Откријте ја уметноста на истражувачка анализа на податоци

Во свет каде податоците станаа ново масло, да се знае како да се анализира е суштинска вештина. Обуката „Изврши истражувачка анализа на податоци“ понудена од OpenClassrooms е божји дар за секој што сака да ја совлада оваа уметност. Со времетраење од 15 часа, овој курс на средно ниво ќе ви овозможи да ги разберете трендовите на вашата база на податоци благодарение на моќните методи како што се анализа на главни компоненти (PCA) и кластерирање на k-средства.

За време на оваа обука, ќе научите како да вршите мултидимензионална истражувачка анализа, суштинска алатка за секој добар аналитичар на податоци. Ќе бидете водени во употребата на популарни методи за брзо анализирање на вашиот примерок, намалувајќи ја димензијата на бројот на поединци или променливи. Иконските методи како што е PCA ви овозможуваат брзо да ги идентификувате главните трендови во вашиот примерок, со намалување на бројот на променливи неопходни за претставување на вашите податоци, а притоа да изгубите што е можно помалку информации.

Предусловите за овој курс се владеење на математиката на ниво на Terminale ES или S, добро познавање на еднодимензионална и дводимензионална описна статистика, како и владеење на јазикот Python или R во контекст на Data Science. Добро владеење со библиотеките на пандите, NumPy и Matplotlib ќе биде неопходно ако изберете Python како ваш програмски јазик.

Нурнете во богат и структуриран тренинг

За да започнете со истражувачка анализа на податоци, потребна е структурирана и добро организирана обука. OpenClassrooms ви нуди добро осмислен образовен пат кој ве води низ различните фази на учење. Ќе започнете со вовед во истражувачката мултидимензионална анализа, каде што ќе го откриете интересот на овој пристап и ќе се сретнете со експерти во областа, како што е Емерик Николас, познат научник за податоци.

READ  Управувајте со вашиот професионален проект успешно

Како што напредувате низ обуката, ќе се запознаете со понапредни концепти. Вториот дел од курсот ќе ве потопи во светот на анализата на главни компоненти (PCA), техника која ќе ви овозможи да ги разберете прашањата и методите за намалување на димензијата. Исто така, ќе научите како да го толкувате кругот на корелации и да го изберете бројот на компоненти што ќе ги користите во вашите анализи.

Но, тоа не е се, третиот дел од курсот ќе ве запознае со техниките за партиционирање на податоци. Ќе научите за алгоритмот k-means, популарен метод за класификација на вашите податоци во хомогени групи, како и техники за хиерархиско кластерирање. Овие вештини се од суштинско значење за секој аналитичар на податоци кој сака да извлече вредни сознанија од големи количини на податоци.

Оваа обука е сеопфатна и ви ги дава алатките што ви се потребни за да станете експерт за анализа на податоци. Ќе можете самостојно и ефикасно да вршите истражувачки анализи на податоци, што е многу барана вештина во денешниот професионален свет.

Проширете ги вашите професионални хоризонти со прагматична обука

Во динамичното поле на науката за податоци, стекнувањето практични вештини е од клучно значење. Оваа обука ве подготвува да одговорите на вистинските предизвици со кои ќе се соочите во вашата идна кариера. Потопувајќи се во реални студии на случај и практични проекти, ќе имате можност да го спроведете во пракса стекнатото теоретско знаење.

Една од главните придобивки од оваа обука е пристапот до заедницата на ученици и професионалци со истомисленици. Ќе можете да разменувате идеи, да разговарате за концепти, па дури и да соработувате на проекти, создавајќи вредна мрежа за вашата идна кариера. Дополнително, платформата OpenClassrooms ви нуди персонализирано следење, овозможувајќи ви да напредувате со сопствено темпо, а истовремено да имате корист од помошта од експерти во областа.

READ  Експертска евалуација на ML модели

Покрај тоа, оваа обука ви нуди неспоредлива флексибилност, овозможувајќи ви да ги следите курсевите со свое темпо, од удобноста на вашиот дом. Овој пристап на учење самостојно не е само практичен, туку и го поттикнува развојот на вештини за самодисциплина и управување со времето, вредни средства во денешниот професионален свет.

Накратко, оваа обука е порта за успешна кариера во областа на науката за податоци. Тоа не само што ве опремува со солидни теоретски вештини, туку и практично искуство што ќе ве издвои на пазарот на труд.