Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Вакцинација на вработените: намалена возрасна група

Професионалните здравствени служби можат да ги вакцинираат вработените од 25 февруари 2021 година со вакцината АстраЗенека.

Првично, оваа кампања за вакцинација беше отворена за вработени на возраст од 50 до 64 години со истовремени заболувања.

Отсега натаму, Високиот орган за здравство препорачува користење на вакцината АстраЗенека само за лица на возраст од 55 години и повеќе.

Лекарот за работа, кој мора да ги почитува правилата што се однесуваат на приоритет на публиката насочена кон оваа кампања за вакцинација, сега може да вакцинира само лица на возраст од 55 до 64 години со истовремени заболувања.

Знајте дека не можете да им наметнете вакцинација на вашите вработени. Всушност, вашата здравствена услуга при работа може да вакцинира само доброволни вработени кои ги исполнуваат условите поврзани со нивната здравствена состојба и возраста.

Пред да преземе нешто, лекарот по труд мора да потврди дали работникот има право на оваа кампања за вакцинација.
Така, дури и ако ја знае здравствената состојба на вработениот, се препорачува вработените да дојдат на состанок со документите што ја оправдуваат нивната патологија.

Вакцинација на вработените: информирајте ги вашите вработени за новите правила

Министерството за ...

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Вовед во управување со проекти, Agile и Scrum