Секоја датотека на Excel обично ја нарекуваме табела. Корисно е да се разбере дека табела во Excel не се разликува од табела. Табелата во софтверот Excel навистина може да ви поедностави одредени секојдневни задачи, и дома и во вашиот бизнис.

Во оваа статија, ќе ве научиме како да користите некои основни концепти на алатката.

Што е табела во Excel?

Работниот лист е исклучиво јазиче во датотека Excel.

Веројатно знаете дека една од најбараните вештини во денешно време во компаниите е владеењето на Excel, но можеме да ве увериме дека за учење на сите негови функции потребно е малку време и пред се волја.

За да креирате табели во Excel, кога веќе сте во интерфејсот на Excel, само вметнете ново јазиче. Можете да изберете опција за користење на кратенката на тастатурата Shift + F11 или кликнете на „+“ веднаш до името на работниот лист.

Како да се движите помеѓу листовите?

Обично имаме неколку бази на податоци или различни информации, и тие мора да се стават во различни јазичиња или табели за да се олесни организацијата на работата. За да се движите помеѓу јазичиња или листови, можете да кликнете со левото копче на секоја од картичките за да ги отворите или да ја користите кратенката CTRL + PgDn за да одите напред или CTRL + PgUp за да се вратите назад.

READ  04| За кого е наменет надгледуваниот есеј?

Многу пати требаше да ги проширите истите табели во различни работни листови каде што само податоците се разликуваат. Овој тип на ситуација е доста чест кај луѓето кои работат со периодични проверки (дневни, неделни, месечни). Затоа е важно да знаете како да ги организирате за да може лесно да се пристапи до одредени информации.

Како да се применат бои во табела?

Кога работите со повеќе јазичиња/листови, една опција за одделување поврзани области, или дури и визуелно разликување на секоја разновидност на податоци, е да се користат различни бои за секоја ставка. За да го направите ова, можете само да кликнете со десното копче на редот, колоната или множеството ќелии, потоа кликнете со десното копче и изберете „fill color“, потоа изберете ја бојата што ја сакате за предметниот елемент.

Како да комбинирате работни листови во Excel?

Откако ќе ја вметнете вашата база на податоци во табелите, интересно е да се вршат операции како што се вкупниот број презентирани количини, пресметката на процентите што треба да се користат и многу други податоци што можеби ќе ви бидат потребни и групата во ќелии во вашата табела.

Откако ќе го направите тоа, треба да научите како да креирате формули од податоците што ги имате на располагање. На пример, вредноста на производите на линијата 1 од резимениот лист на фармата ќе биде збирот на вредноста на производите на линијата 1 на секој од податоците за работата на тимовите и така натаму за релевантни информации до секој ред и колона од вашиот контролен лист.

READ  Бесплатен Excel: Разбирање како да компонирате IF функција

Можете исто така да научите да користите графикони и графикони за подобро да ги толкувате вашите резултати. Целта на графиконите, како што сугерира името, е да обезбедат графички приказ на важни податоци, за подобра визуелизација на добиените резултати.

во заклучок

Како се чувствувате кога ќе сфатите дека Excel е предуслов за денешниот пазар на труд? Ако сте збунети од некои функции и не знаете како да ги претворите податоците во навистина релевантни информации, не грижете се, можете да научите како ефективно да го користите Excel, а има дури и бесплатни видеа за обука наведени на нашата страница. Тие доаѓаат од најголемите платформи за учење.