Kuptoni rreziqet që lidhen me vendndodhjen gjeografike dhe se si kriminelët kibernetikë shfrytëzojnë të dhënat tuaja

Gjeolokacioni, megjithëse i përshtatshëm për shumë aplikacione dhe shërbime, mund të përbëjë gjithashtu rreziqe sigurie për të dhënat tuaja. Kriminelët kibernetikë mund ta përdorin këtë informacion për të gjurmuar lëvizjet tuaja, për të synuar reklama me qëllim të keq dhe madje për të kryer vjedhje ose akte të tjera kriminale.

Të dhënat e vendndodhjes shpesh mblidhen nga aplikacionet dhe shërbimet që përdorni në telefonin tuaj inteligjent. Megjithëse disa aplikacione kanë nevojë për këtë informacion për të funksionuar siç duhet, të tjerët mund ta mbledhin atë për qëllime më pak të dukshme, të tilla si reklamimi i synuar ose shitja e të dhënave palëve të treta.

Është e rëndësishme të kuptoni se si këto të dhëna mblidhen, ruhen dhe përdoren për të mbrojtur më mirë privatësinë dhe sigurinë tuaj në internet. Këtu janë disa mënyra të provuara për të siguruar të dhënat tuaja të vendndodhjes dhe për të shmangur kriminelët kibernetikë që mund të kërkojnë t'i shfrytëzojnë ato.

Merrni kontrollin e cilësimeve të vendndodhjes tuaj dhe kufizoni aksesin në aplikacion

Hapi i parë për të mbrojtur të dhënat tuaja të vendndodhjes është të kontrolloni se cilat shërbime dhe aplikacione kanë qasje në to. Telefonat inteligjentë modernë zakonisht ofrojnë opsione për të menaxhuar këto leje, duke ju lejuar të kufizoni aksesin në vendndodhjen tuaj për secilin aplikacion individualisht.

Në pajisje android et IOS, mund të përdorni cilësimet e vendndodhjes dhe të rregulloni lejet për çdo aplikacion. Rekomandohet që të lejoni qasjen e vendndodhjes vetëm te aplikacionet që kanë vërtet nevojë për të funksionuar siç duhet, si p.sh. aplikacionet e navigimit ose të motit.

LEXO  Falas: Si të përdorni funksionet në formatimin e kushtëzuar

Është gjithashtu e rëndësishme të kontrolloni rregullisht lejet e vendndodhjes për t'u siguruar që asnjë aplikacion i ri nuk ka qasje në të dhënat tuaja pa pëlqimin tuaj. Duke marrë kohë për të rishikuar këto cilësime, mund të reduktoni rreziqet e vendndodhjes gjeografike dhe të siguroheni që vetëm aplikacionet e nevojshme të kenë qasje në informacionin e vendndodhjes suaj.

Përdorni një VPN dhe aplikacione të privatësisë për të fshehur vendndodhjen tuaj dhe për të mbrojtur privatësinë tuaj

Një metodë tjetër e provuar për të mbrojtur të dhënat tuaja të vendndodhjes është përdorimi i një rrjeti privat virtual (VPN) dhe aplikacionet e privatësisë. Një VPN fsheh adresën tuaj IP, duke e bërë më të vështirë për kriminelët kibernetikë dhe reklamuesit të gjurmojnë vendndodhjen tuaj. Për më tepër, një VPN kodon lidhjen tuaj të internetit, duke siguruar mbrojtje shtesë kundër përgjimit të të dhënave.

Kur zgjidhni një VPN, shkoni me një shërbim me reputacion që ofron veçori të forta sigurie dhe një politikë strikte pa regjistrime. Kjo siguron që të dhënat tuaja të vendndodhjes dhe aktiviteti në internet nuk do të ruhen nga vetë ofruesi VPN.

Së bashku me përdorimin e një VPN, mund të instaloni gjithashtu aplikacione të privatësisë në smartphone tuaj. Këto aplikacione mund të bllokojnë gjurmuesit, të parandalojnë reklamat e synuara dhe të ofrojnë veçori të shfletimit privat për të ndihmuar në mbrojtjen e mëtejshme të të dhënave të vendndodhjes suaj.

Duke kombinuar një VPN cilësore me aplikacionet e privatësisë, mund të forconi mbrojtjen e të dhënave tuaja të vendndodhjes dhe të zvogëloni rreziqet e vendndodhjes. Kjo ju lejon të shijoni përfitimet e teknologjisë së bazuar në vendndodhje duke ruajtur privatësinë tuaj dhe tuajën sigurinë në internet.