Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Пораките за отсутни се важни пишување на работата. Но, поради многу причини, тие можат да се занемарат. Ова се објаснува со контекстот на нивното пишување, а понекогаш и со тоа што не се зема предвид влијанието што може да го имаат.

Навистина, пораката за отсуство е автоматска порака. Испратено како одговор на која било порака добиена во временски интервал или во одреден период. Понекогаш пораката се подготвува во контекст на одење на одмор. Овој период, кога веројатно веќе го имате умот на друго место, можеби не е најдобро време да ја напишете вашата порака.

Која е поентата за конфигурирање на порака за автоматско отсуство?

Отсуството од работна порака е важно на многу начини. Се користи за да ги извести сите ваши вработени за вашето отсуство. Исто така, служи за давање информации што им овозможуваат да ги продолжат своите активности додека чекаат да се вратите. Овие информации главно се датумот на опоравување, деталите за контакт за итни случаи за да ве контактираат или деталите за контакт на некој колега што треба да контактира во итни случаи. Со оглед на сето ова, пораката за отсуство е суштински чин на комуникација за секој професионалец.

Кои се грешките што треба да се избегнат?

Со оглед на важноста на пораката за отсуство, ќе биде потребно да се земат предвид неколку параметри за да не го шокирате или непочитувате вашиот соговорник. Подобро да звучи премногу почитувано отколку непочитувано. Значи, не можете да користите изрази како OUPS, pff, итн. Needе треба да го земете предвид профилот на сите засегнати страни. Така, избегнувајте да пишувате како да разговарате само со соработници кога вашите претпоставени или клиенти, добавувачи или дури и јавни власти може да ви испраќаат пораки.

READ  Шаблон за писмо за да побарате аванс или депозит

За да се избегне оваа непријатност, можно е со Outlook да имате порака за отсуство за внатрешни пошти на компанијата и друга порака за надворешна пошта. Во секој случај, ќе мора да ги земете предвид сите профили за да создадете добро структурирана порака за отсуство.

Покрај тоа, информациите мора да бидат корисни и прецизни. Избегнувајте двосмислени пораки од типот „tomorrowе отсуствувам од утре“ знаејќи дека кој ќе ги добие овие информации нема да може да го знае датумот на ова „утре“.

Конечно, избегнувајте да користите познат и лежерен тон. Навистина, еуфоријата на одмор на повидок може да предизвика да користите премногу познат тон. Не заборавајте да останете професионални до крај. Усно со колегите, ова може да се случи, но особено не во контекст на работни документи.

Каков тип на порака за отсуство да изберете?

За да ги избегнете сите овие стапици, изберете конвенционален стил. Ова ги вклучува вашите имиња и презимиња, информации за тоа кога можете да ја обработите добиената порака и лицето (лицата) за контакт во случај на вонредна состојба.