Суштински кратенки на тастатурата за оптимизирање на вашето искуство со Gmail

Кратенки на тастатурата се одличен начин да ги забрзате вашите секојдневни задачи во Gmail. Еве некои од најкорисните кратенки што треба да ги знаете:

 • Архивирајте ги е-поштата : Притиснете „E“ за брзо архивирање на избраната е-пошта.
 • Составете е-пошта : Притиснете „C“ за да го отворите прозорецот за составување нова е-пошта.
 • Испрати во ѓубре : Притиснете „#“ за да избришете избрана е-пошта.
 • Изберете ги сите разговори : Притиснете „*+A“ за да ги изберете сите разговори на тековната страница.
 • Врати на сите : Притиснете „За“ за да одговорите на сите примачи на е-пошта.
 • Répondre : Притиснете „R“ за да одговорите на испраќачот на е-пошта.
 • Одговорете во нов прозорец : Притиснете „Shift+A“ за да отворите нов прозорец за одговор.

Овие кратенки ќе ви заштедат време и ќе ја подобрат вашата продуктивност кога користите Gmail. Слободно користете ги редовно за да го извлечете максимумот од вашето искуство со Gmail. Во следниот дел, ќе откриеме уште повеќе кратенки кои ќе ви помогнат да го совладате вашето сандаче.

Кратенки на тастатурата за форматирање текст и составување е-пошта

Совладувањето на кратенките на тастатурата за форматирање текст и составување е-пошта ќе ви овозможи да креирате попривлечни и професионални пораки. Еве неколку корисни кратенки на тастатурата за пишување е-пошта:

 • Направете го текстот курзив : Користете „Ctrl+I“ (Windows) или „⌘+I“ (Mac) за закосување на текстот.
 • Направете го текстот задебелен : Користете „Ctrl+B“ (Windows) или „⌘+B“ (Mac) за да го направите текстот задебелен.
 • Подвлечете го текстот : Користете „Ctrl+U“ (Windows) или „⌘+U“ (Mac) за да го подвлечете текстот.
 • Текст со штрајк : Користете „Alt+Shift+5“ (Windows) или „⌘+Shift+X“ (Mac) за препишување текст.
 • Вметни врска : Користете „Ctrl+K“ (Windows) или „⌘+K“ (Mac) за да вметнете хиперврска.
 • Додајте примачи на Cc на е-пошта : Користете „Ctrl+Shift+C“ (Windows) или „⌘+Shift+C“ (Mac) за да додадете CC примачи.
 • Додајте примачи на Bcc на е-пошта : Користете „Ctrl+Shift+B“ (Windows) или „⌘+Shift+B“ (Mac) за да ги заслепите примателите на карбонски копии.
READ  Архивирање или бришење во Gmail за бизнис: Водич

Овие кратенки ќе ви помогнат да пишувате е-пошта побрзо и поефикасно, а истовремено да ја подобрите презентацијата на вашите пораки. Во третиот дел од оваа статија, ќе истражиме уште повеќе кратенки на тастатурата кои ќе ви помогнат да се движите во Gmail и да управувате со вашето сандаче.

Кратенки на тастатурата за навигација на Gmail и управување со вашето сандаче

Покрај кратенките за пишување е-пошта, важно е да ги знаете и кратенките на тастатурата што ви дозволуваат да се движите во Gmail и да управувате со вашето сандаче. Еве неколку основни кратенки на тастатурата за ефективно управување со вашето сандаче:

 • Пребарајте сандаче : Користете „/“ за да ја отворите лентата за пребарување и брзо да пронајдете е-пошта.
 • Архивирајте ги е-поштата : Користете „E“ за архивирање на избраните пораки.
 • Испрати во ѓубре : Користете „#“ за да ги преместите избраните е-пораки во корпата.
 • Изберете ги сите разговори : Користете „*+A“ за да ги изберете сите разговори во списокот.
 • Означете ги е-поштата како важни : Користете „= или +“ за да ги означите избраните е-пошта како важни.
 • Обележете ги е-поштата како неважни : Користете „–“ за да ги означите избраните е-пошта како неважни.
 • Обележете ја е-поштата како прочитана : Користете „Shift+I“ за да ги означите избраните е-пошта како прочитани.
 • Означете ја е-поштата како непрочитана : Користете „Shift+U“ за да ги означите избраните е-пошта како непрочитани.

Со совладување на овие кратенки на тастатурата, ќе можете да се движите и да управувате вашето сандаче на Gmail брзо и ефикасно. Слободно истражете ги другите кратенки на тастатурата и вежбајте да ги меморирате. Можете исто така да ја видите целата листа на кратенки на тастатурата со притискање на „Shift+?“ во Gmail. Оваа листа ќе ви овозможи лесно да пристапите до сите достапни кратенки и да ги користите за да го оптимизирате вашето искуство со Gmail.

READ  Gmail Personal vs Gmail Enterprise: Разбирање на разликата