Комплетен список на сите кратенки на тастатурата на Windows 10. Зошто? Па, едноставно, да работиме трипати побрзо. Префрлете се од табулаторот на табулаторот во прелистувачот. Потоа изберете цел текст и отпечатете го скоро веднаш. Преименувајте ги папките, избришете ги, преместете ги. Сето ова со многу голема брзина. Но, не само тоа, практично сè може да се направи. Заштедете се сите оние движења на затворање на прозорец. Потоа повторно отворете друг. Да заврши по некое време со затворање на сите. Уникатен начин да се види појасно. Во зависност од работата што треба да ја завршите, некои од вас ќе бидат тотално бескорисни. Додека другите ќе станат неопходни за вас.

Кои се кратенките на тастатурата?

Ние зборуваме за кратенки на тастатурата кога користиме сет на претходно дефинирани клучеви за побрзо извршување на акција. Тоа значи да се каже без да се манипулира со глувчето. Да се ​​движите низ различните менија, папки, јазичиња и прозорци… Многу практично, лесно ќе ги запомните кратенките на тастатурата што се корисни за вас секојдневно. Едноставен почетник може да копира, залепи, печати или форматира документ за помалку од пет минути. Потоа да се фокусираме на кратенките на тастатурата што се важни во неговото поле.

Кои копчиња се користат за кратенки на тастатурата?

Во Windows постојат три копчиња кои се добро познати и општо користени за кратенки на тастатурата. Ги имате копчињата CTRL и ALT, како и копчето Windows. Но, тука се и сите копчиња. Оние кои одат од F1 до F12 кои се на врвот на тастатурата. Без да го заборавиме познатото копче „принтскрин“ што ги следи. Овие копчиња се комбинираат со други лоцирани на дното на тастатурата (Fn). Веќе сами заштедите исклучително драгоцено време. Особено кога имате многу работа, а еден или два часа за заштеда не се занемарливи. И самите гледате дека ведрото време е импресивно. Правилната употреба на кратенките ќе ја направи сета разлика во тешки околности.

Секоја апликација има свои кратенки на тастатурата

За да можете навистина да ја подобрите вашата продуктивност. Треба да се фокусирате на кратенките што ви се корисни. Оние што ви заштедуваат време. Но, исто така, не заборавајте дека кратенките на тастатурата на Windows 10. Не мора да работите во секоја програма. Многу софтвер имаат свои кратенки на тастатурата. Вие не треба да бидете изненадени ако кратенката на тастатурата не работи во апликација или на Macintosh. Целосниот список на кратенки на тастатурата во Windows 10 можете да го најдете подолу. Наведува, кога може да се користи кратенка, во кој контекст. Забележете дека истата кратенка може да има различен ефект во почетното мени и на работната површина. Затоа мора да бидеме претпазливи да не правиме грешки.

Обука со правење

АКО првично го користите глувчето се чувствувате како да одите побрзо. Знајте дека ова е грешка. Искрено, имате голема корист од запознавањето со кратенките на тастатурата. Се разбира, на почетокот може да изгледа комплицирано. Особено ако не сте навистина пргав со тастатура. Но, тогаш со текот на времето. Ќе се навикнеш на тоа како и сите други. Не двоумете се да го погледнете видеото, тоа ќе ве убеди. Ако сакате, можете да пребарувате директно во табелата. Кратенката на тастатурата или кратенките што ве интересираат се нужно таму.

кратенкиКомунални услугиОбласт на употреба
CTRL+A Изберете го целиот текстВажи во повеќето софтвер
CTRL + C Копирајте избрана ставкаВажи во повеќето софтвер
CTRL + X исечете ја избраната ставкаВажи во повеќето софтвер
CTRL+V Залепете избрана ставкаВажи во повеќето софтвер
CTRL+Z Поништи ја последната акцијаВажи во повеќето софтвер
CTRL+Y Вратете ја последната акцијаВажи во повеќето софтвер
CTRL+S Зачувајте документВажи во повеќето софтвер
CTRL+P печатењеВажи во повеќето софтвер
CTRL + лево или десно стрелка Поместете го покажувачот на почетокот на претходниот или следниот зборВажи во повеќето софтвер
CTRL + стрелка нагоре или надолу Поместете го курсорот до почетокот на претходниот или следниот пасусВажи во повеќето софтвер
Alt + TabОдете од една отворена апликација на другаОпшто важи за Windows 10
Alt + F4Затворете го активниот елемент или излезете од активната апликацијаОпшто важи за Windows 10
Windows + LЗаклучете го вашиот компјутерОпшто важи за Windows 10
Виндоус + ДПокажете и скријте ја работната површинаОпшто важи за Windows 10
F2Преименување на избраната ставкаОпшто важи за Windows 10
F3Пронајдете датотека или папка во истражувачот на датотекиОпшто важи за Windows 10
F4Прикажи список на лентата за адреси во истражувачот на датотекиОпшто важи за Windows 10
F5Освежете го активниот прозорецОпшто важи за Windows 10
F6Прелистајте ги предметите на екранот во прозорец или на работната површинаОпшто важи за Windows 10
F10Активирајте ја лентата со мени во активната апликацијаОпшто важи за Windows 10
Alt + F8Покажете ја вашата лозинка на екранот за најавувањеОпшто важи за Windows 10
Alt + EscПрелистајте ги артиклите според редоследот на отворањетоОпшто важи за Windows 10
Алт + подвлечено писмоИзведете ја командата за ова писмоОпшто важи за Windows 10
Alt + EnterПрикажете ги својствата на избраниот елементОпшто важи за Windows 10
Alt + вселенска лентаОтворете го менито за кратенки на прозорецот за активна конзолаОпшто важи за Windows 10
Alt + лево стрелкаRetourОпшто важи за Windows 10
Alt + десно стрелкаsuivantОпшто важи за Windows 10
Alt + Претходна страницаОди до една страницаОпшто важи за Windows 10
Alt + Следна страницаСпуштете една страницаОпшто важи за Windows 10
CTRL + F4Затворете го активниот документ во апликациите на цел екран што ви овозможуваат да имате повеќе документи отворениОпшто важи за Windows 10
CTRL+AИзберете ги сите елементи во документ или прозорецОпшто важи за Windows 10
CTRL + D (или Избриши)Избришете ја избраната ставка и преместете ја во ѓубреОпшто важи за Windows 10
CTRL + R (или F5)Освежете го активниот прозорецОпшто важи за Windows 10
CTRL+YВратете ги променитеОпшто важи за Windows 10
CTRL + Десна стрелкаПоместете го покажувачот на почетокот на следниот зборОпшто важи за Windows 10
CTRL + Лево стрелкаПоместете го покажувачот кон почетокот на претходниот зборОпшто важи за Windows 10
CTRL + стрелка надолуПоместете го курсорот до почетокот на следниот пасусОпшто важи за Windows 10
CTRL + стрелка нагореПоместете го курсорот до почетокот на претходниот пасусОпшто важи за Windows 10
CTRL + Alt + TabКористете ги копчињата со стрелки за да се префрлате помеѓу сите отворени апликацииОпшто важи за Windows 10
Копчиња Alt + Shift + со стрелкиКога група или сликичка е обележана во менито, стартувајте ја или преместете ја во наведената насокаОпшто важи за Windows 10
CTRL + копчиња со стрелкаКога минијатурата е обележана во почетното мени, преместете ја на друга слика за да креирате папкаОпшто важи за Windows 10
CTRL + копчиња со стрелкиПроменете го големината на менито за почеток кога е отвореноОпшто важи за Windows 10
CTRL + насока + просторИзберете повеќе елементи во прозорец или на работната површинаОпшто важи за Windows 10
CTRL + ShiftСо насока изберете текст блокОпшто важи за Windows 10
CTRL + EscОтворете го менито за почетокОпшто важи за Windows 10
CTRL + Shift + EscОтворете го менаџерот за задачиОпшто важи за Windows 10
CTRL + ShiftПроменете го изгледот на тастатурата кога се достапни повеќе распоред на тастатураОпшто важи за Windows 10
CTRL + Вселенска лентаОвозможете или оневозможете го уредникот за метод на влез во кинески (IME)Општо важи за Windows 10
Shift + F10Прикажете го контекстното мени на избраниот елементОпшто важи за Windows 10
Префрлете со кое било копче со стрелаИзберете повеќе елементи во прозорец или на работната површина или изберете текст во документОпшто важи за Windows 10
Shift + ИзбришиИзбришете ја избраната ставка без претходно да ја преместите во ѓубреОпшто важи за Windows 10
Десна стрелкаОтворете го следното мени десно, или отворете подменуаОпшто важи за Windows 10
Лево стрелкаОтворете го следното мени лево или затворете го подменусотОпшто важи за Windows 10
БегствоПрестанете или прекинете ја задачата во текОпшто важи за Windows 10
Влијание за печатењеДозволете да фотографирате слики од екранотОпшто важи за Windows 10
Windows Отворете го менито за почетокОпшто важи за Windows 10
Виндоус + Јас Брзо пристап до поставките за WindowsОпшто важи за Windows 10
Windows + L Заклучете го вашиот компјутерОпшто важи за Windows 10
Виндоус + А Покажи центар за известувањеОпшто важи за Windows 10
Виндоус + Е Покажи истражувач на датотекиОпшто важи за Windows 10
Windows + S Отворете го моторот за пребарување на ВиндоусОпшто важи за Windows 10
Windows + RДа изврши наредбаОпшто важи за Windows 10
Windows + Shift + S Земете слика од екранот ако копчето за печатење на екранот не работиОпшто важи за Windows 10
Виндоус + лева или десна стрелка Поместете го прозорецот на едната или другата страна на екранотСпецифично за движење помеѓу прозорците
Windows + горе или долу стрелка Зголемете ја или намалете ја големината на прозорецотСпецифично за движење помеѓу прозорците
Виндоус + М Минимизирајте ги сите прозорциСпецифично за движење помеѓу прозорците
CTRL+N Отворете нов прозорец на активната апликацијаСпецифично за движење помеѓу прозорците
CTRL+W Затворете го активниот прозорецСпецифично за движење помеѓу прозорците
Виндоус + ДПрефрлете се на отворена апликацијаСпецифично за движење помеѓу прозорците
Alt + F4 Затвори активна програмаСпецифично за движење помеѓу прозорците
CTRL + Shift + N Создадете нова папкаСпецифично за движење помеѓу прозорците
F5 Освежете ја содржината на прозорецотСпецифично за движење помеѓу прозорците
F4Покажете ги предметите во активната листаСпецифични за прозорецот за дијалог
CTRL + табДвижење во јазичињатаСпецифични за прозорецот за дијалог
CTRL + Shift + TabВратете се во јазичињатаСпецифични за прозорецот за дијалог
CTRL + број помеѓу 1 и 9Преместете до јазичето што ве интересираСпецифични за прозорецот за дијалог
ТабелацијатаДа се ​​движите низ опциитеСпецифични за прозорецот за дијалог
Shift + таботВратете се во опциитеСпецифични за прозорецот за дијалог
Алт + подвлечено писмоИзвршете ја командата или изберете ја опцијата што се користи со оваа букваСпецифични за прозорецот за дијалог
Вселенска лентаАктивирајте го или деактивирајте го полето за проверка ако активната опција е поле за проверкаСпецифични за прозорецот за дијалог
Заден просторОтворете папка со највисоко ниво ако е избрана папка во дијалогот за зачувување како или отворенСпецифични за прозорецот за дијалог
Копчиња со стрелкиИзберете копче ако активната опција е група на копчиња за опцииСпецифични за прозорецот за дијалог
Alt + DИзберете ја лентата за адресаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
CTRL + EИзберете ја областа за пребарувањеСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
CTRL + FИзберете ја областа за пребарувањеСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
CTRL+NОтворете нов прозорецСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
CTRL+WЗатворете го активниот прозорецСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
CTRL + тркало за движење на глувчетоПроменете ја големината на текстот, изгледот на датотеката и иконите на папкитеСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
CTRL + Shift + EПокажете ги сите папки над избраната папкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
CTRL + Shift + NСоздадете папкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Verвездичка Вер Нум + (*)Покажете ги сите под-папки под избраната папкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Знак Ver Num + плус (+)Прикажете ја содржината на избраната папкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Ver Num + минус (-)Соберете ја избраната папкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Alt+PПокажете го панелот за прегледСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Alt + EnterОтворете го дијалогот за својства за избраниот елементСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Alt + десно стрелкаПрикажи следна папкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Alt + Горе стрелкаПогледнете ја локацијата на папкатаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Alt + лево стрелкаПогледнете ја претходната папкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Заден просторПогледнете ја претходната папкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Десна стрелкаПрикажете го тековниот избор кога е намален или изберете ја првата потпапкаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Лево стрелкаНамалете ја тековната селекција кога е проширена или изберете ја папката каде што се наоѓаше папкатаСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
КрајотПокажете го дното на активниот прозорецСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
ПочнувајќиПокажете го горниот дел од активниот прозорецСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
F11Максимизирајте го или намалете го активниот прозорецСпецифично за истражувачот на датотеки со Windows
Виндоус + Лево стрелкаГо менува активниот прозорец левоСпецифично за управување со активниот прозорец
Виндоус + Десна стрелкаГо менува активниот прозорец надесноСпецифично за управување со активниот прозорец
Windows + стрелка нагореВклучува активен прозорец на врвот или префрлете го прозорецот на цел екранСпецифично за управување со активниот прозорец
Windows + стрелка надолуВклучете го прозорецот надолуСпецифично за управување со активниот прозорец
CTRL или F5 + RОсвежете го активниот прозорецСпецифично за управување со активниот прозорец
F6Прелистајте ги предметите на екранот во прозорец или на работната површинаСпецифично за управување со активниот прозорец
Alt + Space barОтворете го контекстното мени на активниот прозорецСпецифично за управување со активниот прозорец
F4Покажете ги предметите во активната листаСпецифично за управување со активниот прозорец
CTRL + табДвижете се низ јазичињатаСпецифично за управување со активниот прозорец
CTRL + Shift + Tab Вратете се во јазичињатаСпецифично за управување со активниот прозорец
CTRL + број од 1-9Одете на одредено јазичеСпецифично за управување со активниот прозорец
ТаботДвижете се низ опциитеСпецифично за управување со активниот прозорец
Shift + таботВратете се во опциитеСпецифично за управување со активниот прозорец
Алт + подвлечено писмо Извршете ја командата или изберете ја опцијата поврзана со оваа букваСпецифично за управување со активниот прозорец
просторАктивирајте го или деактивирајте го полето за проверка ако активната опција е поле за проверкаСпецифично за управување со активниот прозорец
Заден просторОтворете папка со повисоко ниво ако папката е избрана во дијалогот "зачувај како" или "отворена"Специфично за управување со активниот прозорец
Копчиња со стрелкиИзберете копче ако активната опција е група на копчиња за опцииСпецифично за управување со активниот прозорец
Виндоус + Потворете ја Кортана, почекајте ги вашите гласовни командиДа се ​​користи Кортана
Windows + Sотворете ја Кортана, почекајте ги вашите писмени нарачкиДа се ​​користи Кортана
Виндоус + Јасотвора панел за поставки за Windows 10Да се ​​користи Кортана
Виндоус + Аотвора центар за известување за Windows 10Да се ​​користи Кортана
Windows + Xго отвора контекстното мени на копчето StartДа се ​​користи Кортана
Windows или CTRL + EscОтворете го менито за почетокСпецифично за почетното мени
Windows + XОтворете го тајното мени за стартСпецифично за почетното мени
Виндоус + ТПрелистајте ги апликациите во лентата со задачиСпецифично за почетното мени
Виндоус + [Број]Отворете ја закачената апликација на позицијата на лентата со задачиСпецифично за почетното мени
Windows + Alt + број од 1 до 9Отвора контекстуалното мени на закачената апликација според неговото место во лентата со задачиСпецифично за почетното мени
Виндоус + ДПокажете или скријте ја работната површинаСпецифично за почетното мени
Виндоус + CTRL + ДСоздадете нова виртуелна канцеларијаСпецифични за виртуелни канцеларии
Windows + CTRL + Лево стрелкаОтидете меѓу вашите канцеларии левоСпецифични за виртуелни канцеларии
Windows + CTRL + Десна стрелкаОтидете меѓу канцелариите десноСпецифични за виртуелни канцеларии
Виндоус + CTRL + F4Затворете ја активната работна површинаСпецифични за виртуелни канцеларии
Виндоус + ТабГи прикажува сите ваши клупи, како и сите отворени апликацииСпецифични за виртуелни канцеларии
CTRL + Windows и лево или деснода одам од една во друга канцеларијаСпецифични за виртуелни канцеларии
CTRL + тркало за движење на глувчето Зумирајте на страница и зголемете ја големината на фонтотЗа пристапност
Виндоус и - или +Ви овозможува да зумирате со лупатаЗа пристапност
Виндоус + CTRL + МОтвора поставките за пристапност до Windows 10За пристапност
READ  Excel Совети Прв дел-допинг вашата продуктивност