa ana kahanan khusus sing mbenerake nulis? Dadi, penting banget kanggo nemtokake panggonan, uga wayahe, utawa malah proses sing paling cocok kanggo ngirim pesen (apa e-mail, laporan, surat administratif, lsp).

Sawise mangsuli kabeh pitakon ing ndhuwur, sampeyan bisa milih rencana nulis. Kaya sing bakal dideleng ing artikel mbesuk, ora mung siji rencana nulis, nanging luwih akeh. Ora preduli apa sing bakal sampeyan rencanakake, pranyata meh kabeh target komunikasi duwe rencana. Yaiku nuduhake informasi, narik kawigaten, ngyakinake babagan subyek utawa menehi reaksi.

maca  Tulis email yen ora ana