Ви го претставуваме Gmail за бизнис (Google Workspace)

Gmail Enterprise, апликацијата вклучена во Google Workspace е многу повеќе од едноставна услуга за е-пошта. Тоа е комплетна алатка која нуди низа функции дизајнирани да ја олеснат комуникацијата, соработката и управувањето со времето во вашата компанија. Но, за целосно искористување на овие карактеристики, вашите колеги треба да разберат како функционираат и како ефективно да ги користат. Како внатрешен тренер, тука влегувате.

Овој прв дел од нашиот целосен водич за Gmail Enterprise ќе ви даде преглед на главните карактеристики на Gmail Enterprise и нивната корисност во професионален контекст.

Месигерија : Во срцето на Gmail Enterprise е неговата услуга за е-пошта. Ви овозможува да испраќате и примате е-пораки, но нуди и многу други функции, како што е можноста за креирање етикети за организирање на вашите е-пошта, користење филтри за автоматизирање на одредени дејства и конфигурирање на автоматски одговори.

календар : Вградениот календар на Gmail Enterprise ви овозможува да закажувате состаноци, да поставувате потсетници за себе и да гледате кога вашите соработници се достапни. Можете дури и да креирате повеќе календари за различни аспекти од вашата работа.

Google диск : Google Drive, дел од Google Workspace, ви овозможува да складирате, споделувате и соработувате на документи, табели и презентации. Можете да споделувате датотеки или цели папки со вашите колеги и да работите заедно на документи во реално време.

Разговарајте и запознајте се : Gmail за бизнис вклучува и Google Chat и Google Meet, кои ви овозможуваат да комуницирате со вашите колеги преку инстант пораки, гласовен повик или видео конференција.

READ  Станете експерт за UX дизајн следејќи ја нашата онлајн обука

Сите овие функции се достапни од вашата сметка на Gmail, што го прави Gmail за бизнис моќен и удобен. Во следните делови од ова упатство, детално ќе ја разгледаме секоја од овие карактеристики, давајќи ви практични совети за ефективно користење на истите во обуката.

Напредни функции на Gmail за бизнис

Откако ќе ги покриеме основите на Gmail Enterprise, време е да преминеме на некои од напредните функции што ја прават оваа алатка толку моќна. Совладувањето со нив може да им помогне на вашите колеги да работат поефикасно и да заштедат време секој ден.

1. Кратенки на тастатурата : Gmail Enterprise нуди серија на кратенки на тастатурата кои ви овозможуваат брзо да се движите низ сандачето и да вршите различни дејства без да мора да го користите глувчето. На пример, со притискање на „c“ можете да составите нова е-пошта, додека со притискање на „e“ можете да ја архивирате избраната е-пошта. Целосната листа на кратенки на тастатурата можете да ја најдете во помошта за Gmail.

2. Предложени одговори и паметно пишување : Овие функции, овозможени од вештачката интелигенција на Google, можат да помогнат побрзо да пишувате е-пошта. Предложени одговори нуди кратки одговори на е-пошта, додека Smart Compose нуди реченици за пополнете ги тие што ги пишувате.

3. Функционалност за делегирање : Со оваа функција, можете да му дадете дозвола на друго лице да управува со вашето сандаче. Ова може да биде особено корисно за луѓето кои добиваат многу е-пошта и им треба помош при управувањето со нив.

4. Интеграции : Gmail за бизнис може да се интегрира со многу други апликации, вклучително и оние што не се на Google. На пример, можете да го интегрирате Gmail со вашиот менаџер на задачи или CRM за следење на е-пошта поврзани со конкретни проекти или клиенти.

READ  Нурнете во длабоко учење со овој бесплатен MOOC

Со обучување на вашите колеги за овие напредни функции, ќе им помогнете да го извлечат максимумот од Gmail за бизнис и да ја зголемат нивната продуктивност. Во следниот дел, ќе разговараме за некои најдобри практики за обука на Gmail Enterprise.

Стратегии за ефективна обука на Gmail Enterprise

Сега кога солидно ги разбирате основните и напредните функции на Gmail Enterprise, време е да размислите како можете ефективно да го пренесете тоа знаење на вашите колеги. Еве неколку стратегии што можете да ги прифатите:

1. Практична обука : Најдобар начин да научите како да користите алатка како Gmail за бизнис е да го направите тоа сами. Кога ги обучувате вашите колеги, погрижете се да им дадете многу време сами да ги истражуваат функциите на Gmail и да ги вежбаат специфичните задачи што ќе треба да ги извршуваат во нивната секојдневна работа.

2. Користете надворешни ресурси за обука : Постојат многу ресурси на интернет кои можат да им помогнат на вашите соработници да научат како да користат Gmail за бизнис. На пример, Google нуди a центар за обука кој детално ги опфаќа сите карактеристики на Gmail. Има и бесплатни видеа за обука на YouTube, како оние на каналот WINDTOPIC.

3. Сесии со прашања и одговори : организирајте редовни сесии за прашања и одговори на кои соработниците можат да поставуваат прашања за функциите на Gmail што не ги разбираат или за проблемите што ги имаат. Ова е одлична можност за вас да обезбедите персонализирани одговори и да одговорите на конкретни прашања што се појавуваат во вашиот бизнис.

READ  Зошто се интересни телефонските анкети?

4. Поттикнете го самостојното учење : Охрабрете ги вашите колеги сами да го истражуваат Gmail Enterprise и да се обидат да ги решат сопствените проблеми пред да побараат помош од вас. Ова ќе им помогне да ја развијат својата самодоверба и да станат понезависни.

Со имплементирање на овие стратегии, можете да им помогнете на вашите колеги да го совладаат Gmail Enterprise и да го направат вредна алатка за нивната работа. Среќно со вашиот тренинг!